Как да гласуваме с машина на местните избори на 29 октомври? Снимка: © Булевард България

Винамение: На местните избори на 29 октомври не може да се гласува с машина.

ЦИК публикува симулатора си за машинно гласуване на местните избори на 29 октомври.

Това е денят на първия тур, в който ще бъдат избирани едновременно кмет на община и общински съветници, районни кметове в София, Пловдив и Варна, а на места - и кметове на кметства.

При вота за общински съвет гражданите ще могат да отбелязват и преференции за предпочитания от тях кандидат в партийната листа. Всичко това е предвидено и в алгоритъма за машинно гласуване.

Избирателят, които поиска да гласува с машина, получава карта от член на секционната комисия. Картата се поставя в слота на машината с чипа напред, за да се активира менюто за гласуване.

На първия екран гражданинът може да избере в кои избори иска да гласува. Симулаторът на ЦИК съдържа всички възможни опции (колко от тях ще бъдат изписани на екрана, зависи от секцията, в която се гласува):

  • Избори за общински съветници
  • Избори за кмет на община
  • Избори за кмет на район
  • Избори за кмет на кметство

Кметове на райони се избират само в трите най-големи града в страната - София, Пловдив и Варна. Кмет на кметство се избира в конкретните селища, които имат този статут.

Тук гласоподавателят може да отбележи "Избери всички" или да маркира поотделно само онези избори, в които иска да участва. Ако прецени, човек има право да гласува само за кмет, или само за общински съвет.

Например:

Обърнете внимание: преди да продължи напред, системата ще поиска от гласоподавателя да потвърди предпочитанието си в кои избори иска да гласува.

Машината ще предупреди, че веднъж потвърдили избора си тук, той повече няма да може да бъде променян.

Ако избирателят е пропуснал да маркира вот, в който би искал да участва, сега е моментът да натисне "Връщане назад" и да го добави. Ако всичко е наред - натиска "Потвърждавам".

Електронните бюлетини ще се визуализират в поредността на посочените избори.

Екранът с бюлетината за общински съветници ще бъде разделен на 2 половини - отляво са изписани имената на партиите, коалициите и независимите кандидати (плюс "Не подкрепям никого"), а вдясно са поредните номера на хората в листата, за които може да се гласува с преференция по желание.

Системата няма да ви пусне напред, ако не сте посочили за коя листа гласувате.

При натискането на бутона за следващ избор ще се появяват и бюлетините за кмет на община / район / кметство.

В лявата колона ще бъдат видими имената на партиите / коалициите, в средата са поместени поредните номера според жребия на ЦИК, а вдясно - имената на съответните кандидати за кмет.

В края на списъка са изборени и независимите кандидати, а последната възможна опция е "Не подкрепям никого".

Отново - избирателят трябва да отбележи за кого гласува, за да може да продължи напред.

Когато бъдат преминати всички стъпки, машината ще прикани гласоподавателя да прегледа избора си - и ако забележи грешка, да го промени с натискане на бутона "Промени избора".

На екрана ще бъда показан списък с всички посочени от гласоподавателя кандидати: листа за общински съвет + евентуална преференция, кандидат за кмет на община / район / кметство, със съответния пореден номер и име на избраника.

  • Например - ако сте гласували за листа за общински съветници, но сте забравили да отбележите преференция за вашия кандидат, "Промени избора" ви дава възможност да се върнете и да я маркирате.

Ако бъде натиснат бутон "Промени избора", системата ще се върне към първата избрана от гражданина опция за гласуване - например за общински съвет. Гласоподавателят ще може да промени вота си, ако реши - или да го потвърди.

Когато мине отново през всички стъпки и се увери, че изборът му е отчетен правилно на екрана, може да натисне бутона "Гласуване".

Това е стъпката, с която машината ще отпечата бюлетините.

След звуковия сигнал от устройството бюлетините могат да се вземат, след което да се сгънат и да се предадат за печат на член на секционната комисия.

Бюлетините се пускат от избирателя в кутията за разпечатките от машинно гласуване.

Картата за гласуване също трябва да се извади от машината и да се върне на секционната комисия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024