Учебната година започва само след три седмици, но много от въпросите около реакцията при случай на Covid-19 в клас остават неразрешени.

Докато образователното министерство все още готви промени в Закона за училищното образование, асоциация "Родители" публикува собствени 12 съвета към семействата, на които предстои да изпратят децата си в класните стаи.

"Тези идеи са насочени към родителите. Те не са задължителни, по-скоро е нещо, което обобщихме от опита си. Всеки родител може да си вземе идея, за да я обсъди с децата. Като възрастни трябва да поставим граници на децата, но това трябва да стане предпазливо и с внимание", казва Яна Александрова от организацията в интервю за bTV.

"Това са деца, имат нужда от човешки отношения. Ако говорим за здравето им, важно е да бъде осигурен минимумът с топла вода и сапун, не само заради Covid-19. Кризата може да помогне, за да направим училищата по-сигурни и хубави места", каза още тя.

Препоръките към родителите включват идеи за по-лесното им информиране за новите промени в учебния процес и за предаването на това знание към учениците.

Един от важните съвети е родителите да изслушат децата си, за да разберат какви са притесненията и очакванията им за новата учебна година.

"Дайте на детето възможност да ги сподели. Не ги отхвърляйте като глупави, но и не ги подсилвайте със собствените си страхове. Изговорете с децата си какво може да направят в една или друга ситуация, от кого да потърсят помощ или с кого просто да поговорят.... Успокойте ги, че в училище няма да се придвижват като роботи и няма да седят приковани на чиновете си през цялото време. Нека тръгнат с желание и нетърпение на училище. Напомняйте им за дистанцията, миенето на ръцете и антибактериалния гел, но нека те не засенчват целия им свят", се казва в препоръките на асоциация "Родители".

Вижте 12-те идеи за родителите тук:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков и председателят на ДАНС ще бъдат изслушани заради руските дипломати

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът