Как да помогнем на Украйна - организации, институции и банкови сметки (обновена) Снимка: © Getty Images

Българският червен кръст обяви кампания за подпомагане на Украйна. Междувременно правителството пусна единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна. В сайта, освен полезна информация за хората от Украйна, които искат да се евакуират в България, има и раздел за желаещите да помогнат като доброволци, с подслон за нуждаещи се или по друг начин. Направена е и доброволческа платформа за помощ BG4UA, където всеки, който иска да помогне може да се запише - тя е англоезична и е насочена и към хората от Украйна, които искат да се придвижат към България.

Най-неотложните нужди са от:

  • нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя);
  • спално бельо;
  • топли завивки;
  • хигиенни материали.

Даренията ще бъдат приемани в областните структури на БЧК в страната (адресите и телефоните на всички областни организации можете да видите на сайта на БЧК, за София – в централната сграда на организацията на бул. "Джеймс Баучър" N76, а за Пловдив - ул. „Стойчо Мушанов“ №48.

БЧК се обръща към български компании, които могат да подкрепят кампанията, както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си с палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори.

Украинската общност в България вече направи Фейсбук група, към която всеки готов да окаже подкрепа, може да се присъедини.

Ако сте професионалист в IT сферата, министърът на дигитализацията на Украйна Михайло Федеров събира група за бързо реагиране в Telegram.

Националната банка на Украйна откри специална сметка за набиране на средства в подкрепа на въоръжените сили на Украйна. Решението на централната банка идва в отговор на въоръжената агресия от страна на Русия и подновената заплаха за независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Управителят на НБУ Кирило Шевченко обяви откриването на тази специална сметка на 24 февруари.

Номерът на специалната сметка е UA843000010000000047330992708. Даренията могат да са в щатски долари, евро, британски лири или украинска валута. Тук можете да се информирате по-подробно как да направите дарението.

Средствата за логистична и медицинска поддръжка на въоръжените сили на Украйна събира и Министерството на отбраната на страната. От институцията информират, че поради законови причини не приемат средстава през Webmoney, PayPal или виртуални борси. Банковата сметката можете да намерите на сайта на министерството.

По-подробна информация може да се получи от отдела за материално осигуряване на въоръжените сили на Украйна на тел./факс (044) 481-54-66.

В случай, че искате да направите дарение през фондация, тогава можете да ползвате сметкат на "Върнете се живи". Фондацията работи с украинските институции, а преди конфликта е активна основно в сферата на подпомагането на ветераните.

"Върнете се живи" приема плащания в биткойни и през patreon.

На страницата на "Червения кръст" на Украйна също могат да се направят финансови дарения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023