Кремъл има план за Германия: Проруски съюз на крайно ляво и крайно дясно Снимка: © Getty Images

Коалиция на двете политически крайности в Германия под знамето на "мира" - срещу военната помощ за Украйна. Това представлява стратегия, разработвана от администрацията на Владимир Путин и руски политически специалисти, чиято цел е да раздели общественото мнение в Германия и да отслаби европейската подкрепа за Украйна.

Това се твърди в разследване на Washington Post на базата на тайни руски документи, придобити от неназована европейска разузнавателна служба.

Документите са датирани между юли 2022 и есента на същата година, като осветяват срещи между служители на Кремъл и руски политически стратези.

В главната роля е Сара Вагенкнехт, депутат в Бундестага от "Левите", която планира да създаде собствена партия и има потенциал да събере около 20% от националния вот.

Втората част от коалицията е "Алтернатива за Германия" (AfD) - дясната популистка партия, която спечели малко над 10% на последните избори през 2021 г.

През февруари 2023 г. Вагенкнехт събира около 13 000 протестиращи на митинг пред Бранденбургската врата в Берлин, като критикува решението за изпращане на германски танкове в Украйна, които "отново ще бъдат използвани за избиване на руски жени и мъже".

"Не искаме Германия да бъде въвличана още по-дълбоко в тази война", казва тя и призовава за създаване на ново движение за мир, като осъжда кръвопролитията в Украйна, но без да споменава инвазията на Русия.

На протеста присъстват дузина депутати от "Алтернатива за Германия", които я аплодират.

В документите няма следи от пряка комуникация между руснаците и техните евентуални съюзници в Германия, но в тях се съобщава за контакти на руски държавни служители с поне един човек, приближен до Вагенкнехт, и с няколко членове на AfD.

53-годишната Вагенкнехт е бивша комунистка, израснала в Източна Германия, която има няколко конфликтни ситуации с по-традиционното лидерство на "Левите". Вагенкнехт ги обвинява, че са твърде фокусирани върху левите академични елити, а не работническата класа, и има крайни позиции по мигрантската тема.

Популярността ѝ нараства в национален мащаб и в момента тя открито планира създаването на нова партия.

Социолозите прогнозират, че Вагенкнехт ще отнеме част от базата на "Алтернатива за Германия" и би могла да събере до 24% от националния вот, според изследване, цитирано от Spiegel.

Пред WP тя твърди, че няма намерения за "сътрудничество или съюз" с елементи от "Алтернатива за Германия" под каквато ид а е форма.

Вагенкнехт нарича "абсурдни" предположенията, че е имала комуникация с Москва по повод коалиция с AfD, като твърди, че не е общувала с "никого от руската държавна администрация или нейни представители".

Един от хората, с които WP разговарят, е Ралф Ниймайер - бивш съпруг на Сара Вагенкнехт. Той казва, че все още поддържа почти всекидневна комуникация с нея и че по време на скорошни негови срещи с топ-служители на Кремъл в Москва му е станало ясно, че "определени хора в Русия имат интерес" от съюз между нея и крайната десница.

Къщата на Ниймайер е обискирана през март по време на разследване за предполагаемите му връзки с ултрадясното движение на "Райхсбюргерите", уличено в опит за държавен преврат. Самият той отрича тези обвинения.

Бившият съпруг на Вагенкнехт твърди, че въпреки интереса на Кремъл Сара Вагенкнехт не би приела пряка подкрепа от Москва, защото "това незабавно би унищожило проекта ѝ". Той обаче не крие мнението си, че ако тя се обедини с AfD, "вероятно ще има мнозинство".

"Видяхте какво стана с Марин льо Пен във Франция. Тя само беше взела пари назаем от руска банка, дори не е дарение, а това ѝ костваше президентството. Сара не може да направи тази грешка", казва той.

Вагенкнехт отказва да коментира личните си контакти с бившия си мъж, когато отговаря на въпросите на Washington Post.

Вторият човек е Петр Бистрон от AfD, който пътува тайно до Беларус за три дни през ноември. Визитата му става публично достояние, след като е разкрита от литовски и германски медии.

Бистрон казва, че е провел среща с беларуския министър на външните работи и че това било проучвателна мисия за подготовка на инициатива на AfD за мир, а не обсъждане на вътрешнополитически теми за Германия.

Както депутатите от AFD, така и бившият мъж на Сара Вагенкнехт продължават да пътуват до Русия след началото на войната.

Ниймайер се е срещал със Сергей Лавров и шефа на Газпром Алексей Милер във Владивосток през септември.

Той твърди, че отишъл да преговаря за нов договор за доставки по "Северен поток 2" от името на "германското правителство в изгнание".

Целта всъщност е PR-кампания, която да постави кабинета на Олаф Шолц под натиск. Съпредседателят на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел го прави чрез въпрос към канцлера по време на парламентарен дебат и го обвинява, че има оферта от Газпром, а не я е подписал.

Ниймайер пътува отново до Москва след взривовете на газопроводите и получава уверения от съветник на Путин, че доставките могат да тръгнат отново, защото една от тръбите на "Северен поток 2" не е повредена от експлозиите.

При тези срещи Ниймайер получил специален криптиран телефон, по който разговарял лично с Дмитрий Песков, който му разказал, че има интерес към евентуалния съюз на Вагенкнехт с "Алтернатива за Германия".

Според документите от Кремъл - първият зам.-председател на президентската администрация Сергей Кириенко събира група руски политолози и ги информира, че Германия трябва да стане "фокусът" на руските усилия за подриване на подкрепата за Украйна в Европа.

Той е поставил задача на политтехнолозите си германските настроения в полза на стопляне на връзките с Москва да се увеличат с 10% в рамките на тримесечен период. Предложената стратегия предвижда обединяване на двете германски партии с най-дългогодишни проруски позиции.

Политическите стратези започват да работят с тролове, които разпространяват слогани в германските социални мрежи: "Купувайте газ, не война", и "Украйна иска война, Германия иска мир".

Изготвянето на слогани за протести заради растящите цени за енергия също представляват част от стратегията, според документите. Темата обаче така и не хваща особен интерес - заради топлата зима в Европа и германските мерки за диверсифициране на доставките.

Към края на август стратезите събират информация за планирани протести в Германия под егидата на крайната левица или крайната десница - вкл. "Райхсбюргерите". Източник на WP твърди, че е възможно някои от тези митинги да са инициирани от тяхна страна.

В Лайпциг например протестът е под надслов "Пуснете незабавно "Северен поток 2", "Вдигнете санкциите срещу Русия", "Искаме ниски цени на тока". В Нойщрелиц хората скандират "Искаме да живеем, а не само да преживяваме" и "С какво ще се топлим през зимата?".

Андреас Калбиц от "Алтернатива за Германия" казва пред WP, че при други условия подкрепата за Украйна би съвпаднала с интереса на партията, защото тя стои зад принципа за националния суверенитет и "Европа на отечествата".

"Но това е прокси война. За много консервативни хора Путин е единственият голям играч, който работи срещу идеята за западния либерализъм. Трябва да избереш една страна, особено по време на война. Но не може да се казва, че "Алтернатива за Германия" е някаква пета колона", казва той.

И Калбиц е сред редовните посетители в Москва. Разходите на депутатите от AfD за командировки често са плащани от бюджета на Кремъл през "Руската фондация за мир" - организация, председателствана от ръководителя на комисията за външна политика в Думата Леонид Слуцкий.

Калбиц твърди, че домакините му никога не са предлагали пари на партията, а основателят ѝ Александър Гауланд е казал, че никога не би ги приела, дори да имаше оферта. Но признава, че не може да говори от името на всички депутати в "Алтернатива за Германия" и че често руснаците са впечатлявали гостите си с щедрото си гостоприемство.

В неговия случай - това включва вечеря в един от най-красивите дворци в Санкт Петербург, "Юсупов", нает ексклузивно за няколко гости от "Алтернатива за Германия" и свързаните с Кремъл техни домакини, както и частно представление на солисти от "Болшой театър".

Според разследването на Washington Post - скоро след разпорежданията в руските документи, депутати на "Алтернатива за Германия" действително започват да говорят в подкрепа на Сара Вагенкнехт в парламента. Бьорн Хьоке, който ръководи партията в Тюрингия, публично я кани да стане член на AfD.

WP разговарят с членове на парламентарната група на AfD, според които предполагаемата руска стратегия за сближаването им с крайната левица са "предсказуеми", но не е задължително да доведат до промяна в курса на партията.

Двата полюса в германската политика имат диаметрално противоположни възгледи за икономиката.

"Разбира се, че руснаците биха се възползвали от всяка възможност, но за тях това е само теория. Изглежда като теоретичен боен план. Но ние не го практикуваме", твърди един от тях, който желае да остане анонимен.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков нарича документите "100% фейк", като твърди, че "никога не сме се месили преди, а сега наистина нямаме време за това".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Произведение на Христо Смирненски се падна на матурата по литература

Вижте кое произведение се панда на матурата по български език и литература

11:30 - 17.05.2024
Важно днес

Депутатите прекъсват ваканцията си за извънредно заседание на парламента

Решението е взето на Председателски съвет

11:23 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Domestos става част от КвАРТал

Domestos ще разполага с мобилен санитарен контейнер в рамките на фестивалната зона

10:32 - 17.05.2024
Важно днес

Мъж подпали синагога във Франция, проявите на антисемитизъм зачестяват

Полицията е застреляла въоръжен мъж пред храма, огънят е овладян

10:30 - 17.05.2024
Важно днес

НАТО не очаква руски пробив в Харков, но ситуацията остава "много трудна"

Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия за седмица

09:45 - 17.05.2024
Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024