Снимка: © Getty Images

От 1 юни започна преиздаването на ваксинационните сертификати, които вече са автоматично уеднаквени с европейския образец. За да се зачита документът при пътувания извън страната, всеки български гражданин трябва да го преиздаде в актуалния нов формат. Европейското споразумение за взаимно признаване на сертификатите влиза в сила от 1 юли.

Всички 571 899 български граждани, които са със завършен цикъл на имунизация срещу Covid-19 (една доза от Janssen или две от останалите препарати), вече могат сами да преиздадат документа си в европейския формат. Това може да се случи безплатно в сайта на Националната здравно-информационна система – www.his.bg, в секция „Аз и моето семейство“.

Те задължително трябва да генерират новия документ, тъй като хартиените сертификати в стария им формат ще важат в чужбина най-вероятно до средата на юли. За територията на България е предвиден гратисен период до 12 август.

Към момента преобразуваните сертификати са достъпни само с електронен подпис, но след 4 юни (петък) всеки ще има възможност да свали документа, без да му е нужен квалифициран подпис.

Тогава сертификатът ще може да бъде свален като файл в PDF формат и да се съхранява на мобилно устройство, лаптоп или таблет, което ще улесни ваксинираните при евентуални проверки от оторизираните органи.

В момента „Информационно обслужване“ разработва мобилно приложение, което ще позволи на притежателите на здравни сертификати да имат лесен достъп до документа си през мобилно устройство и да не се струпват на опашки при лични лекари за издаване на документа. Все още не е обявено кога апликацията ще заработи, но се очаква това да се случи следващия месец или през август.

Всеки гражданин, който вече разполага със сертификат, ще има възможност да се сдобие с електронен вариант на новия европейски формат, като въведе своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани в стария документ. НРН се намира в долния ляв ъгъл на стария сертификат.

При чуждите граждани се попълва съответно личен номер на чужденеца и номера на документа за постоянно пребиваване в България. Системата ще позволи изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно.

Хората, които са преминали пълен ваксинационен цикъл, но не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него по три начина: през електронното медицинско досие на пациента, което се достъпва само с електронен подпис на www.his.bg, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил имунизацията.

Сертификатът може да бъде разпечатан на хартия - както цветно, така и черно-бяло. Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данни да са във вътрешната част и да бъде защитена.

В близките дни се очаква да бъдат изчистени и технологичните проблеми, които някои потребители срещат при опит да получат документите си за ваксинация. Някои граждани подават оплаквания, че и в определени центрове за имунизация не са наясно с обновената версия на сертификатите.

Българите, които тепърва предстои да се имунизират срещу Covid-19, ще получават единствено европейския вариант на документа. Автентичността му се гарантира с QR код, а данните ще се включат в общ европейски информационен портал.

Общото споразумение между държавите членки за сертификатите влиза в сила от 1 юли. Ваксинираните, преболедувалите Covid и получилите отрицателен резултат от тест ще бъдат освобождавани от карантина и тестване, макар че всяка отделна държава ще решава какви предимства ще гарантира документът.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че след средата на юни ще могат да се издават и другите два сертификата – за тестване и преболедуване.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.