Как да говорим с плоскоземци - книгата, която Соломон Паси препоръчва

След като тази седмица ви информирахме за 5-те книги от 2021 година, които Бил Гейтс препоръчва и ви запознахме с 25-те най-добри издания за последните 125 години в класацията на Ню Йорк Таймс, сега е ред и на едно заглавие от д-р Соломон Паси - президен на "Атлантическия клуб" в България и бивш външен министър.

"Как да говорим с плоскоземците, отричащите науката, климатичните промени и противниците на здравия разум" на философа Лий Макинтайър, издадена от Масачузетския технологичен институт тази година, е заглавието, което Паси показа в ефира на bTV.

В новата си книга Макинтайър обяснява начините, по които всеки от нас може да се бори с противниците на науката и твърди, че това е битка, която си заслужава да се води.

Според Соломон Паси авторът обяснява по нов и достъпен начин поведението на последователите на конспиративните теории.

Обикновено става дума за маргинализирани и изпаднали от обществото групи, които търсят нови “екзотични религии”, част от които са отричането на стъпването на Луната, на Холокоста, ваксините, климатичните промени, твърдението, че земята е плоска и др.

Тези “религии” дават чувство за принадлежност на вярващите в тях, както и оправдание за собствения им неуспех, заради някаква по-голяма конспирация, която движи събитията, обяснява Паси. Третата причина конспирациите да добиват популярност е, че медиите обръщат внимание на такъв тип хора и им дават трибуна.

В книгата си Лий Макинтайър доказва, че отричането на науката може да убие.

Опирайки се на собствения си опит, включително посещение на сбирка на "плоскоземци", както и на академични изследвания, Макинтайър очертава общите теми при отричане на науката. Те се срещат във всички кампании за дезинформация - като се започне от отричане на тютюневите компании през 50-те години на миналия век, че тютюнопушенето причинява рак на белия дроб, и се стигне до днешните антиваксъри.

Той описва опитите си да използва своите убедителни сили като философ и предлага инструменти и техники за съобщаване на истината и ценностите на науката, като подчертава, че най-важният начин да достигнем до оспорващите науката, е да говорим с тях спокойно и с уважение – и да се срещнем лице в лице.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024