Второто четене на промените в бюджета за държавното обществено осигуряване създадоха напрежение между депутатите и ръководството на НОИ по време на заседанието на Комисията по финанси в НС.

Около 1 час продължиха споровете между народните представители от всички групи за това колко трябва да бъде нивото на минималната и максималната пенсии, както и дали най-високите пенсии трябва да се увеличават три пъти до края на годината.

Дебатите в комисията бяха прекъснати от подуправителя на НОИ Весела Караиванова, която напомни, че администрацията вече не може да чака, ако парламентът възнамерява да променя пенсиите от 1 юли.

Тя обясни, че НОИ би трябвало да изпрати ведомости към териториалните си поделения до 25 число на месеца - т.е. до утре.

"На 7 юли трябва да платим пенсиите. Колегите чакат да вземете някакво решение, за да може тази нощ и през уикенда да въртят и да преизчислят абсолютно всичко, за да получат пенсионерите своите записи. Има ли готови числа, ще направим всичко", каза тя.

Йордан Цонев от ДПС реши да отговори доста рязко, като насочи репликата не срещу представителката на института, а срещу "лидерите на някои партии", които форсират приемането на актуализацията на бюджета.

"Наслушахме се цяла седмица как някой нещо бави. Внесоха ни бюджета на 8 юни и се движим по най-бързата писта, по която може да се коригира един бюджет. И дрънкат глупости, че нямало време да се преизчислят - ами да го бяхте внесли на 1 май. Парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ. Този, който е внесъл бюджета на 8 юни и смята, че трябва да е готов на 30 юни, или не е в ред, или е подлец", беше коментарът на Йордан Цонев.

Самият Цонев малко по-рано призова председателя на комисията Любомир Каримански да не губи излишно много време в разрешаването на дълги обсъждания, като вметна, че "не сме на семинар" след размяна на реплики между депутати и представители на синдикатите.

Другият критичен момент в дискусиите възникна при настояването на Кирил Ананиев (ГЕРБ) да не се приема предложнението на Министерството на финансите за нова промяна в максималното ниво на пенсиите от 1 октомври 2022 г., а това да се остави на отговорността на евентуален нов парламент и Министерски съвет.

Георги Ганев от ДБ обаче провокира Ананиев с въпроса "Вие готов ли сте да подпишете запис на заповед, че след тези избори ще има работещо правителство? Защото това е чиста спекулация и всичките ми очаквания са, че няма да има".

На това бившият финансов министър отговори иронично, че "гадателите в този парламент станаха много".

В крайна сметка комисията успя да събере мнозинство в подкрепа на двете предложения на екипа на Асен Василев за минимална пенсия от 467 лв. след 1 юли и максимална - 2000 лв. до 30 септември и 3400 лв. от 1 октомври до 31 декември.

Хасан Адемов от ДПС, който гласува против двете точки, отбеляза с критика, че е прието предложение, с което минималната пенсия за стаж и възраст се е увеличила с 26%, а максималната - със 70% (смятайки промените до края на годината).

"Честито на печелившите", каза той.

Дебатите по останалите параграфи продължават, бюждетът трябва и да бъде приет в пленарната зала, за да влезе официално в сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин