Снимка: © Getty Images

Президентът на автономната руска република Чечения Рамзан Кадиров заплаши с нови атаки срещу украински градове. „Ще има офанзива... не само върху Мариупол, но и върху други места, градове и села“, казва той във видео, публикувано в понеделник вечерта в канала му в Telegram.

Първо Луганск и Донецк ще бъдат „напълно освободени“, след това ще бъдат превзети Киев и всички други градове.

Чеченски въоръжени сили участват още от самото начало във военните действия в Украйна. Според данни на немското разузнаване, те, както и армията от наемници "Вагнрер" са били и в Буча, където бяха разстрелвани цивилни граждани.

Кадиров е близък довереник на Владимир Путин. Той често е наричан негова "кървава хрътка". Благодарение на подкрепата на баща му Ахмад Кадиров, който беше убит при терористична атака през 2004 г., Путин спечели чеченската война.

Генералният щаб на украинската армия очаква нов опит на руските сили за пълно завладяване на Източна Украйна. За целта в момента към границите се привеждат нови войски от други части на Русия, а разбитите руски части се попълват с нов военен състав. Очаква се фокусът на следващите руски атаки да бъде близо до Харков и Славянск, се казва в съобщението на щаба.

Бившият главен прокурор към трибунала по международно наказателно право на ООН Карла дел Понте отново повтори призива си за международна заповед за арест на Владимир Путин: Той може да бъде изправен пред Международния наказателен съд само когато вече не е на поста си, но съдебната система е търпелива, каза дел Понте в неделя. „За тези престъпления Няма давност. Путин няма да остане президент завинаги."

Дел Понте е на мнение, че сега е важно да се събират доказателства за военните престъпления в Украйна.

В традиционното си видео обръщение тази нощ, президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Москва, че се опитва да отрече своята отговорност за военните престъпления срещу украински граждани.

"Ще настъпи денят, в който ще трябва да признаят всичко. Да приемат истината. Когато хората нямат смелостта да признаят грешките си, да се извинят, да се адаптират към реалността и да си вземат поука, те се превръщат в чудовища. А когато светът го пренебрегва, чудовищата решават, че светът е този, който трябва да се адаптира към тях. Украйна ще спре всичко това", каза президентът на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Остин Бътлър и какво коства да изиграеш Елвис Пресли

Възходът, падението и любовната история на Краля на рокенрола са в центъра на новия биографичен филм "Елвис"

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.