Както повечето хора, предполагам, и ние вкъщи имаме телевизор. Работим в интернет среда обаче, и постепенно компютърът измести всякакви други начини за получаване на съдържание. Телевизорът ни е от „изгубеното поколение“ – онези устройства, които вече имаха достатъчно добри екрани, но все още нямаше достатъчно добра технология за свързаност и управление на устройството. Да го наречем за удобство полуумен.

Като вземем предвид двата фактора, става ясно, че голямото черно стъкло не се включваше с месеци. Детето беше голям и единствен потребител, гледаше на него Disney Channel, ама вече порасна, така че и тази функция на телевизора стана излишна.

Някъде през юни Vivacom ми изпратиха за тест устройство, за телевизия, което не предизвика у мен никакъв интерес, докато не отворих кутията. Електроника много, но покрай хобито си да се занимавам с аудиотехника съм свикнал да се вторачвам много в промишления дизайн и качеството на изработка. И точно в тази точка EON ме накара да го включа бързо и да видя за какво всъщност става дума.

Приемникът EON e разработен в United Cloud - развойния отдел на новия собственик на БТК – United Group. Премиум дизайн, изработка и материали: матово черно и с прилична тежест, така че все пак да държи кабелите, а не те да влачат устройството, какъвто е случаят с почти всички сет-топ-боксове на пазара. Отдолу има кръгъл гумиран „крак“, благодарение на който кутията стъпва здраво там, където решите да я поставите. Дистанционното е на свой ред е впечатляващо с качеството на изработка и дизайна – оказа се адаптирана за EON версия на Notus на Tech4home, носител е на наградата Red Dot Design. То има доста сензори, реагира на движение, докосване, има микрофон, чрез който работи функцията гласово търсене. Дистанционното и кутията се свързват и по инфрачервен път (като всяко стандартно дистанционно), но и чрез радиовръзка (bluetooth). Това позволява да се активират много функции, но също така да сложите сет-топ-бокса зад телевизора или в шкаф и той да приема командите от дистанционното. Или просто да не се налага да го насочвате винаги към приемника.

Какво всъщност представлява, и защо ми хареса? Това е умна кутия, която на практика може да замени напълно потребителския интерфейс на вашия телевизор и да ви даде голямо количество линейни канали, (около 100-тина в HD), които можете да подреждате и преподреждате, да си правите различни потребителски профили с различни настройки вътре, да гледате пропуснато съдържание, като EON “връща” 200 канала за седмица назад. (Броят на каналите зависи от пакета, който ползвате. Трите предлагани пакета са подробно описани на сайта им.) Има огромна собствена библиотека с филми, сериали и документалистика, можете да гледате видеа от домашния си сървър. И понеже системата е баззирана на Андроид, чувствайте се свободни да си теглите каквито приложения, игри и стрийминг услуги пожелаете.

Така полуумните телевизори стават умни.

Какво става с умните телевизори обаче? Има приложение EON, което може да свалите от съответния магазин за приложения на вашия телевизор, и разполага със същите функции както кутията, само че – без кутия. Най-голямата полза от това е, че практически можете да си сложите телевизора където в къщата си поискате, без да се съобразявате с наличието на изходи за едно или друго, и единственото, което ви е необходимо, е ток и wifi връзка.

Прави излишни няколко кабела, и дава свобода.

В началото на ноември в София беше Съджан Джурджевич - изпълнителния директор на United Cloud – развойното звено на собственика на Vivacom. Дурджевич обяви, че Vivacom е на път да пусне за клиентите си EON Connect - най-новият продукт, чрез който потребителите имат цялостен контрол върху интернет свързаността и съдържанието на всички устройства в дома. С приложението те ще могат да "командват" интернета си - както технически настройки, така и нива на достъп. Чрез продукта се дава и възможност на потребителите да реагират и коригират в реално време потреблението на децата.

Малко факти накрая, защото фактите са ценност в днешно време:
• EON има 50 000 абонати само за първите 6 месеца от пускането на услугата
• телевизионното нелинейно използване на съдържание с интерактивната услуга е станало 39% срещу 17% за IPTV за същия период миналата година.
• Над 28% от потребителите използват EON чрез мобилното приложение или web.
• регистрира се и високо използване на Smart TV App – 14%.
• Vivacom е първият оператор, който предостави smart TV приложение с пълен набор от линейни канали и VOD съдържание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.