Докато Германия разследва четирима мъже по подозрения, че са планирали терористични нападения срещу еврейски институции, се оказва, че в мрежата им за подготовка има българска следа. Тайник с оръжия, които терористите са планирали да използват при атаките, са открити в Южна България. За това обаче съобщиха не българските власти, а немскоезичното издание "Spiegel".

Подземният склад е съхранявал боеприпаси и оръжия, които са били поставени в алуминиев куфар и найлонов плик, за да се пазят от влага. Някои от оръжията обаче са били ръждясали.

До разкритието се стигнало след информация от германските следователи. Те открили снимка на тайника на мобилния телефон на един от четиримата задържани мъже, локализирали къде се намира и предали откритото на българските полицаи.

Към момента Министерството на вътрешните работи (МВР) все още не е предоставило официална информация, но потвърждава пред Nova, че в действителност има такъв случай. Няма подробности около това кога точно е бил намерен или поставен тайникът, нито точното му местонахождение.

Разкритията обаче имат пряка връзка със събития и арести от края на миналата година. През декември 2023 г. четирима души са арестувани в няколко европейски държави по подозрения, че са планирали нападения срещу еврейски институции в Германия.

Предполага се, че задържаните са членове на групировката "Хамас". Става дума за двама граждани на Ливан, един на Египет и друг нидерландски гражданин.

Роденият в Ливан Абделхамид Ал А и египетският гражданин Мохамед Б са спрени, докато прекосяват германско-полската граница на магистралата край Бранденбург. Германските полицаи забелязват багажа им и решават да го проверят - намират дълга дървена пръчка, палатка, раници, чифт гумени ботуши и лопата. По панталоните и на двамата мъже има полепнала кал.

Мохамед и Абделхамид твърдят, че просто са ходили на разходка до Полша и нищо повече от това. Следователите обаче предполагат, че пътуването им в средата на октомври 2023 г. е имало съвсем друга цел. Те подозират, че двамата мъже е трябвало да изпълнят мисия за ислямистката терористична организация "Хамас": да открият подземен склад, в който се съхраняват оръжия, разказва "Spiegel".

Два месеца по-късно те са арестувани заедно с останалите двама предполагаеми съучастници. Прокуратурата твърди, че мъжете са членове на "Хамас" и многократно са опитвали да открият тайно скривалище с оръжия на организацията. Предполагаемата им цел е била да пренесат оръжията в Берлин и да ги скрият там, след което да ги използват за евентуални нападения срещу еврейски институции.

Германските власти обаче получават предупреждение за това от израелските тайни служби - и успяват да предотвратят подобен сценарий.

Предполага се, че "Хамас" е подготвяла възможни нападения в Европа още от миналата пролет. Един от заподозрените - Абделхамид Ал А., е пътувал до Берлин осем пъти от февруари 2023 г. нататък. Понякога е летял от ливанската столица Бейрут през Копенхаген, а понякога е пътувал от Сицилия. Когато влизал в Германия, той се представял с италиански паспорт за бежанци.

Разследващите са убедени, че Абделхамид Ал А. е бил в тесен контакт в продължение на години с Халил Ал Хараз - вече покойния заместник-командир на бригадите "Касам" в Ливан - военното подразделение на "Хамас". Смята се, че Хараз е отговарял за чуждестранните операции на ислямистката групировка и дори е набирал атентатори за нападения в Израел.

Разследващите в Германия дълго време опитват да открият оръжеен тайник в Полша, тъй като мъжете често пътували там, но така и не успяват да намерят такъв. В крайна сметка следите ги отвеждат до тайния подземен склад в България, което показва, че терористичната организация все пак има скрити тайници в Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

"Ако Русия загине, и Сърбия ще загине". Кой е новият сръбски вицепремиер

Александър Вулин е довереник на Кремъл и с него Белград вероятно загърбва ЕС

14:43 - 30.04.2024
Живот

Ето я и програмата за фестивала на светлините LUNAR 2024

4,5 км. пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона - Южен парк 2

13:26 - 30.04.2024
Спорт

Гриша Ганчев се оттегля от управлението на ЦСКА

Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“

12:47 - 30.04.2024
Важно днес

Отсъствието на ГЕРБ, ДПС и БСП провали последното заседание на комисията за Нотариуса

Комисията в парламента не успя да приеме доклад за дейността на Нотариуса

12:26 - 30.04.2024
Важно днес

На път за празниците: транспортна стачка блокира Гърция на 1 май

Няма да се движат кораби, фериботи, влакове и градски транспорт

12:10 - 30.04.2024