Как една директорка на училище взе в свои ръце справянето с проблема с липсващите тестове

Когато липсва капацитет за колективно справяне с даден проблем, в България често минаваме на режим “всеки се оправя както може”. В някои случаи е това е добре, защото така се забелязва лидерски потенциал.

Докато директорката на Испанската гимназия в София - Зорница Йончева, чака безплатните тестове от Министерство на образованието (МОН), тя решава да се справи сама с връщането на учениците в клас от понеделник, 29 ноември.

Ръководството на 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" в София пуска анкета до родителите, с която да проучи дали са склонни сами да платят тестовете на децата си. Анкетата дава ефект и се оказва, че над 50% от родителите на децата от 10 от общо 28 паралелки са съгласни да платят по 20 лева на седмица за тестване на децата си, в името на това да са в клас.

Пред БНР в неделя директорката на гимназията Зорница Йончева обясни, че е договорила с частна лаборатория да се организира изнесен лабораторен пункт на територията на училището и учениците да се тестват на двойно по-ниски цени, като от това се освобождават всички със зелен сертификат.

В крайна сметка от МОН не разрешиха тестването на територията на училището. За момента действа заповед, според която, ако поне 50% от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани.

От МОН обаче обясниха, че тестването на учениците не бива да е вътре в училището, а следва да е извън него. Друга трудност е времето, което ще е необходимо, докато въпросните тестове се регистрират в системата. Последното решение на ръководството на училището е учениците да не бъдат тествани в училището, а да си идват с готови зелени сертификати, придобити извън гимназията, обясниха от МОН, пише в. "Сега".

Според директорката на Испанската, цитирана от БНР, близо една трета от учениците там са преболедували или са ваксинирани, а останалите ще си правят лабораторни тестове в лицензирани лаборатории.

През предстоящата седмица по данни на Министерство на здравеопазването (МЗ) в клас ще се върнат малко над 60% от учениците от първи до четвърти клас, а по-големите ще учат дистанционно, защото няма нужното количество тестове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024