Изтече нов запис с гласа на Борисов

Пореден запис от прихванат телефонен разговор на министър-председателя Бойко Борисов изтече в няколко медии - този път събеседникът на премиера е председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев.

Аудиофайлът, който беше разпространен от сайта "Афера", съдържа само канала с гласа на Борисов. От съдържанието му може да се предположи, че е правен между ноември 2018 и април 2019 г.

Пред "24 часа" Борис Велчев потвърждава, че е разговарял с Борисов с намерението да съдейства за среща между него и ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. Велчев посочва, че не може да гарантира, че записът е пълен и няма спомен за точната дата, на която е бил проведен.

В записа се чува, че премиерът изказва недоволството си от исканията на бившия ректор на УНСС проф. Стати Статев за допълнителна финансова помощ (вероятно за строителството на новия корпус на университета, за който бяха отпуснати 7,5 млн. лв. през пролетта на миналата година).

"Със Стати от УНСС беше по-... Защото аз му казах, утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ (Агенцията за държавна финансова инспекция), и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това... Ааа, викам, сладур такъв, ще ме притискаш. Четири милиона и половина станаха на 16 милиона и половина, щото трябва да му построиме и хотела", казва премиерът.

Проф. Стати Статев беше ректор на УНСС в продължение на 8 години - между 2011 и 2019 г. Той беше и член на Управителния съвет на БНБ до 2016 г. Търговският регистър показва, че той е съдружник в едно частно дружество - "Марк Инк", което се занимава с търговия на хранителни и питейни продукти, създадено на 13 март 2020 г. Няма публична информация за евентуална собственост на имоти зад граница.

Основната тема на разговора между Борисов и Велчев е свързана с кадрови спорове в ръководството на Великотърновския университет, където председателят на КС преподава Наказателно право.

"Боре, не може така. Не можеш да уволниш зам.-председател на студентския съвет, щото не искал да… После (ректорът на ВТУ, б.р.) уволнил моя заместник-министър на правосъдието. Сега, може да е от ВМРО, може да е от…, ама все едно некакси ме шляпа и мене през ръцете", казва гласът на Борисов.

Николай Проданов (заместник на Данаил Кирилов в Министерството на правосъдието) беше отстранен дисциплинарно като преподавател във ВТУ в края на 2018 г., като основанието за това беше фактът, че е престанал да води лекции на студентите си. Проданов е част от катедра „Публично-правни науки“ на университета. Той обжалва решението на ВТУ, като в края на юни 2020 г. Върховният касационен съд реши, че уволнението му е незаконосъобразно заради нарушена процедура.

Записът от разговора показва, че Борисов предлага на Велчев да се срещнат, за да обсъдят казуса.

В края на файла се чува поздравът на Борисов, който в "Афера" са разтълкували като "Добре, жив и здрав... Да, айде, братиньо…". При по-внимателно вслушване последната реплика може да е и "Айде, прати го". Не е ясно кой е източникът на аудиозаписа, който беше разпространен на 15 юли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024