Иззети са картини от дома на Васил Божков
  • Васил Божков, трима негови бизнеспартньори и бивш директор на Държавната комисия по хазарта са обвинени в организиране на престъпна група и ощетяване на бюджета с над 500 млн. лв.
  • Само един от обвиняемите е арестуван, останалите са обявени за издирване.
  • От дома и офисите на Божков са иззети множество картини, които ще се проверят от експерти на Министерството на културата
  • Едно от обвиненията срещу собственика на Националната лотария гласи, че е предлагал "по 10 000 лв. на ден" за отнемане на лицензите на конкурентни фирми
  • Прокуратурата е възложила на КПКОНПИ да провери сигнали за измами с публично обявяваните носители на големи печалби от частните лотарийни игри

Петима души, сред които бизнесменът Васил Божков, са обвинени за организиране на престъпна група за принуда, изнудване, длъжностни престъпления, подкупи, пране на пари. Божков е обвинен задочно като неин ръководител, обявиха от Специализираната прокуратура.

Единият от обвинените е бивш ръководител на Държавната комисия по хазарта от 2014 г. Прокурорите не потвърдиха и не отрекоха дали става дума за Огнемир Митев, който ръководеше хазартния регулатор между 2014 и февруари 2018 г. Той беше заменен от Мария Филипова, която през 2019 г. напусна ДКХ, след като бе избрана за зам.-председател на Комисията за финансов надзор. Оттогава досега председател на ДКХ е Александър Георгиев.

Общо 19 служители на комисията са задържани за 24 часа, като предстои някои от тях да бъдат обвинени.

Разследването твърди, че Васил Божков е предлагал "по 10 000 лв. на ден" на длъжностно лице на отговорна ръководна позиция в Комисията по хазарта в замяна на "внасяне на предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества". Прокурорите обявиха, че въпросният ръководен служител е отказвал подкупите.

"Липсва огромната сума от над половин милиард лева, която представлява коледната надбавка на всеки пенсионер за 10 години. Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя. Тази хазартна империя разполага с изключително големи финансови възможности и благодарение на тях ще се защити включително чрез вас, медиите", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Останалите трима обвиняеми, които са обявени за издирване по същата процедура, по която се търси и Божков, са негови бизнеспартньори. Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов по делото обяви, че съпругата на бизнесмена не е обвиняемо лице, но в дома й са извършени претърсвания и изземвания.

Картините на Божков

От офисите и жилищата на Васил Божков са иззети множество картини,които ще бъдат подложени на експертна оценка за културната стойност и ще се провери какъв е произходът им и кой е законният им собственик. Божков е известен като един от най-големите колекционери на археологически ценности и паметници на културата. През 2004 г. той създаде фондация "Тракия", която се занимава с колекцията.

"Нямаме налични документи, от които да направим категоричен извод как са придобити и дали се притежават законно от лицето. Освен това имаме обвинение за пране на пари и щета в размер на над 500 млн. лв. и законът предвижда санкция "конфискация" на 1/2 от имуществото", каза наблюдаващият прокурор.

Той обяви, че прокуратурата е разпоредила на Министерството на финансите "да предприеме всички мерки за събиране на сумата в държавния бюджет". Никой от присъстващите на пресконференцията не пожела да коментира каква е процедурата, по която такси се събират със задна дата.

Има ли фалшиви "милионери" от лотарията?

Прокурорът по делото срещу Божков разкри, че се работи по още едно разследване, по което има съмнения за измама с публично обявяваните носители на големи печалби от частните лотарийни игри.

"Проверяват се доказателствата за това, че капиталът и финансовата обезпеченост на част от дружествата не са достатъчни, за да се изплащат печалбите, за които се твърди, че реализират определени лица. Има информация и за това, че част от лицата, които се афишират в публичното пространство като печеливши с определена сума в лотарийните игри, всъщност не съществуват реално. Не е градска легенда. Нещата са сериозни, но тепърва предстои да бъдат разследвани", каза Фердинандов.

Проверката по тази линия на разследването е възложена на КПКОНПИ.

Прокурорът отказа да коментира повече детайли по основното твърдение в сигнала, по което започна разследването срещу Васил Божков - за закана за убийство.

"Не всичко може да бъде споделено в интерес на разследването, предстои да се работи по повече линии", каза той.

Кой контролира Комисията по хазарта?

Въпросите, свързани с това дали ще се търси отговорност от Министерството на финансите за неосъществен контрол върху Държавната комисия по хазарта, бяха отклонени от директора на АДФИ Георги Начев, който обяви, че законът не предвижда такива задължения.

"Ако министърът на вътрешните работи отговаря за това, че някой катаджия на пътя е хванат с подкуп, може би и министърът на финансите трябва да отговаря за това, че някои дружества не си плащат таксите", беше отговорът на прокурора по делото.

Васил Божков: Ще се върна в България пред съда

Часове след пресконференцията на прокуратурата Васил Божков обяви, че все още не е получил обвинението през упълномощените си адвокати и че никой не се е свързал официално с него.

В телефонно интервю за БНТ Божков отхвърля твърденията за фиктивните победители от лотарията: "Това нанася големи вреди на бизнеса и тука ще заведа лични дела. Всички лица съществуват и парите им са преведени по банков път, както е по закон. Освен това, някой от прокурорите каза, че няма средства да се обезпечат печалбите. Нека да не се изказват по бизнес, както аз не се изказвам по техните работи. Печалбите, които са разсрочени, имат почти два пъти по-голямо обезпечение. Това са нелепи твърдения и лъжи, които уронват престижа и пречат на бизнеса. Мисля да заведа лични дела към тези, които ги казват. Защото не може данъкоплатецът да плаща за глупостите на управляващите и на тези, които нанасят щети на бизнеса".

На въпрос къде се намира в момента, той отговори "Не е тайна, но не е от значение". Той обяви, че трудно би се върнал в България след изказването на главния прокурор Иван Гешев, че "ако го е страх, ще му осигури психологична помощ".

"Точно от тази психотерапия ме е страх. Ще се върна в България пред съда. Първо искам да предявят обвинения на моите адвокати. Това всичко е съшито с бели конци. Какви доказателства могат да бъдат предмети на изкуството?", попита той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024