Как един от големите познавачи на Путин в Германия се оказа скъпо платен от Кремъл

Хуберт Зайпел се смята за един от най-добрите експерти по Русия на Владимир Путин. Участва в тв предавания, дава интервюта за вестниците.

Казва, че се е срещал с Путин „почти 100 пъти“ и дори го е придружавал на лов за елени в Сибир.

"Аз, Путин – портрет“ е името на филма, който донася слава на Зайпел. Излъчен е по немската обществена телевизия ARD през февруари 2012 г. До момента е повторен 51 пъти и е продаден в единадесет страни.

Репортерът е първият западен журналист, който прави няколко дълги интервюта с руския автократ.

До вчера никой не знаеше, че Зайпел системно е получавал скрити плащания от Русия. Докато не излязоха "Тайните на Кипър" - разследване на журналисти от 69 световни издания съвместно с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и германската Paper Trail Media. То се базира на изтекли 3,6 млн. документи от шест кипърски компании.

В разследването се твърди, че германският тв журналист и автор на пропагандни книги за Путин Хуберт Зайпел е получил стотици хиляди евро от офшорки, свързани с руския милиардер Алексей Мордашов. Само в един от документите е посочена сумата от 600 000 евро.

Той е подписал „договор за спонсорство“ през 2018 г., първоначално наречен „Акт за спонсорство“. Ръкописна бележка също предполага, че подобен договор вече е съществувал през 2013 г. за „биография на Путин“. Идеята е била да се финансират две книги, които Зайпел да напише. И той го прави.

През 2015 и 2021 г. журналистът публикува книгите "Путин. Логиката на властта" и "Властта на Путин. Защо ѝ е на Европа Русия?", които впоследствие се превръщат в бестселъри. И двете книги са издадени от "Hoffmann and Campe" - известен книгоиздател в Хамбург.

Германският журналист Хуберт Зайпел и руският президент Владимир Путин

Знае се, че Владимир Путин присъства на представянето на "Путин. Логиката на властта". Докато авторът поставя автограф в екземпляр от книгата, президентът се обръща към журналистите, усмихва се и казва: "Не знам защо го прави" и добавя, че "ако германският журналист е написал истината, ще си има проблеми". После добавя, че ако Зайпел "е писал онова, което искат неговите работодатели, всичко ще е наред". Към днешна дата думите му придобиват ново звучене.

Втората книга за политическата среда в Руската федерация е планирана с договор от 16 март 2018 г.

„Спонсорът би искал да съдейства за развитието на проекта и да го направи достъпен за по-широка аудитория чрез подкрепата на автора", се казва в документа. Освен това Зайпел получава пълна "логистична и организационна подкрепа" по време на своите изследвания в Русия.

Авторът е привидно защитен - в договора му пише, че няма да има „задължения към спонсора във връзка с проекта нито по съдържанието на книгата, нито в каквото и да е друго отношение“.

В същото време финансовата „подкрепа“ за журналиста е щедра - Зайпел трябва да получи 600 000 евро само за втората си книга, платими на три вноски през април 2018, 2019 и 2020 г.

Първата вноска е направена на 4 април 2018 г. Година по-късно с един замах са отпуснати и оставащите 400 000 евро, показват документите.

Но кой дава толкова много пари, за да подкрепи книга, която е издадена от голям немски издател, който също плаща за нея, пита немското издание "Шпигел". Кой печели, когато известен и награждаван журналист пише книги, които представят руската политика по доста едностранен начин?

Хонорарът на журналиста е изплатен от De Vere Worldwide Corporation от Британските Вирджински острови на името на един от директорите на "Силови машини" Игор Воскресенски. В качеството си на свидетел на договора за спонсорство се подписва и директорът на юридическия отдел на "Северстал" Дмитрий Федотов.

Парите за Зайпел постъпват в De Vere Worldwide от офшорки с бенефициенти - собственикът на "Силови машини" и "Северстал" Алексей Мордашов.

Мордашов е дългогодишен основен акционер в TUI. Европейският съюз го санкционира през февруари 2022 г. заради близостта му с Путин. Той притежава акции и в Bank Rossiya, която според руските експерти е личният портфейл на Путин.

Разследващите журналисти по "Тайните на Кипър" откриват и други интересни неща, включително, че бизнесменът Роман Абрамович, който дълго време отрича връзки с Путин, през 2010 г. е продал четвърт от акциите на един от най-големите рекламни руски холдинги на предприемачи, близки до руския президент.

Няколко години преди да произведе филма за Путин, Хуберт Зайпел фокусира работата си върху Русия. През 2009 г. излиза неговият телевизионен документален филм за държавната компания "Газпром". По това време той се среща за първи път с Путин и след интервюто - както той сам разказва по-късно - остава да преспи в резиденцията му и играе билярд с него късно вечерта.

Оттогава журналистът изгражда близост с Путин, която изглежда впечатляваща. В неговия 74-минутен портрет по ARD той показва Путин, който е изпотен и играе сам хокей на лед; Путин, трениращ джудо или плуване. Путин в басейн, Путин гушка куче.

Две години по-късно, отново като първия западен телевизионен журналист и "автор на NDR", той успява да интервюира американския "разобличител" Едуард Сноудън, който избяга в Москва и вече е пребивава за постоянно там като руски гражданин. През 2013 г. Сноудън изнася строго класифицирана информация от американската Агенция за национална сигурност (NSA), която разкрива многобройни програми на САЩ за глобално наблюдение.

Репортажът на Зайпел с избягалия американец му носи наградата на немската телевизия за втори път. Материалът му се излъчва в най-добрия часови интервал на ARD, неделя вечер.

През 2015 г. немският журналист изнася лекция в Швейцария на тема „Добрите, злите и ние, журналистите“. Разсмива публиката като казва, че ту го хулят като „агент на КГБ“, ту като „путинист“ и използва възможността да се изправи срещу „моралните съдници“ в редакциите и техните политически анализи на „Фейсбук ниво“.


Кремъл има план за Германия: Проруски съюз на крайно ляво и крайно дясно

Президентът на Русия Владимир Путин "Ройтерс": Путин остава на власт поне до 2030 година


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024