Как една от най-развитите страни изпусна контрола над вируса Снимка: © Getty Images

Сингапур беше определян като една от страните, които най-добре са овладели разпространението на новия коронавирус, но данните на здравните власти от последните дни предизвикват съмнения. Още преди вирусът да получи своето име Covid-19, страната, намираща се в Югоизточна Азия, затегна ограниченията за пътуване и извършваше ефикасни операции по проследяването на контактните лица на заразените. В четвъртък обаче бяха отбелязани 287 нови случая, а до събота те нараснаха с близо 400 и вече са общо 2299.

В момента Сингапур, една от най-богатите държави в света, се намира под частична блокада. Училищата и по-маловажните бизнеси са затворени, а хората са призовани да си останат у дома.

Как Сингапур се справяше толкова добре?

Първият случай на заразен с коронавирус в страната беше отчетен още на 23 януари. Тогава турист от Ухан е посетил Сингапур в същия ден, в който в епицентъра на заразата в Китай бе наложена пълна блокада.

Още преди вирусът да получи името си, вече се разпространяваше на територията на малката страна в Югоизточна Азия. Мерките обаче бяха стриктни и ефективни – проверка на температурата на хората по летищата, допълнително тестване на всеки подозрителен случай, изследване на контактните лица, поставяне на тези лица под карантина, докато не се докаже, че са излекувани.

Председателят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус дори нарече Сингапур „добър пример на един изцяло правителствен подход“.

Седмици наред азиатската страна успяваше да държи нисък броя на случаите, без особени тежки ограничения, които да възпрепятстват нормалното ежедневие на гражданите. Но професор Дейл Фишър от СЗО и от Националния университет на Сингапур съобщи пред BBC, че всеки път, когато е чувал хората да казват, че страната се справя добре с кризата, е отговарял: „До момента“.

Какво се обърка?

Системата за справяне с кризата работеше до средата на март, споделя пред BBC проф. Йик-Йънг Тео, член на здравните власти в Сингапур. Точно тогава повечето страни по света започнаха да призовават гражданите си да останат у дома.

Именно тогава хиляди граждани на Сингапур се завръщат в страната от държави, които не са били сред най-засегнатите от кризата. Сред тях е имало повече от 500 души, които несъзнателно са пренесли вируса.

Към онзи момент е било задължително завръщащите се от чужбина да останат по домовете си в рамките на две седмици. Но за останалите членове на семействата им е нямало коренна промяна – мерките са им позволили да продължат с нормалния начин на живот, докато даден човек не покаже симптоми на болестта.

Новите случаи започват да нарастват постепенно и към средата на март в Сингапур вече има по няколко десетки на ден. Мнозинството от тях са на хора, завърнали се от чужбина или на техни контактни лица. За първи път обаче здравните власти са загубили контрола върху проследяването на „вътрешните“ случаи.

Решението да не се ограничат правата на завърналите се от чужбина и на членовете на семействата им може да се категоризира като грешка, казва професор Тео. Но реалността е, че „сега знаем много повече за заболяването в сравнение с месец март“.

„Сега вече знаем, че асимптоматичното разпространение е напълно възможно. Случва се и може да бъде основния двигател на предаването на Covid-19“, казвай той. „Мерките се подобриха, когато разбирахме все повече откъде идват новите случаи“.

Това според него означава, че всички страни трябва да бъдат особено внимателни, когато разчитат на информацията, която им е предоставена. Професор Тео дава за пример вярването, че хората, които са се възстановили от вируса са имунизирани срещу бъдеща инфекция. „Далеч от сигурно е, че случаят е такъв“.

Нискоквалифицираните работници чужденци - бомба със закъснител

Проблемът със завърналите се от чужбина граждани на страната вече изглежда решен. Всички, които се прибират в Сингапур, са поставени директно под карантина със заповед на правителството. Все по-малко хора се връщат и в последните дни броят на „внесените“ нови случаи намалява – те са едноцифрен брой.

Във вторник Сингапур одобри нов проектозакон, който постановява ефективна частична национална блокада.

Забранено е на всеки един гражданин да напуска дома си освен ако няма наложителна нужда, излиза до магазин, аптека или за тренировка. Глобите стигат до 10 хиляди сингапурски долара, което се равнява на 7 хиляди щатски, както и до шест месеца затвор.

Експоненциалното нарастване на случаите на Covid-19 в последната седмица обаче идва от работниците имигранти – стотици хиляди хора от бедни страни, назначени в сферите на строителството, доставките и поддръжката.

В момента Сингапур разчита именно на тези работници да поддържат икономиката жива, но това са професии, при които е невъзможно спазване на социална дистанция. Освен всичко друго, служителите са задължени по закон да живеят в общежития – частни сгради, които дават подслон на до 12 души в една стая. Тоалетните, баните и кухните са общи. Изглежда невъзможно тези помещения да не се превърнат в огнища на заразата заради струпването на голям брой хора. И това наистина вече се случва.

Потвърдени са близо 500 случая на заразени, живеещи в тези общежития. Само в една такава сграда са регистрирани 15% от всички случаи в цялата страна.

Министърът на националното развитие Лоурънс Уонг каза в четвъртък, че ако преди се е знаело колко бързо може да се разпространи вирусът, „щях да направя нещата по различен начин“. Много хора обаче са продължили да работят, макар да са показали симптоми. Сега съществува страх, че през следващата седмица броят на новите случаи ще експлодира.

Поуките: Да сме подготвени за втора, трета или четвърта вълна на заразата

Професор Тео предупреждава, че това, което се е случило в общите помещения на имигрантите е „индикация за това какво може да се случи в някои други страни, особено тези с по-малки приходи и ресурси“ – в южната и югоизточната част на Азия, както и в Африка.

Повече от 24 хиляди работници сега са затворени в общежитията в Сингапур. Плащат им се пълни заплати и храната им е осигурена всеки ден. Подходът на правителството вече е различен – сега то започва „агресивно“ тестване и мести някои здрави граждани в свободни помещения, за да се намали струпването на повече хора на едно място.

Въпреки някои обвинения, че Сингапур е бил бавен в реакцията си срещу кризата, професор Фишър казва, че страната всъщност е действала много по-рано от други – когато е имало още едва стотина случаи на ден. Според него обаче, за да бъде една блокада успешна, са нужни три неща – разпространението да спре, здравната система да получи време за възстановяване и медицинските лица да могат да си вземат време за почивка.

Всички държави по света търсят знаци на надеждата, но урокът, който можем да извлечем от примера на Сингапур, даден от здравните власти, е, че няма място за радост – повечето страни трябва да са подготвени да се изправят пред втора или, евентуално, трета и четвърта вълна на заразата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024