Снимка: © Народно събрание

Опитът на депутата от ГЕРБ Калин Вельов да разведри атмосферата в Народното събрание с хумор при гласуването на здравните мерки за изборите рикошира по неочакван начин в "болното място" на Цвета Караянчева.

Пленарната зала обсъждаше предложението на ДПС да се разреши провеждането на предизборни срещи в закрити помещения при намален капацитет до 30% от местата. ГЕРБ първоначално подкрепяше идеята, но в четвъртък отказа да гласува "За" по настояване на коалиционните си партньори от "Обединени патриоти".

Мнозинството отхвърли предложението, но в хода на дебата ДПС успя да нанесе болезнен удар по незатворената рана на ГЕРБ - обидните квалификации от страна на Бойко Борисов по адрес на Цвета Караянчева, които изтекоха в прословутия запис от лятото на 2020.

Калин Вельов се опита да заимства личния си опит като музикант, за да обясни отказа на ГЕРБ да позволи предизборните събрания на закрито. Той напомни, че студийните микрофони са обезопасени с черни мрежички, които спират силната въздушна струя при произнасяне на определени звуци - особено в думи, съдържащи буквата "П".

"Думи, които съдържат "П", и евентуално биха били скандирани на такива срещи - като БСП или ДПС - са опасни за здравето. Тоест много е важно да ограничим и да предпазим хората. Това е чисто технически, разбира се, с чувство за хумор, но е истина", каза Вельов.

Репликата му успя да разсмее присъстващите в залата, включително Цвета Караянчева, която водеше заседанието. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обаче илюстрира смисъла на поговорката, че който се смее последен, се смее най-добре.

Той поиска реплика на Вельов, при която зададе следния въпрос: "Абревиатурата "ПКП" влиза ли в тази форма или не влиза?".

Думите на Карадайъ бяха препратка към цинизмите, които Бойко Борисов беше записан да казва по адрес на председателя на Народното събрание ("Просто Цвета да каже „аз съм проста кърджалийска ***** и не мога да правя разлика между масово изтребление и геноцид. Съобразете се с мойта простотия и така"). Впоследствие Борисов обяви, че изтеклият аудиофайл бил манипулиран, но не се разграничи от съдържанието му.

Председателят на НС междувременно демонстрира лоялност към премиера и обяви, че е говорила с премиера на тази тема, а пред нея той е отрекъл да е изричал подобни думи.

Напомнянето на скандала от Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента обаче видимо върна неприятни спомени за Караянчева, която сама взе думата: "Г-н Карадайъ... ще се въздържа от коментар. Това беше толкова грозно".

Предложението на ДПС за предизборната кампания беше мотивирано с това, че щом театрите, кината и ресторантите ще могат да работят, би трябвало мярката да важи и за общинските салони, в които кандидат-депутатите могат да се срещат с избирателите си преди изборите на 4 април.

Партията разчита силно на събранията в провинцията за стимулиране на активността на своите симпатизанти.

Мнозинството обаче прие контрааргументите, че контролът по спазването на ограниченията в предизборни срещи ще е невъзможен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени