Снимка: © Булевард България

На редовното си заседание в сряда Министерски съвет ще вземе решения за отпускане на над 150 млн. лв. допълнителни разходи. Народното събрание обаче трябва да ги одобри, заяви премиерът Кирил Петков.

40 милиона от тях са предназначени за Covid-тестове заради евентуална следваща вълна на коронавируса от варианта „Омикрон“. 54 милиона ще се отпуснат за медиците на първа линия, а 60 млн. са предвидени за въздушните превозвачи.

Правителството смята да предостави и 2.6 млн. лв. за летище "Русе". Те ще бъдат инвестирани в него, за да започне да функционира, заяви Петков.

"Този път Народното събрание ще определи по най-добрия начин, вместо както в миналото е било традиция Министерски съвет да решава това", каза министър-председателят относно гласуването за отпускане на средствата.

Управляващите се разбраха всяко разходване на бюджетни средства, формирани от излишъци и по-висока събираемост на данъци, да става с разрешение от парламента.

„В дневния ред на заседанието е включена точка за актуализация на социалните пенсии, което не е правено отдавна. Вкарваме доста средства в посока здраве и социални политики, в посока регионално развитие и най-вече даваме възможността на парламента да реши по най-добрия начин как да разходва останалите в бюджета средства“, добави премиерът.

Кабинетът ще разгледа и одобряване на допълнителни разходи по бюджетите на МОН и МВР.

В дневния ред на правителственото заседание са предвидени още одобряване на допълнителни разходи за 2021 г. за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 година.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава