Коледните празници наближават, а какво по-хубаво от това човек да избяга от заобикалящия го свят поне за няколко часа? Covid-пандемията ни затвори отново у дома, но времето, прекарано на дивана или пред камината може да бъде много приятно. Особено когато си с книга в ръка.

През последния месец на пазара излязоха много интересни произведения, а предстоят и още. „Булевард България“ ви представя няколко книги, които да прочетем през декември:

„Войната на Хана“ - Джан Елайъсбърг

Вдъхновена от истинската история на жената, която Айнщайн нарича „Майката на атомната бомба“, книгата разказва за безсмъртна любов и велики открития, но и за отговорността на големите учени пред историята.

Действието се развива в Берлин през 1938 г. Брилянтната физичка Хана Вайс е на ръба на най-голямото откритие на XX век – разделянето на атома. Тъй като е жена, при това еврейка, постиженията ѝ са омаловажавани, пренебрегвани и дори присвоявани от немските ѝ колеги. Когато обаче Втората световна война избухва, Хана разбира, че откритията ѝ може да дадат най-мощното оръжие в ръцете на Унищожителя на еврейския народ.

Ню Мексико, 1945 г. Майор Джак Дилейни каца в пустинята на Ню Мексико с мисия: да залови шпионина в свръхсекретната ядрена лаборатория в Лос Аламос, който подава кодирана информация на нацистките учени. Главният заподозрян е загадъчната Хана Вайс – един от водещите експерти в екипа на Робърт Опенхаймер, работещ върху създаването на най-мощното оръжие, което ще предопредели изхода на войната. В трите дни разпити, в които се опитва да разграничи истината от лъжата, Джак разбира, че с Хана си приличат повече, отколкото си е представял. В един момент границите се размиват - разпитващ и разпитван разменят ролите си. Нищо не е такова, каквото изглежда.

„Войната на Хана“ е завладяващ разказ за истина, която отдавна е трябвало да види бял свят. Книгата кратка – около 280 страници, но много вълнуваща. Тя е издадена от „Изток-Запад“.

„Снежна слепота“ – Рагнар Йонасон

Романите на Рагнар Йонасон са публикувани в повече от 30 държави и са продадени в над 1 милион копия. Той е най-популярният исландски автор в света, който за първи път е преведен на български език.

„Снежна слепота“ е избран за един от 100-те най-добри криминални романи от The Times. 250-те страници, представени от издателство „Ера“, въвеждат в света на идиличното рибарско градче Сиглюфьордюр. Там хората не заключват вратите си, а животът има собствен ритъм. Новото попълнение в полицейския участък е младият полицай Ари Тор Арасон. Идилията в спокойния град е нарушена, когато млада жена е открита в безсъзнание в снега, а известен писател среща смъртта при мистериозни обстоятелства.

Ари започва разследване в сърцето на една общност, в която не може да се довери на никого, а тайните и лъжите са начин на живот. Миналото се преплита с настоящето, докато клаустрофобичното напрежение в снежната буря нараства. Заслепен от снега, Ари е тласкан все по-дълбоко в собствената си тъмнина, а един убиец все още е на свобода.

Романът ще се хареса на почитателите на Сьорен Свайструп – автор на скандинавския трилър „Кестеновия човек“.

„Завръщане“ – Никълъс Спаркс

Никълъс Спаркс („Тетрадката“, „Изборът“) отново е тук с дългоочакваната си нова книга, която издателство „Ера“ пусна през ноември. Почитателите му няма да са изненадани от основния мотив – авторът отново пише за това, в което е най-добър – темата за любовта, прошката и надеждата.

Хирургът Тревър Бенсън никога не е възнамерявал да се завърне в Ню Берн, Северна Каролина и да се установи в запуснатия имот на дядо си. Но неочаквана травма го принуждава поне временно да се засели в малкото градче, сред спокойствието и изумителната красота на семейните земи. Това, за което изобщо не е подготвен, е да се влюби, и то почти мигновено, в жена, която също като него е твърде предпазлива и носи белезите на миналото.

Престоят му става още по-интересен, когато среща Кали – враждебна тийнейджърка, която сама се грижи за себе си. Оказва се, че тя е успяла да се сприятели с починалия му дядо и може да хвърли нова светлина върху мистериозните обстоятелства около смъртта му. Докато истината за нея самата излиза наяве и променя всичко. В стремежа си да разкрие тайните на Натали и Кали, Тревър разкрива истинския смисъл на любовта и прошката.

„Баста“ – Марко ван Бастен и Едвин Схон

Любителите на спорта и, в частност, футбола ще бъдат впечатлени от книгата на нидерландската легенда Марко ван Бастен. Особено тези, които са прочели с радост мемоара на Йохан Кройф, ще дадат висока оценка и на биографията на друг носител на „Златната топка“.

