"Къде са ми парите?": Надраскаха вратите на лидер на републиканците, противопоставил се на Тръмп

Опитът на демократите да увеличат размера на бонусите за милиони американци по време на Covid-кризата от 600 на 2000 долара бе блокиран. Това доведе до протести сред гражданите, които надраскаха с графити домовете на най-висшите членове на Конгреса – лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич МакКонъл и говорителя на Камарата на представителите - демократа Нанси Пелоси.

„Къде са ми парите?“ и „Мич убива бедните“ – такава гледка видяха жителите на Луисвил, Кентъки, които живеят в съседство с МакКонъл.

Макар Пелоси да опита да прокара новия стимулиращ пакет от мерки, по къщата ѝ в Сан Франциско бе нарисувана глава на прасе, а посланието на гражданите гласеше: „Искаме всичко“.

Републиканецът нарече случилото се „радикално избухване“. Именно той бе един от хората, блокирали предложения икономически пакет. Демократите и независимия сенатор от Вермонт Бърни Сандърс опитаха да повишат стимулите повече от три пъти в петък. Но МакКонъл от дълго време повтаря, че увеличаването на сумата в чековете за милиони американци не е правилната мярка, която да реши икономическата криза по време на пандемия. Всичко това се случва въпреки призивите на Доналд Тръмп бонусите за всеки гражданин да се повишат.

Парламентарният лидер на партията Макконъл вече даде сигнал, че не поддържа твърденията на Тръмп за изборни измами и в лични разговори убеждава колегите си от Сената да не протестират избора на Джо Байдън за президент на САЩ.

Според американските медии – вратите на дома на МакКонъл в Луисвил са били надраскани в събота. Не стана ясно дали той и съпругата му Илейн Чао са се намирали в къщата по това време. Полицията докладва за минимални щети.

„По време на цялата си кариера съм се борил за изпълнението на първата поправка в Конституцията – свободата на словото, и съм подкрепял мирните протести“, каза лидерът на Сената. „Оценявам усилията на всеки гражданин на Кентъки, който участва в демократичните процеси, независимо дали е съгласен с мен, или не“.

„Но това е нещо различно. Вандализмът и политиката на страха нямат място в нашето общество. Съпругата ми и аз никога не сме се плашили от подобни неща. Надяваме се само съседите ни в Луисвил да не са били обезпокоени от това радикално избухване“, каза МакКонъл.

Републиканците настояха демократите да осъдят действията на „вандалите“. Губернаторът Анди Бешиър, който е от Демократическата партия, публикува в Twitter, че атаката срещу домовете на МакКонъл и Пелоси е „неприемлива“.

„Първата поправка съхранява свободата на словото, но вандализмът никога не е бил приемлив, независимо от причината“, написа той.

Междувременно пред дома на МакКонъл се събраха се събраха протестиращи срещу него и подкрепящи Доналд Тръмп.

„Всички знаем, че поддръжниците на Тръмп и хората от движението „Black Lives Matter“ имат своите различия“, каза една от жените по време на демонстрацията. „Но ние всички сме тук, защото Мич е к*чка и дължи пари на американците. Тук сме, за да протестираме, защото правителството, системата ни разкъсва по много различни начини“.

Междувременно стана ясно, че американският сенатор от Тексас Тед Круз ще води акция на над 10 републикански сенатори, които смятат да оспорят победата на новоизбрания президент Джо Байдън, когато резултатите от гласуванео в Избирателната колегия бъдат представени в Конгреса на 6 януари. Това до голяма степен е символичен ход, който практически няма шанс да попречи на Байдън да встъпи в длъжност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024