Снимка: © Getty Images

На 31 март (днес) изтича срокът за подаване на заявления за гласуване на парламентарните избори от страна на избирателите, намиращи се под карантина заради положителен резултат от Covid-тест или контакт със заразен.

Всички изолирани могат да поискат да упражнят правото си на глас на 4 април в подвижна секция. Те трябва да подадат заявление за гласуване по постоянен адрес, което се изпраща до кмета на съответната община или район.

Големият въпрос, който остава без окончателен отговор броени дни преди изборите, е дали карантинираните след 31 март ще могат да упражнят правото си на глас. Официалното становище на ЦИК е, че те няма да могат да гласуват, дори да искат, но все пак съществува възможност да бъдат добавени в списъците на по-късен етап, каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров пред „Булевард България“.

„На теория, те не могат да влязат в списъците, но на практика - не знам как ще действат отделните общини. Евентуално, след като се образуват секциите, е възможно да се добавят и още хора в списъците, но това не е норма, която сме записали като указание. Те могат да се обърнат към общината със заявление и след 31 март, но аз съм казвал, че карантинираните след това няма да могат да гласуват. Това е общата норма“, каза той.

Според указанията на ЦИК подаването на заявление от карантинираните за гласуване с подвижна секция става по един от следните 4 начина:

1) саморъчно подписано от избирателя и подадено в общината от пълномощник с пълномощно в свободен текст (лично, по пощата или по факс);
2) подписано и подадено от пълномощник с пълномощно в свободен текст;
3) заявление, подадено на електронната поща на общината – без да се изисква квалифициран електронен подпис;
4) електронно заявление, подадено през електронна платформа, ако общинската администрация разполага с такава (отново без подпис);

В сайта на ЦИК е качен образец на заявлението - може да го намерите и да го изтеглите тук.

От хората, които ще бъдат поставени под карантина към 4 април, не се изисква да изпращат удостоверение, че се намират под изолация. Общинската администрация ще извършва тази проверка.

За да се организира подвижна секция за даден район или община в България, трябва там да са подадени най-малко 10 заявления за гласуване с мобилна урна до 31 март. Секциите ще пристигат на адреса на избирателя, където той ще може да гласува.

Срокът за гласуване по настоящ адрес – ако той не съвпада с адреса по лична карта, вече изтече на 20 март. Тоест, днес последен шанс имат хората, които ще гласуват на постоянния си адрес.

Одобрените да гласуват в мобилна урна ще получат потвърждение по телефона или по e-mail.

Избирателите, които са изолирани заради Covid-19 или контакт със заразен, ще гласуват в отделни мобилни секции от тези, предназначени за хората с трайни увреждания. Ако избирател с увреждания, който не може да напусне дома си, е в същото време и в изолация заради Covid, той ще гласува в урната, предназначена за карантинирани.

Самото гласуване се извършва при спазване на противоепидемичните мерки. Ако избирателят е с трайно увреждане, пускането на бюлетината става в дома му. За останалите карантинирани ЦИК отбелязва, че гласуването се извършва „при възможност“ пред входа на жилището.

Подвижната избирателна кутия се поставя на достъпно и видно място. Карантинираните трябва да носят маска – свалят я само докато бъдат идентифицирани от членовете на ПСИК (подвижната секционна избирателна комисия). В помещението с избирателя не може да присъстват други лица, освен в случаите, в които той се нуждае от придружител. Препоръчително е той да дезинфекцира ръцете си, преди да вземе бюлетината, кутията също се дезинфекцира след всяко гласуване.

Членовете на ПСИК посещават избирателите по домовете им до изчерпването им в списъка, но не по-късно от 20.00 часа, а когато в 20.00 часа има непосетени избиратели – гласуването продължава, но не по-късно от 21.00 часа, пише в сайта на ЦИК в решение от 20 март.

Ако избирател не бъде открит на дадения адрес, не се предвижда повторно връщане до съответното място, а членовете на комисията отбелязват това в графа „Забележки“.

Лекуващите се в болници с Covid-19 също ще могат да упражнят правото си на глас. В Covid-отделенията на лечебните заведения ръководителят на болницата образува самостоятелна избирателна секция при наличие на не по-малко от 10 избиратели с установена коронавирусна инфекция.

Ако две или повече Covid-отделения са на отделни етажи или в съседни сгради на една болница, за тях ще има една избирателна секция.

До 17 ч. на 1 април ръководителите на болниците трябва да уведомят писмено кмета на общината или района за образуване на секция в лечебното заведение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът