Снимка: © Getty Images

Мащабно изследване върху 15 държави по света показва отчетливо повишаване на готовността на хората да се имунизират срещу Covid-19.

Проучването е направено на няколко етапа между ноември 2020 и средата на януари 2021 г., като обхваща около 13 500 души от Великобритания, Швеция, Германия, Испания, Франция, Италия, Нидерландия, Дания, Финландия, Норвегия, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея и Сингапур. Зад изследването стои екип от експерти към Института за глобални здравни иновации в британския Imperial College и YouGov.

В 11 от 15-те държави броят на хората, които изразяват желание да се ваксинират срещу Covid-19, се увеличава все повече в последните три месеца.

Изключенията са Австралия, Япония, Южна Корея и Сингапур. В две от тези страни - Япония и Южна Корея - са засечени и най-високи нива на притеснения от последиците при евентуално заразяване с коронавирус. В Европа най-притеснени от инфекцията са хората в Испания.

Резервите на хората поради страх от евентуални странични ефекти на ваксините спадат през януари до 47% в сравнение с нивото от края на миналата година в 9 от 15-те държави и остават относително непроменливи в други 5. Единствената страна, в която страхът се увеличава, е Сингапур.

51% от всички запитани споделят, че биха съжалявали, ако не получат ваксината. 25% от хората казват, че нямат отношение към този въпрос.

Към средата на януари 58% от гражданите съобщават, че вярват в способността на съответното правителство да им достави ваксина. Значително увеличение на доверието се вижда в 11 от 15-те държави, като единственото европейско изключение се оказва Германия, държавата на производството на първия одобрен препарат на BioNTech.

66% от всички респонденти казват, че имат силно или умерено доверие в Covid-ваксините. Само 12 на сто от запитаните заявяват, че изобщо не вярват в тяхната ефикасност или безопасност.

Вляво: Процент на респондентите, които отговарят, че имат много голямо или умерено доверие във ваксините. Вдясно: Процент на респондентите, които отговарят, че имат много ниско или абсолютно никакво доверие във ваксините

Япония е единствената от изследваните държави, в която по-малко от 1/2 от населението има доверие във ваксините.

Най-силна е подкрепата в Италия (82%) и Великобритания (81%) - две от най-тежко засегнатите държави по време на пандемията.

Към средата на януари 2021 60% от хората в проучените страни са казали, че повечето от близките и приятелите им биха им препоръчали да се ваксинират Covid-ваксина. Само във Франция и Япония делът на позитивните отговри е под 50 на сто.

Дял на хората, които отговарят с "Да" (синьо), "Не съм сигурен" (сиво) и "Не" (червено) на въпроса: "Мислите ли, че повечето от вашите близки роднини и познати биха искали да си поставите ваксина срещу Covid-19?"

Проблем обаче остава усещането на хората, че ще им бъде трудно да получат достъп до имунизация. Само 44% от запитаните казват, че не биха имали проблеми да се снабдят с ваксина за Covid-19.

Норвегия е държавата с най-висок дял на увереност (53%) сред населението, че няма да се сблъска с трудности в снабдяването - следват я Швеция и Дания.

Над 2/3 от хората в Япония и Южна Корея твърдят, че ще бъде трудно да стигнат до ред за ваксина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна