Учебната година започва само след три седмици, но много от въпросите около реакцията при случай на Covid-19 в клас остават неразрешени.

Докато образователното министерство все още готви промени в Закона за училищното образование, асоциация "Родители" публикува собствени 12 съвета към семействата, на които предстои да изпратят децата си в класните стаи. 

"Тези идеи са насочени към родителите. Те не са задължителни, по-скоро е нещо, което обобщихме от опита си. Всеки родител може да си вземе идея, за да я обсъди с децата. Като възрастни трябва да поставим граници на децата, но това трябва да стане предпазливо и с внимание", казва Яна Александрова от организацията в интервю за bTV.

"Това са деца, имат нужда от човешки отношения. Ако говорим за здравето им, важно е да бъде осигурен минимумът с топла вода и сапун, не само заради Covid-19. Кризата може да помогне, за да направим училищата по-сигурни и хубави места", каза още тя. 

Препоръките към родителите включват идеи за по-лесното им информиране за новите промени в учебния процес и за предаването на това знание към учениците.  

Един от важните съвети е родителите да изслушат децата си, за да разберат какви са притесненията и очакванията им за новата учебна година. 

"Дайте на детето възможност да ги сподели. Не ги отхвърляйте като глупави, но и не ги подсилвайте със собствените си страхове. Изговорете с децата си какво може да направят в една или друга ситуация, от кого да потърсят помощ или с кого просто да поговорят.... Успокойте ги, че в училище няма да се придвижват като роботи и няма да седят приковани на чиновете си през цялото време. Нека тръгнат с желание и нетърпение на училище. Напомняйте им за дистанцията, миенето на ръцете и антибактериалния гел, но нека те не засенчват целия им свят", се казва в препоръките на асоциация "Родители". 

Вижте 12-те идеи за родителите тук:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?