Oт класните стаи до телевизионните студиа - коронавирусът се завърна с нова сила през последните няколко седмици.

Рекордният брой на нови случаи на Covid-19 накара мнозина души да ограничат драстично контактите с близки, за да не се излагат на риск от зараза.

И все пак - не всяка среща с приятели представлява риск за здравето. Има разлика между това дали ще спортуваме на открито в парка или ще тренираме в затворена и пълна фитнес-зала.

Четирима експерти по опазване на обществено здраве от Мичиган са съставили списък с няколко основни групови дейности според вероятността от разпространение на коронавируса.

В нея са включени над 30 често практикувани дейности - от всекидневните посещения в магазини за хранителни стоки, през спортни занимания, транспортни навици и др. Лекарите оценяват всяка от тях според пет рискови фактора: дали се практикуват на открито или закрито, каква е близостта до други хора, колко дълго време човек е изложен на евентуална близост, каква е вероятността за спазване на хигиенни мерки, какво е личното рисково ниво.

Активностите на открито се смятат за сравнително по-безопасни, защото вирусът не се концентрира и не циркулира по същия начин, както в затворени помещения.

Дейностите, които пречат на социалното дистанциране (например, игра на баскетбол, събиране на музикални концерти), са по-рискови.

Периодът на потенциална изложеност на вируса също е важен фактор - ако се разминете с човек по тротоара, вероятността за размяна на заразата е много по-ниска, отколкото ако седите в затворена стая с някого в продължение на часове.

При всички положения, хората трябва да преценяват собственото си рисково ниво - ако страдат от хронични заболявания, би следвало да избягват местата, в които има по-висока вероятност от разпространение на заразата.

Списъкът на четиримата медици е подреден по скала от 1 до 10, като 10 е най-рисковата категория. Оценката представлява приблизителното средно аритметично число от точките, присъдени според петте фактора.

Разбира се, анализът има условности - въпреки че експертите смятат посещението във фитнес зали за относително рискова активност, това не означава задължително, че човек ще се разболее, ако прекара един час на тренировки. Ако никой от останалите присъстващи не е носител на вируса, естествено, опасността от зараза е нулева. И обратното: тенисът е сред най-безопасните дейности в списъка, но ако един от партньорите е болен, вероятността от предаване на заболяването се повишава.

Лекарите предупреждават, че ако всеки човек внимава за личната си хигиена, опасността от инфекция се намалява значително. Липсата на дисциплина е външен фактор, който може да направи всяка активност по-опасна от нормалното.

Рискова група 9:

Барове - липса на маски, близост в затворено пространство, прием на алкохол, който може да доведе до пренебрегване на основни мерки за сигурност;

Големи музикални концерти - голямо струпване на непознати хора, висок риск от предаване на вируса чрез аерозоли при пеене;

Рискова група 8:

Спортни събития - струпване на хора, вероятност за предаване на риска при скандиране, викане и пеене;

Фитнес тренировки - трудно е да се поддържа социална дистанция и да се ползват индивидуални уреди, риск от предаване на вируса чрез респираторни секрети при тежко дишане по време на физическото натоварване;

Увеселителни паркове - струпване на хора, ползване на едни и същи съоръжения от множество непознати;

Църковни служби - риск от предаване на вируса при пеене, трудно е да се поддържа социална дистанция при по-висока посещаемост на храмовете;

Отворени бюфети/шведска маса - потенциален риск от пренос, ако едни и същи кухненски принадлежности се ползват от различни хора;

Рискова група 7:

Баскетбол - тясна физическа близост при отборна игра; по-нисък риск от инфекция, ако се тренира индивидуално или без контакт между играчите.

Обществени басейни - невъзможно е да се носят маски, а социалното дистанциране може да е трудно при по-висока посещаемост на басейните;

Класни стаи - продължително седене в затворени пространства, децата по-трудно се съобразяват с мерките за социално дистанциране, носене на маска и внимателно миене на ръцете;

Рискова група 6:

Казина - струпване на хора в закрити помещения, употреба на алкохол, разговори на висок глас.

