Как да преиздадем ваксинационния си сертификат и да го изтеглим електронно Снимка: © Getty Images

От 1 юни започна преиздаването на ваксинационните сертификати, които вече са автоматично уеднаквени с европейския образец. За да се зачита документът при пътувания извън страната, всеки български гражданин трябва да го преиздаде в актуалния нов формат. Европейското споразумение за взаимно признаване на сертификатите влиза в сила от 1 юли.

Всички 571 899 български граждани, които са със завършен цикъл на имунизация срещу Covid-19 (една доза от Janssen или две от останалите препарати), вече могат сами да преиздадат документа си в европейския формат. Това може да се случи безплатно в сайта на Националната здравно-информационна система – www.his.bg, в секция „Аз и моето семейство“.

Те задължително трябва да генерират новия документ, тъй като хартиените сертификати в стария им формат ще важат в чужбина най-вероятно до средата на юли. За територията на България е предвиден гратисен период до 12 август.

Към момента преобразуваните сертификати са достъпни само с електронен подпис, но след 4 юни (петък) всеки ще има възможност да свали документа, без да му е нужен квалифициран подпис.

Тогава сертификатът ще може да бъде свален като файл в PDF формат и да се съхранява на мобилно устройство, лаптоп или таблет, което ще улесни ваксинираните при евентуални проверки от оторизираните органи.

В момента „Информационно обслужване“ разработва мобилно приложение, което ще позволи на притежателите на здравни сертификати да имат лесен достъп до документа си през мобилно устройство и да не се струпват на опашки при лични лекари за издаване на документа. Все още не е обявено кога апликацията ще заработи, но се очаква това да се случи следващия месец или през август.

Всеки гражданин, който вече разполага със сертификат, ще има възможност да се сдобие с електронен вариант на новия европейски формат, като въведе своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани в стария документ. НРН се намира в долния ляв ъгъл на стария сертификат.

При чуждите граждани се попълва съответно личен номер на чужденеца и номера на документа за постоянно пребиваване в България. Системата ще позволи изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно.

Хората, които са преминали пълен ваксинационен цикъл, но не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него по три начина: през електронното медицинско досие на пациента, което се достъпва само с електронен подпис на www.his.bg, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил имунизацията.

Сертификатът може да бъде разпечатан на хартия - както цветно, така и черно-бяло. Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данни да са във вътрешната част и да бъде защитена.

В близките дни се очаква да бъдат изчистени и технологичните проблеми, които някои потребители срещат при опит да получат документите си за ваксинация. Някои граждани подават оплаквания, че и в определени центрове за имунизация не са наясно с обновената версия на сертификатите.

Българите, които тепърва предстои да се имунизират срещу Covid-19, ще получават единствено европейския вариант на документа. Автентичността му се гарантира с QR код, а данните ще се включат в общ европейски информационен портал.

Общото споразумение между държавите членки за сертификатите влиза в сила от 1 юли. Ваксинираните, преболедувалите Covid и получилите отрицателен резултат от тест ще бъдат освобождавани от карантина и тестване, макар че всяка отделна държава ще решава какви предимства ще гарантира документът.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че след средата на юни ще могат да се издават и другите два сертификата – за тестване и преболедуване.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024