28 март 2021 г. - това беше датата, която президентът Румен Радев анонсира като оптимален вариант за редовните парламентарни избори още преди няколко седмици.

Най-ранната дата за гласуване след края на мандата на 44 Народно събрание почти съвпада с първата годишнина от началото на Covid-епидемията в България, а ЦИК вече предупреди много ясно, че системата за организиране на вота не е готова да отговори на елементарни въпроси - например, как ще се гарантира правото на глас на човек, който се намира в задължителна карантина.

Дори БСП излезе с официална позиция, в която призовава Радев да "съобрази указа за насрочване на изборите с епидемиологичната обстановка".

В интервю за "Годината" на Дарик, президентът обяви, че предложението му за дата на вота е следствие от неговата "последователна политика" по отношение на правителството на Бойко Борисов.

"Изведнъж институции, хора и партии излязоха от летаргията и казаха "Толкова рано ли ще са изборите?". Аз имам последователна политика по отношение на тези избори. Още през февруари снех доверие от това правителство. Беше ясно накъде отиват нещата, имаше сериозни нагласи за предсрочни избори. Всеки ден с това управление е пагубен за България и за оцеляването ни като нация", каза Румен Радев.

"Всеки, който има амбиция да управлява, трябва да покаже, че ще може да управлява тази страна в непрекъснати кризи. Ако тези, които управляват в момента, имат амбиция да го правят и след изборите, трябва да покажат, че могат да организират тези избори. На нововъзникналите партии ще им бъде най-трудно, те няма структури по места, нямат достъп до медии, а битката ще бъде там. Но ако и те имат амбицията да управляват, трябва да покажат, че могат да мобилизират привържениците си по време на криза", каза още той.

Радев все пак не изключи категорично възможността да преразгледа решението си и да промени датата на изборите, като коментира, че взема предвид всички мнения на политици, анализатори и експерти по избори. Крайният срок за издаването на указа му е 26 януари 2021.

"Дилемата не е между избори и здравето на хората. То пострада тъкмо от тази власт, която разграждаше социалните системи. Това обществено състояние се лекува с възможно най-бързи и честни парламентарни избори", каза още Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата