Къде са най-високите средни заплати в страната? Не и в София, тя е на четвърто място Снимка: © Getty Images

София може и да е двигател на икономическото развитие на България, но по критерия средна брутна заплата Столична община се нарежда чак на четвърто място в страната. Това показват данните от четвъртото издание на инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) „265 истории за икономика“, която цели да повиши знанието и разбирането за развитието на 265-те общини в страната.

На първо място се нарежда община Челопеч (2 930 лв.), следвана в топ 3 от Козлодуй (2 431 лв.) и Пирдоп (2 205 лв.). Столична община, която е четвърта с 2 144 лв. средна брутна заплата, всъщност е единственият по-голям град сред първите 10.

На пета позиция е енергийният център Раднево (2 040 лв.), а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 985 лв.), Девня (1 947 лв.), Панагюрище (1 860 лв.), Елин Пелин (1 745 лв.) и Божурище (1 717).

Така за поредна година се оказва, че най-високите възнаграждения в страната са в малки общини с големи работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор.

В Челопеч например водещ работодател е канадската компания за добив на злато и мед Dundee Precious Metals, в Пирдоп – металургичното предприятие „Аурубис“, а в „Козлодуй“ – едноименната атомна електроценрала.

Впечатление прави също и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат

  1. общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София;
  2. общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и
  3. общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив.

Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града – водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и води до добри заплати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024