В тежки времена, през каквито несъмнено преминава целият свят, любителите на хубави книги често се насочват към съвсем различен жанр литература - теми и автори, които биха могли да помогнат за разбирането на привидно нерешимите проблеми.

Ако 2020 г. може да се идентифицира с една публична фигура, това ще е Бил Гейтс, основателят на Microsoft и един от най-големите филантропи на последното десетилетие, който беше нарочен от конспиративните теоретици за "зъл гений" на пандемията.

Гейтс е известен с поредицата си от книжни препоръки, а последната селекция от заглавия неслучайно е наречена "5 хубави книги за една отвратителна година".

"Тази година имаше моменти, в които исках да се задълбоча по различни сложни теми - например, несправедливостите, които стоят в основата на протестите Black Lives Matter. В други моменти, имах нужда от забавяне на темпото с някое по-леко четиво в края на деня. Поради тази причина прочетох най-различни книги, много от които са отлични. Предлагам ви пет издания, покриващи многообразни теми, които бих препоръчал в края на 2020", пише той в блога си "Бележките на Гейтс".

Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World - Дейвид Епстийн

Ако името на автора ви е познато, вероятно причината се нарича "Спортният ген" - първата книга на журналиста от Sports Illustrated беше издадена на български език само преди няколко месеца от "Жанет 45". Наричат го "задължително четиво за спортисти, родители, треньори и за всеки, който иска да разбере какво е нужно, за да бъдеш велик".

Книгата му Range от 2019 г. допълва и обогатява идеите, които Епстийн разгръща в "Спортният ген":

"Започнах да се интересувам от работата на Епстийн, след като изгледах неговата фантастична лекция за TED, посветена на спортните постижения. В последната си страхотна книга той казва следното: макар да оставаме с впечатлението, че светът изисква все по-тесни специалисти в различни области, истината е, че имаме нужда от повече хора, които тръгват в кариерата си с широка нагласа и напредват, докато натрупват разнообразен опит и възприемат различни гледни точки. Примерите в Range на Епстийн варират от Роджър Федерер през Чарлз Дарвин до експертите по СССР от епохата на Студената война.

Мисля, че идеите му дори помагат за разбирането на част от успехите на Microsoft, защото и ние привличахме хора с истински широки познания не само в своята професионална област, но и с голяма обща култура. Ако сте ерудит, който се чувства засенчен от тясноспециализираните си колеги, тази книга е за вас".

The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz - Ерик Ларсън

Американският журналист Ерик Ларсън е автор на няколко бестселъра в жанра "документален трилър". В България е популярен с книгата си "Дяволът в белия град" (изд. "Кибеа"), посветена на истинската история на Световното изложение в Чикаго от 1893 г. - епоха на невероятна архитектурна и индустриална динамика, на чийто фон се разгръщат престъпленията на брутален сериен убиец.

Най-новата му книга от 2020 г. е хроника на живота на Уинстън Чърчил и Лондон под ударите на Blitzkrieg - масовите бомбардировки над британската столица по време на Втората световна война.

"Понякога историческите книги се оказват по-актуални, отколкото авторите им са предполагали. Това се отнася и за брилянтния разказ за периода 1940-1941 г., когато английските граждани прекарват почти всяка нощ, сгушени в подземията и в станциите на метрото, докато Германия се опитва да принуди Великобритания да капитулира с въздушни удари. Страхът и паниката, която те чувстват - макар да са много по-остри от нашето преживяване с Covid-19 - са много близки. Ларсън създава реалистично усещане за живота на обикновените хора по време на този ужасен период, като едновременно с това прави отличен профил на някои от британските политически лидери, извели страната от кризата - вкл. Уинстън Чърчил и най-близките му съветници", пише Гейтс.

The Spy and the Traitor: The Greatest Espionage Story of the Cold War - Бен Макинтайър

Когато Джон льо Каре опише книгата ти като "Най-добрата шпионска история по действителен случай, която някога съм чел", едва ли има нужда от повече препоръки.

Книгата на британския историк Бен Макинтайър вече е преведена на български език - "Гордиевски. Шпионин и предател" (Милениум). В главната роля: Олег Гордиевски, шпионин, роден в семейство на служители на КГБ, който оглавява структурата на съветските служби в Лондон, a паралелно с това става двоен агент на MI6 и изключително ценен източник на информация за западните разузнавания.

"Документалният разказ се фокусира върху Олег Гордиевски и Олдрих Еймс - американският разузнавач "къртица", за когото се смята, че го е предал на руснаците. Описанието на техните лични истории от Макинтайър се базира не само на източници от западните служби (включително - от свидетелствата на самия Олег Гордиевски), но и от гледната точка на руското разузнаване. Книгата е точно толкова вълнуваща, колкото любимите ми шпионски романи", пише Бил Гейтс.

Breath from Salt: A Deadly Genetic Disease, a New Era in Science, and the Patients and Families Who Changed Medicine - Биджал П. Триведи

През 1999 г. един от мениджърите на Microsoft Пол Флеснър се обръща към Бил Гейтс с лична молба. Синовете на Флеснър страдат от муковисцидоза, тежко белодробно заболяване, засягащо близо 70 000 души по света. По това време са изминали 10 години от откриването на гена, водещ до развитието на болестта, но медицината все още не е изработила терапия, която да подобри радикално живота на пациентите. Пол Флеснър се бои, че времето на децата му изтича. Молбата му към Гейтс е да помогне за финансирането на стартъп за научни изследвания, посветени на муковисцидозата. С дарението си в размер на 20 млн. долара, той допринася за почти 1/2 от бюджета за задействане на програмата.

20 години по-късно се вижда, че усилията са си стрували: вече съществуват няколко ефикасни медикамента за пациенти с това заболяване. За много от тях лечението представлява път за връщане към нормалния живот. Книгата на Триведи разказва тяхната история.

"Тази книга е наистина вдъхновяваща. Документира историята на една забележителна научна иновация и показва как тя подобри живота на почти всички болни от муковисцидоза и техните семейства. Историята е особено важна за мен, защото познавам хората, които имаха полза от новите лекарства, описани в книгата. Подозирам, че ще видим още много подобни издания в близките години, защото биомедицинските чудеса се случват в лабораториите с невиждана досега скорост", пише Гейтс.

The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness - Мишел Алекзандър

Мишел Алекзандър (р. 1957) е правозащитник и колумнист в New York Times, а книгата й The New Jim Crow от 2010 г. беше преиздадена в разгара на протестите срещу системния расизъм и полицейското насилие през лятото на 2020 г. в САЩ.

"През последните месеци и аз, както много други бели хора, исках да разбера по-ясно какъв е проблемът със системния расизъм. Книгата на Алекзандър представлява шокиращо откровение за несправедливия начин, по който правосъдната система атакува цветнокожите общности, особено тези на чернокожите хора. Книгата е особено полезна заради обяснението на историята и статистическите данни на масовото налагане на присъди "лишаване от свобода". Прочетох я и се убедих още повече, че имаме нужда от по-справедлив подход при определянето на наказания, както и от повече инвестиции в общностите на цветнокожите хора", пише Гейтс.


Прочетете още:

Книгите, които да прочетем през декември 2020


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024