Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков изненадващо се присъедини към идея на "Възраждане" за създаване на нов механизъм за разследване на главния прокурор - вместо тази власт да се повери на върховен съдия, да се предостави на директор на Националната следствена служба.

Предложението на "Възраждане" не е ново и на практика би възстановило структурата на Следствието от преди 2006 г. - включително от периода, в който Рашков беше негов директор през 90-те.

То обаче влиза в противоречие с конституцията и с голяма част от Закона за съдебната власт, без чиято поправка би било напълно неработещо - в момента НСлС е подчинена структурно на прокуратурата, а ръководителят ѝ се избира от прокурорската колегия във ВСС и е подчинен на главния прокурор, тъй като се води негов заместник по разследването.

  • Рашков реши да говори пред Народното събрание "от името на гилдията" на следователите, а не от името на парламентарната си група.
  • Говорителите на ПП по темата Мирослав Иванов и Искрен Митев бяха напълно против предложението на "Възраждане", подкрепено гласно от ГЕРБ.

Митев дори предизвика скандал в залата, като изрази учудване защо предполагаеми политически опоненти като двете партии си "стискат ръцете" по проекта.

"В България има един звяр - ние оприличаваме този управленски модел с ГЕРБ. Сега една от партиите, която твърди, че се бори с този звяр, предлага мрежа, в която да го улови - а звярът каже "Тази мрежа е много хубава, много е здрава и като ме хванете в нея, няма да се измъкна". Къде се е чуло и видяло вълкът да хване ловеца? С този елементарен пример, дори мухата, която живее под зализаните перчеми на нашите колеги, ще разбере какво имам предвид", обяви депутатът от ПП, с което предизвика остри забележки от Йордан Цонев и Десислава Атанасова.

Мирослав Иванов, който беше значително по-обран в изказа си, също разкритикува "Възраждане" за това, че с предложението си предвиждат "дясната ръка на главния прокурор" да носи отговорността за разследването срещу него.

Бойко Рашков обаче взе думата, за да призове колегите си да не отхвърлят предложението, защото в него има "рационално зрънце".

  • "Ние, увлечени в демократични промени наистина допуснахме някои доста съществени грешки, смятайки, че обществените отношения от преди 1989 г. ще се запазят дълго време и затова трябва да разрушим всички структури. В тази бързина се допуснаха непростими грешки", обяви той от трибуната.
  • Той разкритикува досегашната съдебна реформа за това, че е поставила следователите в подчинение и е отнела независимостта им, с което е отнела и инициативата им като разследващ орган - до степен, в която те нямат право да възразяват срещу неправомерни указания на прокурор.
  • Рашков призна, че за да се случи предложението на "Възраждане", може да се наложи промяна в конституцията, но призова "идеята да се обсъди в по-спокойна обстановка".

Поне по този въпрос той се оказа на сходна позиция не само с хората на Костадин Костадинов, но и с председателя на Правната комисия от ГЕРБ Радомир Чолаков, който също обяви, че по принцип подкрепя идеята за връщане на независимото следствие, като направи исторически анализ на мястото му от 1990 г. досега.

"През годините сме се оплели сами. За да поправяме субективни промени, са направени структурни грешки", каза Чолаков, имайки предвид опитите за реформа на НСлС след скандалите в управлението ѝ от Ангел Александров и по-късните конституционни промени от 2015 г.

Обвиненията му към Христо Иванов за последната голяма реформа и твърденията му, че няма "европейски изисквания" за устройството на съдебната власт в отделните държави предизвикаха съпредседателя на ДБ да му репликира.

Иванов защити реформата, отделила съдийската от прокурорската колегия през 2015 г., с това, че независимостта на съда е сред стандартите за върховенство на закона в ЕС и посочи, че за разлика от това "няма ценност независимо следствие".

Атанас Славов от ДБ също припомни становище на Венецианската комисия, според което следователи не могат да разследват главния прокурор, а тази роля трябва да се поеме от специален съдия

На финала проектът на "Възраждане" все пак мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и Бойко Рашков, или 117 "за".

С доста повече гласове - 166 - беше подкрепен основния законопроект на Министерството на правосъдието, с който се засилва ролята на инспектората към ВСС по отношение на борбата с корупцията сред магистратите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Заради една рисунка. Как Русия отне дъщерята на Алексей и възроди практика от сталинизма?

В Русия антивоенна рисунка може да ви коства дъщерята

16:13 - 21.03.2023

Байдън разсекрети документи за произхода на COVID-19. Лаборатория в Ухан е под подозрение

Байдън подписва законопроект, изискващ разсекретяване на информацията за произхода на COVID

12:57 - 21.03.2023

"Stranger Things" се пренася на театралната сцена

Пиеса по хитовия сериал "Stranger Things" ще проследи историята на младите Джойс, Джим Хопър и Боб

12:39 - 21.03.2023

Си в Москва: Автократичната концепция за мир

Какво цели посещението на китайския президент в Русия година след войната?

12:31 - 21.03.2023

"Информационно обслужване" показа платформата за видеонаблюдение на изборите

Как ще се извършва видеозаснемането в изборния ден и как може да се гледа то?

11:50 - 21.03.2023