Снимка: © Булевард България

Председателят на Държавната агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов ще бъде освободен от поста си. Сред обявените мотиви от страна на правителството е "липса на политическа неутралност".

Мястото му ще заеме полк. Антоан Гечев, стана ясно от изявление на говорителя на Министерски съвет Антон Кутев. Причината е да се гарантира "устойчивост на системата за защита на националната сигурност".

Антон Кутев заяви, че ДАР трябва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, премиера и председателя на Народното събрание, но при Атанасов този принцип бил нарушен по отношение на данните, предоставяни към държавния глава.

Президентът Румен Радев трябва да издаде указ за освобождаването и назначаването на Гечев, който в момента е военен аташе в Рим. Той е бил зам.-шеф на военното разузнаване до 2020 г.

Атанас Атанасов влезе в конфликт със служебното правителство още при встъпването в длъжност на кабинета. Той и бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев решиха да излязат в 4-месечни неплатени отпуски.

Георгиев и Атанасов отказаха да се явят на среща със Стефан Янев малко след назначаването на служебното правителство, след което той и силовият вицепремиер Бойко Рашков дадоха сигнал, че са свалили доверието си от шефовете на службите.

Георгиев бе отстранен на 26 май, като мястото му зае Пламен Тончев – служител на ДАНС и ръководител на регионалното звено на агенцията във Враца.

Според освободения Атанасов - причината за смяната е "дългата ръка на Кремъл". "Говоря за зловредното руско влияние, което е основната причина за смяна в ръководствата на службите", добави той и заяви, че е взел отпуска си поради "семейни причини".

Атанас Атанасов беше назначен за председател на ДАР на 24 юли 2018 г. с указ на президента и по предложение на кабинета „Борисов 3“. Преди това е бил заместник в агенцията, както и директор на дирекция.

Завършва Националния военен университет във Велико Търново със специалност „Радиоразузнаване“. През 1994 и 1995 г. работи в МВР за служба „Защита на средствата за връзка“. От 1995 до 2015 г. е оперативен служител в НРС, станала по-късно Държавна агенция „Разузнаване“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти