Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет обяви мащабна програма за подкрепа на туристическия сектор, която включва безплатни ваканции на море или планина за 30 хиляди ученици и учители.

Инициативата „Отново заедно“ е на министерствата на финансите, образованието и туризма и е на стойност 15 млн. лв., обяви просветният министър Николай Денков. Всеки от 30-те хиляди участници в програмата ще получи туристически пакет за 500 лв. „Отново заедно“ ще е обвързана с културна програма за учениците.

„Ще дадем възможност на 30 000 ученици - от първи до 11. клас, да посетят по определен ред туристическите места и хотелите чрез туристическите оператори“, каза Денков.

Летният отдих ще се провежда с малки групи ученици и при спазване на всички противоепидемични мерки, обявиха от кабинета. Той започва след края на учебната година, която приключва на 23 юни (за 1-3 клас) и на 30 юни (4-11 клас).

„В продължение на 1 седмица ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тази тежка година. Тук не става дума само за отдих, а и за компенсиране на дефицитите, натрупани през последните 2 години - ще се постараем да създадем среда за децата с културни програми“, каза Денков.

Държавните и общинските училища, които могат да кандидатстват, са общо 2258. Всяко училище ще може да се включи с до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им – до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага след като „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да се случи най-късно в началото на юли. Още преди това училищата ще получат указания, което ще им помогне да се подготвят за кандидатстване.

„Ще бъдат подготвени туристически пакети. Децата ще бъдат придвижвани, застраховани, ще бъде поето цялото тяхно изхранване, има много интересни програми с арт дейности, обучения по народни танци, посещения на музеи“, каза министърът на туризма Стела Балтова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"