Сменят и председателя на разузнаването, не давал достатъчно информация на Радев Снимка: © Булевард България

Председателят на Държавната агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов ще бъде освободен от поста си. Сред обявените мотиви от страна на правителството е "липса на политическа неутралност".

Мястото му ще заеме полк. Антоан Гечев, стана ясно от изявление на говорителя на Министерски съвет Антон Кутев. Причината е да се гарантира "устойчивост на системата за защита на националната сигурност".

Антон Кутев заяви, че ДАР трябва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, премиера и председателя на Народното събрание, но при Атанасов този принцип бил нарушен по отношение на данните, предоставяни към държавния глава.

Президентът Румен Радев трябва да издаде указ за освобождаването и назначаването на Гечев, който в момента е военен аташе в Рим. Той е бил зам.-шеф на военното разузнаване до 2020 г.

Атанас Атанасов влезе в конфликт със служебното правителство още при встъпването в длъжност на кабинета. Той и бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев решиха да излязат в 4-месечни неплатени отпуски.

Георгиев и Атанасов отказаха да се явят на среща със Стефан Янев малко след назначаването на служебното правителство, след което той и силовият вицепремиер Бойко Рашков дадоха сигнал, че са свалили доверието си от шефовете на службите.

Георгиев бе отстранен на 26 май, като мястото му зае Пламен Тончев – служител на ДАНС и ръководител на регионалното звено на агенцията във Враца.

Според освободения Атанасов - причината за смяната е "дългата ръка на Кремъл". "Говоря за зловредното руско влияние, което е основната причина за смяна в ръководствата на службите", добави той и заяви, че е взел отпуска си поради "семейни причини".

Атанас Атанасов беше назначен за председател на ДАР на 24 юли 2018 г. с указ на президента и по предложение на кабинета „Борисов 3“. Преди това е бил заместник в агенцията, както и директор на дирекция.

Завършва Националния военен университет във Велико Търново със специалност „Радиоразузнаване“. През 1994 и 1995 г. работи в МВР за служба „Защита на средствата за връзка“. От 1995 до 2015 г. е оперативен служител в НРС, станала по-късно Държавна агенция „Разузнаване“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024