"Как да оставим колите да стоят пред София?": Нови мерки за влизане и излизане от столицата Снимка: © European Council

Премиерът Бойко Борисов обяви вдигането на част от ограниченията, наложени за влизащите и излизащите от София в петък.

От днес, 21 април, гражданите, които отиват или се връщат от работа с личен автомобил, ще могат да влизат и излизат в София по всяко време срещу декларация. В декларацията ще трябва да бъдат посочени и работното място, и телефонът на работодателя.

"От вчера до днес България е въвела 5 мерки за облекчаване - отваряне на пазарите, махнахме прозореца за влизане в София, разрешихме имунизацията на бебетата, женските консултации и плановите операции. Кое да облекчим още?... Изпуснахме пазарите и видяхте какво се случи. Резултатите идват във вторник. А в сряда и четвъртък ще се покажат резултатите от "летуването". Но как да оставим колите да стоят пред София? Да, другите са им ядосани. Но това са български граждани, с деца, с жени. Ще има санкции, но трябваше ли да си го причиняваме?", каза Борисов.

През последните 4 дни действаше заповед на здравния министър, според която влизането и излизането от София по работа можеше да се случва само в 2-часови "прозорци" сутрин и вечер. Сега това условие е отменено, т.е. мерките се връщат в стария режим. Заповедта на Кирил Ананиев беше обявена късно вечерта в четвъртък, след като жители на София напускаха града в километрични опашки в продължение на два дни.

Данните за развитието на болестта в България не дават повод за оптимизъм, предупреди той.

"Според щабът в петък-събота ще имаме много по-ясна картина на ръста на заболяване. Проблемът в следващата седмица ще е с медицинските работници и ръстът ще е такъв, че няма да можем да поемем в болниците. Светът не се е справил с коронавируса. Да, хората искат да чуят, че лошото свършва и че от 1 май или 15 май всичко ще тръгне постарому. Аз като добър доктор не мога да предпиша тази рецепта. Тези, които искат да го направят, да си уморят хората. Всички ли трябва да минем през апаратите в интензивното, за да разберем?", коментира Борисов.

"Хората искат някой доктор да им каже "Няма страшно, излизайте наред". Нека мине кризата, може да си намерите такъв доктор и такива управляващи. Нашата задача е да устискаме и да запазим живота на хората. Не казвам, че сме измислили най-умните мерки. Нищо не ни сочи към момента да бъдем опитимисти. Броят на заразените и починалите трябва да ни говорят друго", каза още премиерът.

Той допусна евентуално разхлабване на забраните за достъпа до паркове и планини, но при определен ред и пазене на дистанция. Това решение обаче отново ще зависи от броя на заболелите към края на седмицата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българинът през погледа на испанците с "Васил"

Иван Бърнев влиза в образа на човек, който се опитва да живее в чужда страна

13:00 - 02.02.2023

Как Челси изхарчи повече за играчи от всички клубове в Германия, Франция и Испания, взети заедно

Над 323 млн. паунда за нови играчи и рекордни трансфери през януари

12:13 - 02.02.2023

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023