Старият спор между Севера и Юга в Италия стигна до бой в парламента Снимка: © Getty Images

Истински ръкопашен бой. Разменени удари, изнесен с количка опозиционен депутат след схватката, стотици споделяния на кадрите физическия сблъсък в социалните мрежи. Описаната сцена е от заседание на Долната камара на италианския парламент от тази седмица. Депутати да си разменят удари не е чак толкова рядко явление по света, а и у нас, но в италианския случай става въпрос са истинска политика. И дори за старата вражда между богатия Север и бедния Юг на Апенините.

Спорът, стигнал до физически сблъсък, е заради законопроекта т.нар. диференцирана автономия, внесен от правителството на Джорджа Мелони и познат като закона "Калдероли" по името на министъра нa регионалните въпроси и автономията Роберто Калдероли.

Той предвижда отделните административни райони в страната да получат повече права за самоуправление. В него обаче от опозицията, и особено от популисткото движение "Пет звезди", виждат пътя към "разпадането на Италия".

"Очаквам в началото на 2024 г. предложението да се превърне закон," казва в интервю през август миналата година Калдероли.

Проектът мина през гласуване в Горната камара на парламента преди време, но при първия опит за дебати и в Долната камара вотът практически беше спрян - след бойните сцени от сряда вечерта, при които пострада депутатът от "Пет звезди" Леонардо Доно. Областите в южната част на страната продължават да се опасяват, че ако законът бъде приет, държавата може да се оттегли от важни сектори. А това ще ощети населението в икономически по-слабо развитите региони.

Какво точно предрага законопроектът и защо възражда спора между Севера и Юга?

Новият закон ще даде повече правомощия на местната власт в 23 важни сфери, сред които здравеопазване, образование, околна среда, външна търговия, морски транспорт и енергетика. Реформата цели да преначертае географско-административните граници в страната по подобие на Испания или Белгия, където съществуват отделни автономни региони.

Зад промените стои един от партньорите в управляващата коалиция: крайнодясната "Лига", която в началото на 90-те години на миналия век дори призоваваше за отцепване на Северна Италия под името Падания.

От партията настояват, че реформата ще модернизира страната и ще намали пропастта между по-богатия Север и по-бедния Юг.

В сегашния си вид регионалното разделение на Италия е въведено през 1970 г., но разделението между Севера и Юга е тема, по която в страна се спори от обединението ѝ през 1861 г. насам.

Така например регионът на Калабрия е един от най-бедните в целия Европейски съюз с брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, който представлява малко повече от половината от средния за общността.

Северната планинска провинция Болцано, от друга страна, е с БВП, който е над 150% от средния за ЕС.

Законът би дал повече автономия както на управляваните от десницата Ломбардия и Венето, така и на левите партии в Емилия-Романя.

Зад реформата донякъде застават и от партията "Форца Италия" на Антонио Таяни, както и партията на Мелони "Италиански братя".

Според критиците на промените, сред които много представители на местната власт, журналисти и хора от академичните среди в южна Италия, възможността всеки регион сам да кове законите си, може да постави под риск финансовата стабилност на страната, а разделението да я направи по-податлива на кризи.

Поддръжниците на реформата, от своя страна, обясняват, че повече правомощия биха направили местните власти по-отговорни.

Управляващата коалиция се опитва да прокара промените като част по-голяма реформа, която включва и промяна на конституцията, както и преки избори за министър-председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024
Живот

Кристина Верославова: За решенията на момента и изкуството да даваш

От страниците на Vogue до актьорската професия в България

10:22 - 20.07.2024