Как AI изображение за Газа плъзна вирусно в Instagram и кой стои зад него

"Всички гледат към Рафах" - изображение с такова послание е споделено над 46,7 млн. пъти от потребители в социалната мрежа Instagram само за последните няколко дни. От популярни личности като Бела Хадид и Джена Ортега през инфлуенсъри до лични профили в платформата - снимката се разпространява вирусно.

На нея са показани палаткови лагери, а част от тях оформят думите "Всички гледат към Рафах" (или на английски All Eyes on Rafah). Популярното изображение, споделено от милиони души, всъщност е генерирано с изкуствен интелект.

Кадърът не показва в реална действителност южната част на Газа, като на заден фон могат да се видят планини, покрити със сняг - което не съотвества с настоящия сезон. Отделно палатките на бежанците в Рафах не са толкова детайлно подредени, както са показани.

Вирусното споделяне на поста идва на фона на все по-напрегната обстановка в Газа и критиките на международната общност към израелските военни операции там. Наскоро десетки хора бяха ранени при атака срещу бежански лагер в района, като израелският премиер определи случилото се като "трагична грешка".

Подобни публикации, които засягат глобални събития, редовно стават популярни в социалните мрежи. Например при терористичните атаки срещу редакцията на френското сатирично издание "Charlie Hebdo" много потребители изразиха съпричасност с хаштага #JeSuisCharlie. По време на протестите "Black Lives Matter" в САЩ през 2020 г. хората качваха снимка с изцяло черен екран, за да се подкрепят движението.

Изображението "Всички погледи към Рафах" обаче успя да създаде подобна онлайн вълна за по-малко от 48 часа. То можеше да бъде споделено в Instagram профила на някого само с натискането на един бутон - като част от функциите на социалната мрежа.

Откъде тръгва тенденцията?

Зад публикацията стои потребител с името Shahv4012, пише немскоезичното издание "Spiegel". В описанието в профила му са сложени знамената на Малайзия и Сингапур. Снимките му показват млад мъж, който изглежда се интересува от автомобили, професионална фотография и природата на Югоизточна Азия. От профила му няма данни, които да навеждат на мисълта, че е бил в Израел или Газа.

Въпреки това Shahv4012 споделя все по-често съдържание за войната в Газа - често с провокативно и пропагандно послание. Като например карта, на която Израел е зачеркнат и на негово място е изписано Палестина, или статия, която описва случващото се в Газа като геноцид.

Самата снимка създаде спорове в социалните мрежи за това дали послания и информация за случващото се в Газа трябва да бъдат предавани именно с изображения, генерирани от изкуствен интелект.

Някои се оплакват, че потребителите трябва да се ангажират повече със съдържание на палестинци, които качват реални кадри от Газа, вместо изкуствено създадени материали.

Активистката и председател на немската еврейска асоциация "Keshet Deutschland" Роза Йелинек заяви, че въпросната снимка само имитира активност по темата. Тя съветва, че е по-добре да се четат или споделят новини от достоверни и проверени източници.

„Сякаш това изображение би помогнало дори на някой човек на място", отправя критики тя в профила си в Instagram/

Решението на Израел да започне военната си офанзива в Рафах дойде два дни след като Международният съд нареди на страната да спре планираното си нападение в района. Тя обаче не се съобрази с това, заради което беше подложена на сериозни критики от някои световни лидери.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е "възмутен" от израелските удари в Рафах.

"Тези операции трябва да спрат. В Рафах няма безопасни зони за палестинските цивилни граждани. Призовавам за пълно зачитане на международното право и за незабавно прекратяване на огъня", заяви той по-рано в понеделник.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също повтори призива си за незабавно прекратяване на огъня и за спазване на решението на Международния съд.

Войната започна след нападение на "Хамас" срещу израелски градове на 7 октомври, при което бяха убити близо 1200 души, а 253 бяха взети за заложници. Оттогава досега при ответните въздушни, морски и сухопътни атаки на Израел в Газа са загинали над 31 000 души, а над 71 500 са ранени - числата са според данни на властите в Газа, които няма как да бъдат независимо проверени.

Усилията за прекратяване на огъня в ивицата досега са неуспешни.

Снимка на палестинци от сраженията на "Хамас" срещу Израел Държава ли е Палестина? И за какво точно е конфликтът в Израел?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024