Как EON ми върна телевизора

Както повечето хора, предполагам, и ние вкъщи имаме телевизор. Работим в интернет среда обаче, и постепенно компютърът измести всякакви други начини за получаване на съдържание. Телевизорът ни е от „изгубеното поколение“ – онези устройства, които вече имаха достатъчно добри екрани, но все още нямаше достатъчно добра технология за свързаност и управление на устройството. Да го наречем за удобство полуумен.

Като вземем предвид двата фактора, става ясно, че голямото черно стъкло не се включваше с месеци. Детето беше голям и единствен потребител, гледаше на него Disney Channel, ама вече порасна, така че и тази функция на телевизора стана излишна.

Някъде през юни Vivacom ми изпратиха за тест устройство, за телевизия, което не предизвика у мен никакъв интерес, докато не отворих кутията. Електроника много, но покрай хобито си да се занимавам с аудиотехника съм свикнал да се вторачвам много в промишления дизайн и качеството на изработка. И точно в тази точка EON ме накара да го включа бързо и да видя за какво всъщност става дума.

Приемникът EON e разработен в United Cloud - развойния отдел на новия собственик на БТК – United Group. Премиум дизайн, изработка и материали: матово черно и с прилична тежест, така че все пак да държи кабелите, а не те да влачат устройството, какъвто е случаят с почти всички сет-топ-боксове на пазара. Отдолу има кръгъл гумиран „крак“, благодарение на който кутията стъпва здраво там, където решите да я поставите. Дистанционното е на свой ред е впечатляващо с качеството на изработка и дизайна – оказа се адаптирана за EON версия на Notus на Tech4home, носител е на наградата Red Dot Design. То има доста сензори, реагира на движение, докосване, има микрофон, чрез който работи функцията гласово търсене. Дистанционното и кутията се свързват и по инфрачервен път (като всяко стандартно дистанционно), но и чрез радиовръзка (bluetooth). Това позволява да се активират много функции, но също така да сложите сет-топ-бокса зад телевизора или в шкаф и той да приема командите от дистанционното. Или просто да не се налага да го насочвате винаги към приемника.

Какво всъщност представлява, и защо ми хареса? Това е умна кутия, която на практика може да замени напълно потребителския интерфейс на вашия телевизор и да ви даде голямо количество линейни канали, (около 100-тина в HD), които можете да подреждате и преподреждате, да си правите различни потребителски профили с различни настройки вътре, да гледате пропуснато съдържание, като EON “връща” 200 канала за седмица назад. (Броят на каналите зависи от пакета, който ползвате. Трите предлагани пакета са подробно описани на сайта им.) Има огромна собствена библиотека с филми, сериали и документалистика, можете да гледате видеа от домашния си сървър. И понеже системата е баззирана на Андроид, чувствайте се свободни да си теглите каквито приложения, игри и стрийминг услуги пожелаете.

Така полуумните телевизори стават умни.

Какво става с умните телевизори обаче? Има приложение EON, което може да свалите от съответния магазин за приложения на вашия телевизор, и разполага със същите функции както кутията, само че – без кутия. Най-голямата полза от това е, че практически можете да си сложите телевизора където в къщата си поискате, без да се съобразявате с наличието на изходи за едно или друго, и единственото, което ви е необходимо, е ток и wifi връзка.

Прави излишни няколко кабела, и дава свобода.

В началото на ноември в София беше Съджан Джурджевич - изпълнителния директор на United Cloud – развойното звено на собственика на Vivacom. Дурджевич обяви, че Vivacom е на път да пусне за клиентите си EON Connect - най-новият продукт, чрез който потребителите имат цялостен контрол върху интернет свързаността и съдържанието на всички устройства в дома. С приложението те ще могат да "командват" интернета си - както технически настройки, така и нива на достъп. Чрез продукта се дава и възможност на потребителите да реагират и коригират в реално време потреблението на децата.

Малко факти накрая, защото фактите са ценност в днешно време:
• EON има 50 000 абонати само за първите 6 месеца от пускането на услугата
• телевизионното нелинейно използване на съдържание с интерактивната услуга е станало 39% срещу 17% за IPTV за същия период миналата година.
• Над 28% от потребителите използват EON чрез мобилното приложение или web.
• регистрира се и високо използване на Smart TV App – 14%.
• Vivacom е първият оператор, който предостави smart TV приложение с пълен набор от линейни канали и VOD съдържание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024