Извънредната епидемична обстановка за Covid-19 в България ще се удължи с един месец - до края на май 2021 г. Предложението е направено от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и ще бъде внесено от Костадин Ангелов. 

Ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение, каза Ангелов на брифинга. 

Между 30 април и 10 май ще бъдат отворени и нови зелени коридори за ваксиниране срещу Covid-19, като се очаква регионалните здравни инспекции да обявят кои центрове в страната ще приемат желаещи за имунизация без предварителен час. 

Мерките за ограничаването на епидемията падат една след друга в последните няколко седмици, като до края на април се очаква да се отмени и забраната за посещения на нощни заведения. Почти всички търговски обекти имат право да работят, но при ограничен капацитет. Все още не е изяснено дали ще бъдат налагани някакви нови ограничения заради предстоящите Великденски празници. 

Училищата все още са в режим на ротационно дистанционно обучение. Задълженията за носене на маски и избягване на масови събирания също остава в сила по време на извънредната обстановка. 

Досегашният председател на Националния оперативен щаб, чийто статут остава неизяснен заради решението на Бойко Борисов за разформироването му, проф. Венцислав Мутафчийски прогнозира, че спадът на новите случаи на коронавирусна инфекция ще се задържи с още една седмица, но е възможно тази тенденция да се прекъсне и да се стигне до ново покачване. 

"Не трябва да се сваля бдителността. Нищо не е свършило, миналото лято имахме сериозни скокове, тъй че идването на лятото не трябва да ни успокоява", каза началникът на ВМА. 

Все още няма решение и за бъдещето на НОЩ като консултативен орган или за евентуална промяна на състава му. 

"Всички сме лекари до гроб", беше коментарът на Костадин Ангелов, който потвърди, че колегите му от брифинга продължават да изпълняват ангажиментите си. 

Очаква се среща между него и председателя на Комисията по здравеопазване Александър Симидчиев, след която може да се очаква яснота за формата на управление на епидемичната криза преди съставянето на нов кабинет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

На живо: Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft