Извънредната епидемична обстановка е удължена до 30 ноември Снимка: © Getty Images

Извънредната епидемична обстановка в България ще бъде удължена до 30 ноември, реши правителството. От прессекретариата на Министерски съвет съобщиха новината и допълниха, че поредната фаза влиза в сила от 1 октомври и ще важи до края на следващия месец. Това става след препоръката на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

От Министерски съвет съобщават, че в България продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус, на фона на намаляваща заболяемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина.

Новите случаи на Covid-19 у нас са 109, а общият брой на заразените от началото на епидемията е 19 123. Отчетени са 13 748 оздравели, а активните случаи са 4608. През изминалото денонощие са починали двама души с коронавирусна инфекция, а жертвите на Covid-19 в България вече са 767. В болници остават да се лекуват 716 пациенти с коронавирус, а 31 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

"Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на коронавируса върху общественото здраве и здравната система. Това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване - възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и Covid-19", уточниха от правителството.

"Пандемията от Covid-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. По данни на Европейския център за превенция и контрол па заболяванията, към 19.09.2020 г. в света са регистрирани 30 540 446 потвърдени случая на Covid-19, от които 952 724 са починалите. От тях 2 808 711 случая, или 9,2%, са заболелите на територията на Европейския съюз/Европейското, икономическо пространство и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали - 185 945", съобщиха от Министерски съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024