Издателство „Ентусиаст“ пусна книгата на 16 ноември. Тя разказа за пътя на Ван Бастен – един от най-великите футболисти на всички времена. Той винаги е оставал загадка за мнозина. Хората го определят по различни начини – интелигентен, силен, може би не дотам емоционален, но в тази книга той се разкрива и споделя неразказвани досега истории, както и снимки от личния си архив.

„Баста“ е сурова и честна книга. Пълна история за детството на Ван Бастен, за сложните отношения с родителите му и за неговата кариера – лудостта в Италия, Европейското първенство през 1988 г. и провалът на Световното първенство през 1990 г. За връзката му с Йохан Кройф, болезнената история на глезена му, финансовите несполуки, неизброимите му успехи, но и падения.

„Мазето“ – Благой Иванов

Вдъхновен от автори като Джеймс Балард и Робърт Блох, писателят и кинокритик Благой Д. Иванов създава романа „Мазето“, изплитайки романтичен психотрилър с кърваво напрежение и неочаквани обрати.

За феновете на българската литература издателство „Сиела“ представя дебютния роман на автора на диаболичния сборник „Седем градски гряха“.

Той е повреден човек, който най-сетне е започнал да обича. Срещнал е Валентина и тя е променила живота му завинаги. Щастието им обаче е застрашено, когато между двамата застава Звяра – тъмна половина от миналото, която прекалено дълго е била в летаргия... и сега е жадна за кръв. Той ще се опита да предпази своята годеница от чудовището и ще насочи яростта му другаде. Ще срещне различни жени, които ще се превърнат в косвени жертви на разяденото му и дефектно сърце. Ще прикрива страшната си тайна в мазето на своя дом. Ще сее смърт в Градината. Докато един ден не осъзнае, че е изгубил контрол.

„Водовъртеж“ - Ирса Сигурдардотир

Кралицата на криминалния роман на Исландия поднася нов зловещ случай от поредицата за полицейския следовател Хюлдар и детската психоложка Фрея.

Вака седи на стълбите пред училище в очакване баща ѝ да се сети да я прибере. Майка ѝ отново е забравила да ѝ даде джобни и тя няма пари дори да звънне от уличен телефон. Покрай нея минава странната ѝ съученичка, която живее наблизо, и Вака я моли да се обади на родителите си от дома ѝ. Двете влизат вътре и никой повече не вижда момичетата.

Десет години по-късно учител открива в капсула на времето злокобен списък, предвещаващ шест убийства. Дали това представлява истинска заплаха? Случаят е възложен на следовател Хюлдар и той си дава сметка, че ще има нужда от психоложката Фрея. Малко след появата на списъка, Рейкявик се превръща в сцена на брутални местопрестъпления и бързо става ясно, че авторът му не се е шегувал. А Хюлдар и Фрея се оказват неподготвени за изкривения, мрачен свят на извършителя, където нищо не протича по план.

„Водовъртеж“ съдържа всичко необходимо – силни, запомнящи се герои, заплетена мистерия и особени убийства, всичко това, поднесено безупречно. Резултатът е абсолютно пристрастяващ“, пише в ревюто си Book Reporter.

Романът излезе през ноември, публикуван от издателство „Емас“.

„Беззвездното море“ - Ерин Моргънстърн

Над 600 страници драматични приключения. Любителите на този тип литература могат да прочетат на един дъх новия роман на авторката на бестселъра „Нощният цирк“.

Книгата, която е публикувана от списание „Ентусиаст“, е опияняваща история, която се развива в таен подземен свят, пропит с магия и романтика.

Дълбоко под земната повърхност, на бреговете на Беззвездното море, има лабиринт от тунели и зали, пълни с истории. Закари Езра Роулинс търси своята врата, макар да не го осъзнава. Той следва песента на няма сирена, която необяснимо му подсказва, че е предназначен за друго измерение. Когато открива мистериозна книга в университетската библиотека, той започва да чете, завладян от истории за нещастно влюбени затворници, изгубени градове и безименни послушници. Прелистването на страниците го отвежда до история за собственото му детство, написана в книга - много по-стара от него.

„Двама братя” - Бен Елтън

На 24 февруари 1920 г. се случват две събития. Хитлер държи реч в задушна мюнхенска бирария и Германската работническа партия сменя името си на Националсоциалистическа. Същевременно в болница в Берлин, в семейство на евреи, се раждат двама близнаци. Едното от бебетата се ражда здраво, другото – мъртвородено. Родителите тайно са помолени да осиновят трето дете, родено в същия ден, чиято майка е починала при раждането. Детето е от арийски произход, но те обещават да го гледат като свое.

Братята растат, близнаци във всяко отношение освен в кръвта, която тече във вените им. Но върху техния живот все повече се извисява сянката на кръвожадния им връстник – нацизма. А когато избухва войната, двамата братя трябва да вземат тежки решения в името на любовта и семейството – дори това да налага единият да се отрече от всичко и дори да стане член на SS не по свое желание.

Книгата излезе на 27 ноември, благодарение на издателство „Сиела“.


Прочетете още:

Филмите и сериалите, които ще гледаме през декември 2020


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката