Как една директорка на училище взе в свои ръце справянето с проблема с липсващите тестове

Когато липсва капацитет за колективно справяне с даден проблем, в България често минаваме на режим “всеки се оправя както може”. В някои случаи е това е добре, защото така се забелязва лидерски потенциал.

Докато директорката на Испанската гимназия в София - Зорница Йончева, чака безплатните тестове от Министерство на образованието (МОН), тя решава да се справи сама с връщането на учениците в клас от понеделник, 29 ноември.

Ръководството на 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" в София пуска анкета до родителите, с която да проучи дали са склонни сами да платят тестовете на децата си. Анкетата дава ефект и се оказва, че над 50% от родителите на децата от 10 от общо 28 паралелки са съгласни да платят по 20 лева на седмица за тестване на децата си, в името на това да са в клас.

Пред БНР в неделя директорката на гимназията Зорница Йончева обясни, че е договорила с частна лаборатория да се организира изнесен лабораторен пункт на територията на училището и учениците да се тестват на двойно по-ниски цени, като от това се освобождават всички със зелен сертификат.

В крайна сметка от МОН не разрешиха тестването на територията на училището. За момента действа заповед, според която, ако поне 50% от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани.

От МОН обаче обясниха, че тестването на учениците не бива да е вътре в училището, а следва да е извън него. Друга трудност е времето, което ще е необходимо, докато въпросните тестове се регистрират в системата. Последното решение на ръководството на училището е учениците да не бъдат тествани в училището, а да си идват с готови зелени сертификати, придобити извън гимназията, обясниха от МОН, пише в. "Сега".

Според директорката на Испанската, цитирана от БНР, близо една трета от учениците там са преболедували или са ваксинирани, а останалите ще си правят лабораторни тестове в лицензирани лаборатории.

През предстоящата седмица по данни на Министерство на здравеопазването (МЗ) в клас ще се върнат малко над 60% от учениците от първи до четвърти клас, а по-големите ще учат дистанционно, защото няма нужното количество тестове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024