28 март 2021 г. - това беше датата, която президентът Румен Радев анонсира като оптимален вариант за редовните парламентарни избори още преди няколко седмици. 

Най-ранната дата за гласуване след края на мандата на 44 Народно събрание почти съвпада с първата годишнина от началото на Covid-епидемията в България, а ЦИК вече предупреди много ясно, че системата за организиране на вота не е готова да отговори на елементарни въпроси - например, как ще се гарантира правото на глас на човек, който се намира в задължителна карантина. 

Дори БСП излезе с официална позиция, в която призовава Радев да "съобрази указа за насрочване на изборите с епидемиологичната обстановка". 

В интервю за "Годината" на Дарик, президентът обяви, че предложението му за дата на вота е следствие от неговата "последователна политика" по отношение на правителството на Бойко Борисов. 

"Изведнъж институции, хора и партии излязоха от летаргията и казаха "Толкова рано ли ще са изборите?". Аз имам последователна политика по отношение на тези избори. Още през февруари снех доверие от това правителство. Беше ясно накъде отиват нещата, имаше сериозни нагласи за предсрочни избори. Всеки ден с това управление е пагубен за България и за оцеляването ни като нация", каза Румен Радев. 

"Всеки, който има амбиция да управлява, трябва да покаже, че ще може да управлява тази страна в непрекъснати кризи. Ако тези, които управляват в момента, имат амбиция да го правят и след изборите, трябва да покажат, че могат да организират тези избори. На нововъзникналите партии ще им бъде най-трудно, те няма структури по места, нямат достъп до медии, а битката ще бъде там. Но ако и те имат амбицията да управляват, трябва да покажат, че могат да мобилизират привържениците си по време на криза", каза още той.

Радев все пак не изключи категорично възможността да преразгледа решението си и да промени датата на изборите, като коментира, че взема предвид всички мнения на политици, анализатори и експерти по избори. Крайният срок за издаването на указа му е 26 януари 2021.  

"Дилемата не е между избори и здравето на хората. То пострада тъкмо от тази власт, която разграждаше социалните системи. Това обществено състояние се лекува с възможно най-бързи и честни парламентарни избори", каза още Радев.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Таблетът е новата раница с платформата iZZI

С нея учениците имат достъп до учебниците си в интерактивна среда

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията