"Изведнъж излязоха от летаргията": Ще промени ли Румен Радев датата на изборите?

28 март 2021 г. - това беше датата, която президентът Румен Радев анонсира като оптимален вариант за редовните парламентарни избори още преди няколко седмици.

Най-ранната дата за гласуване след края на мандата на 44 Народно събрание почти съвпада с първата годишнина от началото на Covid-епидемията в България, а ЦИК вече предупреди много ясно, че системата за организиране на вота не е готова да отговори на елементарни въпроси - например, как ще се гарантира правото на глас на човек, който се намира в задължителна карантина.

Дори БСП излезе с официална позиция, в която призовава Радев да "съобрази указа за насрочване на изборите с епидемиологичната обстановка".

В интервю за "Годината" на Дарик, президентът обяви, че предложението му за дата на вота е следствие от неговата "последователна политика" по отношение на правителството на Бойко Борисов.

"Изведнъж институции, хора и партии излязоха от летаргията и казаха "Толкова рано ли ще са изборите?". Аз имам последователна политика по отношение на тези избори. Още през февруари снех доверие от това правителство. Беше ясно накъде отиват нещата, имаше сериозни нагласи за предсрочни избори. Всеки ден с това управление е пагубен за България и за оцеляването ни като нация", каза Румен Радев.

"Всеки, който има амбиция да управлява, трябва да покаже, че ще може да управлява тази страна в непрекъснати кризи. Ако тези, които управляват в момента, имат амбиция да го правят и след изборите, трябва да покажат, че могат да организират тези избори. На нововъзникналите партии ще им бъде най-трудно, те няма структури по места, нямат достъп до медии, а битката ще бъде там. Но ако и те имат амбицията да управляват, трябва да покажат, че могат да мобилизират привържениците си по време на криза", каза още той.

Радев все пак не изключи категорично възможността да преразгледа решението си и да промени датата на изборите, като коментира, че взема предвид всички мнения на политици, анализатори и експерти по избори. Крайният срок за издаването на указа му е 26 януари 2021.

"Дилемата не е между избори и здравето на хората. То пострада тъкмо от тази власт, която разграждаше социалните системи. Това обществено състояние се лекува с възможно най-бързи и честни парламентарни избори", каза още Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024