Извънредната обстановка ще се удължи с още месец, без да е ясно какво се случва с щаба

Планира се извънредната епидемична обстановка в България да бъде удължена с още един месец – до края на юни. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, но не даде информация за случващото се с работата на Националния оперативен щаб.

„С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, и без нея те не могат да действат, така че вероятно ще е необходимо поне с един месец тя да бъде удължена", каза Кунчев пред bTV.

Към момента извънредната обстановка действа до края на май, но по-важният въпрос е дали и как ще продължи работата на Националния оперативен щаб. Той бе образуван към Министерството на здравеопазването преди повече от година, но беше разпуснат през последните дни от властта на Бойко Борисов и ГЕРБ. Новият служебен кабинет трябва да реши дали той ще продължи да действа в настоящия си вид или ще бъде назначен нов щаб.

Кунчев обяви, че „зелените коридори“ за ваксини в страната няма да се закриват. Ще се „облекчи“ раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и поликлиниките. Целта е да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше преди няколко седмици през Столичната здравна инспекция.

„Личните лекари трябва да получават толкова ваксини, колкото заявят. От края на май доставките на Pfizer се увеличават двойно, което ще даде възможност да удовлетворим почти на 100% техните заявки и да останат количества за електронната система и „зелените коридори“, каза Ангел Кунчев.

През последното денонощие са направени 6591 ваксинации, като над 1,11 млн. български граждани вече са получили поне по една доза от препаратите. Напълно имунизирани са 413 148 от тях (5,98% от населението).

Кунчев заяви, че се обмислят промени в правилата за влизане в България – децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два варианта за такава възрастова граница – до двегодишна възраст или до 5-6 г. „Според мен е по-удачно да е 5-6 години. Вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно – особено на границата“, каза той.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантината при влизане в България. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на териториите им.

Очаква се всички промени да бъдат включени в заповед на Министерството на здравеопазването през следващата седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024