Пореден запис от прихванат телефонен разговор на министър-председателя Бойко Борисов изтече в няколко медии - този път събеседникът на премиера е председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев. 

Аудиофайлът, който беше разпространен от сайта "Афера", съдържа само канала с гласа на Борисов. От съдържанието му може да се предположи, че е правен между ноември 2018 и април 2019 г.

Пред "24 часа" Борис Велчев потвърждава, че е разговарял с Борисов с намерението да съдейства за среща между него и ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. Велчев посочва, че не може да гарантира, че записът е пълен и няма спомен за точната дата, на която е бил проведен.  

В записа се чува, че премиерът изказва недоволството си от исканията на бившия ректор на УНСС проф. Стати Статев за допълнителна финансова помощ (вероятно за строителството на новия корпус на университета, за който бяха отпуснати 7,5 млн. лв. през пролетта на миналата година). 

"Със Стати от УНСС беше по-... Защото аз му казах, утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ (Агенцията за държавна финансова инспекция), и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това... Ааа, викам, сладур такъв, ще ме притискаш. Четири милиона и половина станаха на 16 милиона и половина, щото трябва да му построиме и хотела", казва премиерът. 

Проф. Стати Статев беше ректор на УНСС в продължение на 8 години - между 2011 и 2019 г. Той беше и член на Управителния съвет на БНБ до 2016 г. Търговският регистър показва, че той е съдружник в едно частно дружество - "Марк Инк", което се занимава с търговия на хранителни и питейни продукти, създадено на 13 март 2020 г. Няма публична информация за евентуална собственост на имоти зад граница. 

Основната тема на разговора между Борисов и Велчев е свързана с кадрови спорове в ръководството на Великотърновския университет, където председателят на КС преподава Наказателно право. 

"Боре, не може така. Не можеш да уволниш зам.-председател на студентския съвет, щото не искал да… После (ректорът на ВТУ, б.р.) уволнил моя заместник-министър на правосъдието. Сега, може да е от ВМРО, може да е от…, ама все едно некакси ме шляпа и мене през ръцете", казва гласът на Борисов. 

Николай Проданов (заместник на Данаил Кирилов в Министерството на правосъдието) беше отстранен дисциплинарно като преподавател във ВТУ в края на 2018 г., като основанието за това беше фактът, че е престанал да води лекции на студентите си. Проданов е част от катедра „Публично-правни науки“ на университета. Той обжалва решението на ВТУ, като в края на юни 2020 г. Върховният касационен съд реши, че уволнението му е незаконосъобразно заради нарушена процедура.

Записът от разговора показва, че Борисов предлага на Велчев да се срещнат, за да обсъдят казуса.

В края на файла се чува поздравът на Борисов, който в "Афера" са разтълкували като "Добре, жив и здрав... Да, айде, братиньо…". При по-внимателно вслушване последната реплика може да е и "Айде, прати го". Не е ясно кой е източникът на аудиозаписа, който беше разпространен на 15 юли. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин