Какво чете Бил Гейтс в свободното си време? Не, не са наръчници по теория на конспирацията.

В последната колекция от издания, които Гейтс препоръчва на всички, попада най-новият роман на Казуо Ишигуро, историята на жената, която открива технологията за "пренаписване" на ДНК CRISPR, и разказ за една от трагедиите в живота на Уилям Шекспир - загубата на сина му Хамнет, който умира едва на 11 г.   

"Като дете бях обсебен от научната фантастика. Заедно с Пол Алън (покойният съосновател на Microsoft, б.р.) прекарвахме безкрайни часове в разговори за оригиналната трилогия на Айзък Азимов "Фондация". Бях чел всяка книга от Едгар Бъроуз и Робърт Хайнлайн. Намирах нещо истински вълнуващо в историите, които прекрачваха границите на възможното.

С годините започнах да чета доста повече документална литература. Продължавах да се интересувам от книгите, които разглеждат какви са последиците от иновациите, но ми се струваше по-важно да изучавам случващото се в нашия реален свят. Само че напоследък откривам, че отново съм привлечен към онези книги, които обичах като дете", пише Гейтс в анонса на подбора си за 2021 г. 

Затова и списъкът му включва две научно-фантастични истории - едната се случва на 12 светлинни години от Слънчевата система, а в другия роман действието се развива на Земята, но и двете книги "провокират размисъл за това как хората могат да използват технологиите, за да отговорят на проблемите си". 

Ето кои са петте предложения на Бил Гейтс за четене: 

"A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence" - Джеф Хоукинс

"Малко са темите, които могат да завладеят въображението на фантастите така, както го прави темата за изкуствения интелект. Ако се интересуват от въпроса какво би трябвало да се случи, за да се създаде истински AI, тази книга предлага една страхотна теория. Джеф Хоукинс може би е най-изествен като един от изобретателите на PalmPilot (едно от първите мобилни устройства с тъчскрийн), но всъщност от десетилетия той разсъждава за връзките между неврологията и машинното обучение - тази книга е най-доброто въведение в неговите идеи". 

The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race - Уолтър Айзъксън

Името на автора със сигурност е известно на хората, които са чели биографията на Стив Джобс на български език. 69-годишният журналист е и авторът на книгата "Иноваторите", в която описва възхода на информационните технологии от Ада Лъвлейс през Алан Тюринг и Джон Атанасов, до Бил Гейтс, Тим Бърнърс-Лий и др. 

Последната му книга е посветена на живота на Дженифър Дудна - носителка на Нобелова награда за химия от 2020 г. и откривателка (заедно с Еманюел Шарпентие) на технологията CRISPR-Cas9, който позволява на учените да "пренаписват" кода на ДНК. 

"Системата за генно редактиране CRISPR е един от най-страхотните и може би най-важният научен пробив на миналото десетилетие. Запознат съм с нея заради работата ми във фондацията (фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" е най-голямата частна благотворителна организация), където финансираме няколко проекта, използващи тази технология. Но въпреки това успях да науча доста от тази всеобхватна и лесно разбираема книга за откриването на CRISPR от биохимика Дженифър Дудна и нейните колеги. Айзъксън се справя много добре в акцентирането на най-важните етични въпроси, свързани с генното редактиране", пише Гейтс. 

"Клара и слънцето" - Казуо Ишигуро (издадена на български език от "Лабиринт")

"Обичам хубавите истории за роботи, а романът на Ишигуро за "изкуствената приятелка", която влиза в дома на едно болно момиче, не прави изключение.

Въпреки че действието се развива в антиутопично бъдеще, роботите в него не са инструменти на злото.

Напротив, те служат като компаньони, които хората използват за приятели.

Тази книга ме накара да се замисля какъв би бил животът със супер интелигентни роботи - дали ще се отнасяме към тях като към технологични предмети или като нещо повече?", казва Бил Гейтс за последната книга на нобеловия лауреат по литература. 

"Хамнет" - Маги О'Фарел (издадена на български език от "Амат-Ах")

"Ако сте почитатели на Шекспир, ще обикнете този трогателен роман, който показва как личният живот на писателя може би е повлиял върху създаването на най-известната му творба.

О'Фарел изгражда своя разказ на базата на два достоверни факта за миналото на Барда - неговият син Хамнет умира на 11-годишна възраст, а две години по-късно Шекспир пише трагедията на име "Хамлет".

Особено много ми хареса историята за съпругата му Ан, която тук е пресъздадена като личност с почти свръхестествени качества". 

"Project Hail Mary" - Анди Уеър (издаден на български език със заглавието "Проектът Аве Мария" от "Бард")

Анди Уиър е създателят на романа, по който е сниман "Марсианецът" на Ридли Скот - по професия Уеър е програмист, но хобито му е да пише научна фантастика. Това, което я прави извънредно добра, е желанието на автора да пресъздаде идеите си по възможно най-реалистичен и научно издържан начин. Благодарение на това първата му книга, която излиза само в сайта му, става абсолютен хит сред група хора, които се занимават професионално с физика и астронавтика, а по-късно става и бестселър.

През 2015 г. директорът на "Планетарни изследвания" в НАСА Джим Грийн я определя като "задължителна за четене" от всеки човек, който работи в американската космическа агенция. 

През 2021 г. Анди Уеър издаде третия си роман - "Hail Mary". 

"Както повечето хора, и аз се запознах за първи път с творчеството на Уеър чрез "Марсианецът". Последният му роман разказва невероятната история на един гимназиален учител по физика, който се събужда в съвсем различна галактика, без да си спомня как е попаднал там. Останалата част от книгата показва как той използва природните науки и инженерството, за да спаси света. Книгата е забавна за четене и успях да я погълна само за един уикенд", пише Бил Гейтс. 


5 хубави книги за отвратителна година като 2020Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция