Губернаторка от партията на Путин каза, че няма нужда от войната в Украйна. Докладват я на службите Снимка: © ScreenShot

Единствената жена - действащ областен управител в Русия, е докладвана на полицията заради "дискредитиране на руските военни сили", след като заявява на среща с граждани, че "страната няма нужда от войната в Украйна".

Тя е направила коментара по време на среща с местото население в сибирския град Нижневартовск.

Видеозапис от събитието, публикуван в социални медии и група граждански активисти., показва как по време на дискусията съпругата на руски войник пита Комарова за лошата екипировка на мобилизираните мъже за фронтовата линия.

В отговор тя казва, че Русия не е била подготвена за нахлуването в Украйна.

„Питате ме (защо съпругът ви няма екипировка), знаейки, че аз съм губернатор, а не министър на отбраната?“, реагира 67-годишната Комарова, става ясно от записа.

„Като цяло ние не се подготвихме за тази война. Нямаме нужда от нея. Изграждахме коренно различен свят, така че в това отношение със сигурност ще има някои несъответствия и нерешени въпроси“, каза тя.

Коментарите на Комарова бързо се разпространяват онлайн, като според съобщенията са подтикнали провоенните активисти да я заклеймят пред властите за „дискредитиране на руските въоръжени сили“, предава "Асошиейтед прес".

Недоволни от изказванията ѝ са призовали властите да започнат разследване.

Наталия Комарова е губернатор на Ханти-Мансийския автономен окръг от 13 години. Тя член на управляващата партия "Единна Русия" на президента Владимир Путин и е единствената жена, която към момента заема такъв пост в страната.

Дни след като Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 г., парламентът одобри законодателство, което забрани пренебрежителното отношение към военните и разпространението на „фалшива информация“ за инвазията на Москва в Украйна, която Кремъл нарича "специална военна операция".

Руските съдилища използват законодателството, за да налагат глоби и затвор на критиците на властта, включително тези, които описват пълното нахлуване на Москва в Украйна като "война", каквато Русия отрича да води.

Към момента няма информация Комарова да е била задържана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024