Когато липсва капацитет за колективно справяне с даден проблем, в България често минаваме на режим “всеки се оправя както може”. В някои случаи е това е добре, защото така се забелязва лидерски потенциал. 

Докато директорката на Испанската гимназия  в София - Зорница Йончева, чака безплатните тестове от Министерство на образованието (МОН), тя решава да се справи сама с връщането на учениците в клас от понеделник, 29 ноември.

Ръководството на 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" в София пуска анкета до родителите, с която да проучи  дали са склонни сами да платят тестовете на децата си. Анкетата дава ефект и се оказва, че над 50% от родителите на децата от 10 от общо 28 паралелки са съгласни да платят по 20 лева на седмица за тестване на децата си, в името на това да са в клас. 

Пред БНР в неделя директорката на гимназията Зорница Йончева обясни, че е договорила с частна лаборатория да се организира изнесен лабораторен пункт на територията на училището и учениците да се тестват на двойно по-ниски цени, като от това се освобождават всички със зелен сертификат.

В крайна сметка от  МОН не разрешиха тестването на територията на училището. За момента действа заповед, според която, ако поне 50% от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани.

От МОН обаче обясниха, че тестването на учениците не бива да е вътре в училището, а следва да е извън него. Друга трудност е времето, което ще е необходимо, докато въпросните тестове се регистрират в системата. Последното решение на ръководството на училището е учениците да не бъдат тествани в училището, а да си идват с готови зелени сертификати, придобити извън гимназията, обясниха от МОН, пише в. "Сега".

Според директорката на Испанската, цитирана от БНР, близо една трета от учениците там са преболедували или са ваксинирани, а останалите ще си правят лабораторни тестове в лицензирани лаборатории.

През предстоящата седмица по данни на Министерство на здравеопазването (МЗ) в клас ще се върнат малко над 60% от учениците от първи до четвърти клас, а по-големите ще учат дистанционно, защото няма нужното количество тестове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде