Снимка: © getty images

Ушиването на маска в домашни условия не е толкова сложно. Учени от Кеймбридж тестваха някои материи и ги съпоставиха с хирургическите маски, които според изследването са ефективни на 89%. Плат от торба на прахосмукачка спира 86% от частиците, памучна тениска - 70%, а ленът - 62%.

Най-важното при изготвянето на ефективна маска са пластовете, както и размерът - важно е тя да е прилепнала плътно към лицето ни в горния си край, за да не влизат частици оттам.

Маските с копринен външен пласт, среден пласт от дебел, плътно изтъкан материал и вътрешен комфортен памучен пласт са перфектни. Препоръчва се да избягваме материи, които могат да предизвикат алергии.

Има различни начини на изготвяне на маските: 

С шиене:

Какво е нужно: Плат, еластична лента или ластици за коса, ножица и шевни принадлежности.

Изготвяне: Първата стъпка е да бъдат отрязани две правоъгълни парчета плат с размери 30 на 15 сантиметра. Зашийте ги едно за друго от двете страни, след което зашийте и долните им краища. Сгъвате левия и десния ръб, така че единия край на ластиците да остане захванат от сгънатата част от плата. Зашийте така, че ластикът да не може да излезе, след което повторете неколкократно шевовете в началото и края им, защото там ще попада напрежението от опъването на маската.

Без шиене:

Ако нямате нужните принадлежности, за да шиете, има и други варианти. През 2006 г. учени от Университета в Питсбърг предоставиха на американските Центрове за контрол и превенция на болестите указания как да си изготвим без шевове ефикасна маска у дома, ако в магазините количествата са изчерпани.

Какво е нужно: памучни тениски, ножица и линия.

Изготвяне: За целта те са използвали памучни тениски. Преди да започне процедурата по изготвянето на маската памукът трябва да бъде поставен в кипяща вода за 10 минути, за да се стерилизира. След като се изсуши, тениската се разрязва на 1 външен пласт (около 37 на 72 сантиметра) и осем вътрешни (по 18 на 18 сантиметра).

14 сантиметра от горната част на външния пласт се навиват надолу, след което платът се разрязва както е изобразено на снимката:

Този тип маски се използват успешно при чумната епидемия в Манджурия от началото на 20 век. Удобни са за пране и могат да се използват многократно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро