Кабинетът разпредели 83 млн. лв. на предпоследното си заседание преди изборите Снимка: © Министерски съвет

Правителството е разпределило около 83 милиона лева на заседанието си в сряда, десет дни преди предстоящите парламентарни избори.

Най-голямата сума от тези средства ще отиде за обещетяване на родителите, които бяха принудени да спрат работа, за да гледат децата си по време на ограничителния режим заради Covid-19.

52 милиона лева са предназначени за семействата с деца до 14-годишна възраст, които са останали вкъщи заради затварянето на училища, ясли и детски градини по време на пандемията.

Това е повече от двойно увеличение на средствата по тази мярка, след като досега с нея са покрити над 41 000 семейства, а отпуснатият бюджет се изчислява на 21 000 000 лв.

Помощта се изплаща пропорционално за дните неплатен отпуск, като размерът за един месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. Мярката има подоходен критерий, който беше увеличен на 150% от минималната заплата, което означава, че семейство с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две и повече – до 3900 лв., посочват от Министерски съвет.

Вторият най-голям бенефициент от разпределението на бюджетните средства в сряда е Столична община.

20 млн. лв. са отпуснати от държавата за закпуването на 10 метровлака за проблематичната трета линия на метрото ("Красно село" - "Хаджи Димитър", като част от тези средства ще се използват и за доставка и монтаж на преградни врати за станциите от първия и втория метродиаметър.

"Въпреки кризата, с помощта, която получихме от правителството през последната година, осигурихме промяната и развитието на София", казва кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на заседанието на Министерски съвет, докато Бойко Борисов заявява, че "ще изпълним всички мечти на софиянци".

По думите му "скоро се очаква да приключи разширението на Околовръстния път в отсечката от квартал „Младост“ до АМ „Тракия“ и веднага след това ще започне строителството в участъка между АМ „Струма“ и булевард „Цар Борис III".

"Преди години в София нямаше метро, нямаше Околовръстно шосе, помните какво беше - градът колабираше", казва той.

7 млн. лв. са осигурени допълнително към бюджетана ДА "Държавен резерв и военновременни запаси", като с парите ще се купуват допълнителни количества "продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, с цел адекватна реакция на съвременните нужди за борба с вирусни епидемии и други зарази", като част от резерва.

Малко над 1,68 млн. лв. от държавния бюджет ще отидат и за проектиране и строеж на детски градини в Костинброд и Бургас по линия на програма на МОН.

По-голямата част от парите (1,38 млн. лв.) са за проектиране и строеж на двуетажна детска градина за шест групи в град Костинброд. 275 820 лева ще се платят за проектиране на детска градина в село Петърч, а община Бургас ще получи 23 858 лева за дейности по строителен надзор, свързани с изграждането на два нови филиала на детски градини в бургаския комплекс „Братя Миладинови" и в квартал „Горно Езерово“.

1,21 млн. лв. ще бъдат пренасочени от бюджета на Министерството на здравеопазването към МВР, за да се коригира одобрената план-сметка за организирането на изборите на 4 април. Парите ще са необходими за обезпечаване на изборния процес в 465 избирателни секции извън страната и осигуряване на предпазни мерки в съответствие със здравните протоколи на съответните държави.

На заседанието присъства и митрополитът на Ловеч Гавриил, който стана свидетел на отпускането на 879 000 лв. за изграждане на духовно-просветен център в сградата, в която се е помещавал кожарския техникум в Ловеч. Имотът досега е бил държавен, но е предоставен безвъзмездно на епархията в допълнение към средствата за ремонта и преустройството.

От думите на Бойко Борисов става ясно, че това е втората голяма сума, която правителството му отпуска за Ловчанската митрополия в последните години след даването на 828 000 лв. от бюджета за строежа на катедралния храм в Ловеч.

Борисов е коментирал, че "правителството ще продължава да помага на църквите и манастирите в България, независимо от възраженията на опозицията".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024