Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Второто четене на промените в бюджета за държавното обществено осигуряване създадоха напрежение между депутатите и ръководството на НОИ по време на заседанието на Комисията по финанси в НС.

Около 1 час продължиха споровете между народните представители от всички групи за това колко трябва да бъде нивото на минималната и максималната пенсии, както и дали най-високите пенсии трябва да се увеличават три пъти до края на годината.

Дебатите в комисията бяха прекъснати от подуправителя на НОИ Весела Караиванова, която напомни, че администрацията вече не може да чака, ако парламентът възнамерява да променя пенсиите от 1 юли.

Тя обясни, че НОИ би трябвало да изпрати ведомости към териториалните си поделения до 25 число на месеца - т.е. до утре.

"На 7 юли трябва да платим пенсиите. Колегите чакат да вземете някакво решение, за да може тази нощ и през уикенда да въртят и да преизчислят абсолютно всичко, за да получат пенсионерите своите записи. Има ли готови числа, ще направим всичко", каза тя.

Йордан Цонев от ДПС реши да отговори доста рязко, като насочи репликата не срещу представителката на института, а срещу "лидерите на някои партии", които форсират приемането на актуализацията на бюджета.

"Наслушахме се цяла седмица как някой нещо бави. Внесоха ни бюджета на 8 юни и се движим по най-бързата писта, по която може да се коригира един бюджет. И дрънкат глупости, че нямало време да се преизчислят - ами да го бяхте внесли на 1 май. Парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ. Този, който е внесъл бюджета на 8 юни и смята, че трябва да е готов на 30 юни, или не е в ред, или е подлец", беше коментарът на Йордан Цонев.

Самият Цонев малко по-рано призова председателя на комисията Любомир Каримански да не губи излишно много време в разрешаването на дълги обсъждания, като вметна, че "не сме на семинар" след размяна на реплики между депутати и представители на синдикатите.

Другият критичен момент в дискусиите възникна при настояването на Кирил Ананиев (ГЕРБ) да не се приема предложнението на Министерството на финансите за нова промяна в максималното ниво на пенсиите от 1 октомври 2022 г., а това да се остави на отговорността на евентуален нов парламент и Министерски съвет.

Георги Ганев от ДБ обаче провокира Ананиев с въпроса "Вие готов ли сте да подпишете запис на заповед, че след тези избори ще има работещо правителство? Защото това е чиста спекулация и всичките ми очаквания са, че няма да има".

На това бившият финансов министър отговори иронично, че "гадателите в този парламент станаха много".

В крайна сметка комисията успя да събере мнозинство в подкрепа на двете предложения на екипа на Асен Василев за минимална пенсия от 467 лв. след 1 юли и максимална - 2000 лв. до 30 септември и 3400 лв. от 1 октомври до 31 декември.

Хасан Адемов от ДПС, който гласува против двете точки, отбеляза с критика, че е прието предложение, с което минималната пенсия за стаж и възраст се е увеличила с 26%, а максималната - със 70% (смятайки промените до края на годината).

"Честито на печелившите", каза той.

Дебатите по останалите параграфи продължават, бюждетът трябва и да бъде приет в пленарната зала, за да влезе официално в сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023