Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет обяви мащабна програма за подкрепа на туристическия сектор, която включва безплатни ваканции на море или планина за 30 хиляди ученици и учители.

Инициативата „Отново заедно“ е на министерствата на финансите, образованието и туризма и е на стойност 15 млн. лв., обяви просветният министър Николай Денков. Всеки от 30-те хиляди участници в програмата ще получи туристически пакет за 500 лв. „Отново заедно“ ще е обвързана с културна програма за учениците.

„Ще дадем възможност на 30 000 ученици - от първи до 11. клас, да посетят по определен ред туристическите места и хотелите чрез туристическите оператори“, каза Денков.

Летният отдих ще се провежда с малки групи ученици и при спазване на всички противоепидемични мерки, обявиха от кабинета. Той започва след края на учебната година, която приключва на 23 юни (за 1-3 клас) и на 30 юни (4-11 клас).

„В продължение на 1 седмица ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тази тежка година. Тук не става дума само за отдих, а и за компенсиране на дефицитите, натрупани през последните 2 години - ще се постараем да създадем среда за децата с културни програми“, каза Денков.

Държавните и общинските училища, които могат да кандидатстват, са общо 2258. Всяко училище ще може да се включи с до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им – до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага след като „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да се случи най-късно в началото на юли. Още преди това училищата ще получат указания, което ще им помогне да се подготвят за кандидатстване.

„Ще бъдат подготвени туристически пакети. Децата ще бъдат придвижвани, застраховани, ще бъде поето цялото тяхно изхранване, има много интересни програми с арт дейности, обучения по народни танци, посещения на музеи“, каза министърът на туризма Стела Балтова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина