Къде са най-високите средни заплати в страната? Не и в София, тя е на четвърто място Снимка: © Getty Images

София може и да е двигател на икономическото развитие на България, но по критерия средна брутна заплата Столична община се нарежда чак на четвърто място в страната. Това показват данните от четвъртото издание на инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) „265 истории за икономика“, която цели да повиши знанието и разбирането за развитието на 265-те общини в страната.

На първо място се нарежда община Челопеч (2 930 лв.), следвана в топ 3 от Козлодуй (2 431 лв.) и Пирдоп (2 205 лв.). Столична община, която е четвърта с 2 144 лв. средна брутна заплата, всъщност е единственият по-голям град сред първите 10.

На пета позиция е енергийният център Раднево (2 040 лв.), а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 985 лв.), Девня (1 947 лв.), Панагюрище (1 860 лв.), Елин Пелин (1 745 лв.) и Божурище (1 717).

Така за поредна година се оказва, че най-високите възнаграждения в страната са в малки общини с големи работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор.

В Челопеч например водещ работодател е канадската компания за добив на злато и мед Dundee Precious Metals, в Пирдоп – металургичното предприятие „Аурубис“, а в „Козлодуй“ – едноименната атомна електроценрала.

Впечатление прави също и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат

  1. общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София;
  2. общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и
  3. общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив.

Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града – водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и води до добри заплати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023