Снимка: © Getty Images

Мащабно изследване върху 15 държави по света показва отчетливо повишаване на готовността на хората да се имунизират срещу Covid-19. 

Проучването е направено на няколко етапа между ноември 2020 и средата на януари 2021 г., като обхваща около 13 500 души от Великобритания, Швеция, Германия, Испания, Франция, Италия, Нидерландия, Дания, Финландия, Норвегия, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея и Сингапур. Зад изследването стои екип от експерти към Института за глобални здравни иновации в британския Imperial College и YouGov.  

В 11 от 15-те държави броят на хората, които изразяват желание да се ваксинират срещу Covid-19, се увеличава все повече в последните три месеца.

Изключенията са Австралия, Япония, Южна Корея и Сингапур. В две от тези страни - Япония и Южна Корея - са засечени и най-високи нива на притеснения от последиците при евентуално заразяване с коронавирус. В Европа най-притеснени от инфекцията са хората в Испания. 

Резервите на хората поради страх от евентуални странични ефекти на ваксините спадат през януари до 47% в сравнение с нивото от края на миналата година в 9 от 15-те държави и остават относително непроменливи в други 5. Единствената страна, в която страхът се увеличава, е Сингапур. 

51% от всички запитани споделят, че биха съжалявали, ако не получат ваксината. 25% от хората казват, че нямат отношение към този въпрос. 

Към средата на януари 58% от гражданите съобщават, че вярват в способността на съответното правителство да им достави ваксина. Значително увеличение на доверието се вижда в 11 от 15-те държави, като единственото европейско изключение се оказва Германия, държавата на производството на първия одобрен препарат на BioNTech

66% от всички респонденти казват, че имат силно или умерено доверие в Covid-ваксините. Само 12 на сто от запитаните заявяват, че изобщо не вярват в тяхната ефикасност или безопасност. 

Вляво: Процент на респондентите, които отговарят, че имат много голямо или умерено доверие във ваксините. Вдясно: Процент на респондентите, които отговарят, че имат много ниско или абсолютно никакво доверие във ваксините

Япония е единствената от изследваните държави, в която по-малко от 1/2 от населението има доверие във ваксините. 

Най-силна е подкрепата в Италия (82%) и Великобритания (81%) - две от най-тежко засегнатите държави по време на пандемията. 

Към средата на януари 2021 60% от хората в проучените страни са казали, че повечето от близките и приятелите им биха им препоръчали да се ваксинират Covid-ваксина. Само във Франция и Япония делът на позитивните отговри е под 50 на сто. 

Дял на хората, които отговарят с "Да" (синьо), "Не съм сигурен" (сиво) и "Не" (червено) на въпроса: "Мислите ли, че повечето от вашите близки роднини и познати биха искали да си поставите ваксина срещу Covid-19?"

Проблем обаче остава усещането на хората, че ще им бъде трудно да получат достъп до имунизация. Само 44% от запитаните казват, че не биха имали проблеми да се снабдят с ваксина за Covid-19. 

Норвегия е държавата с най-висок дял на увереност (53%) сред населението, че няма да се сблъска с трудности в снабдяването - следват я Швеция и Дания. 

Над 2/3 от хората в Япония и Южна Корея твърдят, че ще бъде трудно да стигнат до ред за ваксина. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат