Снимка: © Булевард България

Служебното правителство на Стефан Янев ще приведе санкциите на американското Министерство на финансите срещу корумпирани български граждани в практика.

Правителството е създало работна група с участието на представители на МВР, Министерството на финансите, ДАНС и НАП, която ще трябва да изготви разширен забранителен списък.

В него ще се включват както физическите лица, посочени в доклада на САЩ - Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков - така и юридическите лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от тях.

В списъка ще влязат още всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на фирмите и сдруженията им от последните 5 години.

Допълнително ще се добавят и всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

Списъкът ще се публикува и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на НАП.

"Министрите и другите органи на изпълнителната власт трябва да предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от списъка със санкциите и да не влизат в нови взаимоотношения", се казва в информацията на служебното правителство.

Не е ясно как това ще се отнесе до Илко Желязков, който е зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС, но е избран на поста си от Народното събрание. За да бъде негов член, той трябва да има разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво "Строго секретно".

Евентуалното му отнемане от ДАНС заради американските санкции може да се приеме за "настъпила несъвместимост с изискванията за заемане на длъжността", но отново Народното събрание е органът, който може да прекрати правомощията му предсрочно.

Целта е "да се сведат до минимум рисковете за страната ни в политическо и в международно отношение и за българската икономика от тези санкции на САЩ".

Решението е взето, тъй като България няма своя нормативна рамка, която да определя какво се случва при налагането на наказателни мерки от органи на чужда държава както в случая с глобалния закон "Магнитски" на САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици