Снимка: © Булевард България

Председателят на Държавната агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов ще бъде освободен от поста си. Сред обявените мотиви от страна на правителството е "липса на политическа неутралност".

Мястото му ще заеме полк. Антоан Гечев, стана ясно от изявление на говорителя на Министерски съвет Антон Кутев. Причината е да се гарантира "устойчивост на системата за защита на националната сигурност". 

Антон Кутев заяви, че ДАР трябва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, премиера и председателя на Народното събрание, но при Атанасов този принцип бил нарушен по отношение на данните, предоставяни към държавния глава.

Президентът Румен Радев трябва да издаде указ за освобождаването и назначаването на Гечев, който в момента е военен аташе в Рим. Той е бил зам.-шеф на военното разузнаване до 2020 г. 

Атанас Атанасов влезе в конфликт със служебното правителство още при встъпването в длъжност на кабинета. Той и бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев решиха да излязат в 4-месечни неплатени отпуски.

Георгиев и Атанасов отказаха да се явят на среща със Стефан Янев малко след назначаването на служебното правителство, след което той и силовият вицепремиер Бойко Рашков дадоха сигнал, че са свалили доверието си от шефовете на службите. 

Георгиев бе отстранен на 26 май, като мястото му зае Пламен Тончев – служител на ДАНС и ръководител на регионалното звено на агенцията във Враца. 

Според освободения Атанасов - причината за смяната е "дългата ръка на Кремъл". "Говоря за зловредното руско влияние, което е основната причина за смяна в ръководствата на службите", добави той и заяви, че е взел отпуска си поради "семейни причини".

Атанас Атанасов беше назначен за председател на ДАР на 24 юли 2018 г. с указ на президента и по предложение на кабинета „Борисов 3“. Преди това е бил заместник в агенцията, както и директор на дирекция.

Завършва Националния военен университет във Велико Търново със специалност „Радиоразузнаване“. През 1994 и 1995 г. работи в МВР за служба „Защита на средствата за връзка“. От 1995 до 2015 г. е оперативен служител в НРС, станала по-късно Държавна агенция „Разузнаване“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други