Tри са сборните пунктове в София, където ще се събират превозвачите за обявения си днес национален протест - това са бул. "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе" и "Царица Йоанна" - преди тунела за кв. "Люлин". Оттам те ще се отправят към сградатан на Министерски съвет.

В деня на матурите за зрелостниците и работещите в градския транспорт на София ще се присъединят към протеста. Техният започва е 8 часа, а сборните им пунктове са на кръстовищата при "Лъвов мост", Сточна гара и Петте кьошета.

Организатор са синдикатите на работещите в градския транспорт. В 9:30 ч. е предвидено шествие до Министерството на финансите, а в 10:30 ч. - към Министерския съвет, където двата протеста се очаква да се слеят.

И таксиметровите шофьори в София се събират за автошествие в 9 ч.. Организатор е Националния таксиметров синдикат. Колите ще тръгнат от Южната дъга на Околовръстното шосе - между бул. „Черни връх“ и бул. „България“, откъдето ще се придвижат към центъра, където ще паркират на бул. "Мария Луиза" и ще се отправят пеш до Министерския съвет.

Очаква се протестът да продължи до 13 ч.

Кой какво иска?

Превозвачите имат разнопосочни искания: премахване на акциза на газа; понижаване на цената на биодобавката; вдигане на лимита за регистрация по ДДС на малките превозвачи до 100 000 лв. и намаляване на ДДС за горивата на 9 на сто, одит на тол системата и разширяване обхвата на субсидираните превози.

Исканията на синдикатите от столичния градски транспорт са: актуализация на държавния бюджет за преодоляване последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев