Как филм с руска пропаганда попадна в програмата на фестивала във Венеция Снимка: © Venice Film Festival

Руската пропаганда намери място и на филмовия фестивал във Венеция, след като документален филм за руските войници на фронта попадна в извънконкурсната програма на събитието.

"Russians at War" (в превод Руснаци на война) e на руско-канадската режисьорка Анастасия Трофимова. Той проследява седем месеца, прекарани от нея в батальон на руските окупатори в Източна Украйна. Продукцията обаче бързо си спечели критики за това, че се опитва да омаловажи руската агресия и да я представи в добра светлина.

Във филма са показани млади войници на фронта, разказва британският вестник "Guardian". Мотивите им да участват във войната на Путин са различни - от финансови нужди до патриотизъм.

"Тук е толкова объркващо. Дори не знам за какво се сражаваме", казва един от окупаторите - чувство, споделяно и от други персонажи, които до голяма степен са представени така, че публиката да им симпатизира.

Самият филм обаче показва много малко от реалните бойни действия. Според критиците той не дава никаква представа за убийствата и масовите разрушения, причинени от руските сили в Украйна.

През последните две години и половина от незаконната руска война Москва нанася удари по цивилни обекти и убива цивилни граждани. Разследвания на ООН документират и военни престъпления, включително изнасилвания и незаконно депортиране на украински деца в Русия. Нищо от това обаче не се споменава във филма.

На пресконференция във Венеция Трофимова беше попитана за руските действия в Украйна. Режисьорката заяви, че войниците, с които е живяла седем месеца, са били "съвсем обикновени момчета". Самата тя казва, че не била видяла признаци за военни престъпления по време на престоя си близо до фронта:

"Разбирам, че има много доклади за военни престъпления и мисля, че в западните медии в момента руските войници се свързват основно с това, защото няма други истории. Това е друга история и това беше реалността, в която те живееха", твърди режисьорката, цитирана от "Guardian".

Трофимова е родена в Москва, но се премества в Канада, където завършва университета в Торонто. Тя е възпитаник и на университета в Амстердам. Документалистката има над 10-годишен опит в областта на киното, като е правила и други военни филми, включително в региони като Ирак и Сирия.

Прожекцията на нейния най-нов проект предизвика възмущение сред украинците - както на културно, така и на политическо ниво. Някои от тях посочват, че филмът на практика се стреми да оправдае нападението на Москва и е "чист пример за руска пропаганда".

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Йермак разкритикува остро допускането му до фестивала. Той определи излъчването на "пропагандния филм" като "срамно".

Към критиките се присъедини и Украинският канадски конгрес (UCC). В свое изявление той посочва, че Канадският медиен фонд е използвал публични средства, за да финансира филм, който оправдава руската агресия.

"Защо Канадският медиен фонд използва парите на данъкоплатците, за да финансира "Russians at War" - направен от режисьор, чиито предишни филми са били излъчвани по Russia Today - руски пропаганден канал, санкциониран от канадското правителство?", се казва в изявлението на ОКС.

Организацията публикува и скрийншот на част от финалните надписите, на който е упоменато, че продукцията е получила подкрепата на публично-частния Канадски медиен фонд. Според UCC финансирането възлиза на 340 хил. канадски долара.

Макар че премиерата на "Russians at War" беше на тазгодишното издание във Венеция, филмът беше в извънконкурсната прогама и нямаше право да се бори за нито една от наградите. Решението за това какво да се излъчва на фестивала се взима от специално подбрана комисия. Към момента тя по никакъв начин не е аргументирала защо е избрала да даде трибуна на продукцията.

Не е ясно и как Трофимова изобщо е успяла да заснеме филма си. Русия не допуска чуждестранни репортери да пътуват до фронтовата линия и достъпът на повечето журналисти до там е забранен. Кремъл контролира строго наратива, който разпространява за войната, през официални съобщения и чрез контролираните от държавата медии като "Russia Today" и ТАСС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Скопие настоява за извинение за скандала с липсващото македонско знаме при Радев

Силяновска не реагирала на липсващото знаме, за да не предизвика скандал

09:21 - 17.09.2024
Важно днес

Терзиев призна като грешка закъснялата заповед за неучебния ден в София

Закъснялото обявяване на неучебния ден е резултат от недобра координация, призна кметът

08:32 - 17.09.2024
Важно днес

Задържаният за опита за покушение срещу Тръмп не е стрелял срещу него

Мъжът се е криел близо 12 часа в храстите, за да причака Тръмп

08:01 - 17.09.2024
Европейски дневници

След обрати Урсула фон дер Лайен представя екипа на новата Европейска комисия

Страсбург очаква да чуе новия състав на Европейската комисия

07:37 - 17.09.2024
Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024