Ресторанти (закрити пространства) - риск заради рециркулацията на въздуха в затворените помещения, липса на маски.

Детски площадки - децата по-трудно се съобразяват с мерките за социално дистанциране, носене на маска и внимателно миене на ръцете;

Фризьорски салони, бръснарници - социалната дистанция е невъзможна, но рискът може да се намали с носене на маски и други предпазни средства, и създаване на график, при който по-възрастните хора минават първи през салона.

Киносалони - затворени пространства, ограничена циркулация на въздуха;

Рискова група 5:

Вечеря с приятели вкъщи - трудно може да се поддържа социална дистанция, но броят на гостите може да бъде ограничен;

Пътуване със самолет - въздухът в самолетите се филтрира много добре по време на полет, но физическата близост до потенциално болен човек в продължение на часове създава риск.

Домашни събирания на открито - ако пространството е достатъчно широко и хората спазват хигиенни мерки, барбекюто в двора може да се смята за активност с по-нисък риск.

Пазаруване в мола - големите търговски центрове могат да бъдат рискови заради събирането на множество хора на закрито, но ако търговците и посетителите спазват мерките за сигурност, опасността от предаване намалява.

Рискова група 4:

Зъболекарски кабинети - експертите не са единодушни в оценката си; стоматолозите носят маски и предпазно оборудване, за да се пазят, но манипулациите могат да доведат до разпространение на вируса чрез аерозоли. Ако пациентът е инфектиран и не подозира за заразата, би могъл да предаде вируса.

Ходене пеша по натоварени улици в центъра на града - рискът е по-нисък заради откритите пространства и заради по-краткото излагане на контакт с други хора, но е важно да се избягват тълпите.

Работа в офиса - рискът е по-нисък в сравнение с ресторанти или магазини, защото работодателите могат по-добре да приложат мерки за социално дистанциране. Експертите обаче казват, че присъствието в компанията на едни и същи хора за повече от 8 часа увеличава потенциала за разпространение на вирус.

Лекарски кабинети / чакални - социалното дистанциране и предварителното уговаряне по график може да ограничи риска; все пак е важно хората да не пренебрегват мерките за хигиена.

Хранене в ресторант на открито - по-безопасно е в сравнение със затворените пространства заради по-добрата въздушна циркулация

Рискова група 3:

Пазаруване в магазин за хранителни стоки - тези обекти бяха първите места, които въведоха завишени хигиенни мерки, затова опасността от предаване е ниска; препоръчително е все пак да се носи маска заради вероятността от струпване на много клиенти на едно място;

Къмпинг - ако членовете на едно семейство са заедно на открито, опасността е същата, като да си стоят у дома. Все пак трябва да се внимава при големите къмпинги или детски лагери.

Хотели - най-големият потенциален риск е при регистрацията на пристигане или при събирането на голяма група хора (например при закуска). Стаите обаче винаги се почистват преди настаняване, така че вирусът трудно може да се предаде в подобна среда.

Библиотеки и музеи - пространствата са затворени, но обикновено са много прострорни, имат високи тавани и рядко са препълнени с хора, което намалява риска. Препоръчително е да се носи маска.

Рискова група 2:

Пешеходна разходка, тичане, каране на колело с други хора - рискът е минимален, освен ако не бягате в група с повече атлети, които не спазват препоръчителната дистанция и не носят маски. Физическото натоварване кара човек да диша по-тежко и да изхвърля респираторни секрети.

Бензиностанция - нисък риск, открито пространство, рядко има контакт с други хора и престоят е много кратък; добре е ръцете да се мият с дезинфектант;

Рискова група 1:

Поръчка на храна за вкъщи - доставчиците също въведоха нови мерки за сигурност; рискът е по-нисък от хранене в заведение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин

Нов взрив в руска военна база в Крим - гори и военно летище до Симферопол

Русия обвини Украйна и в "диверсия" в Курската област