Снимка: © Народно събрание

Опитът на депутата от ГЕРБ Калин Вельов да разведри атмосферата в Народното събрание с хумор при гласуването на здравните мерки за изборите рикошира по неочакван начин в "болното място" на Цвета Караянчева. 

Пленарната зала обсъждаше предложението на ДПС да се разреши провеждането на предизборни срещи в закрити помещения при намален капацитет до 30% от местата. ГЕРБ първоначално подкрепяше идеята, но в четвъртък отказа да гласува "За" по настояване на коалиционните си партньори от "Обединени патриоти". 

Мнозинството отхвърли предложението, но в хода на дебата ДПС успя да нанесе болезнен удар по незатворената рана на ГЕРБ - обидните квалификации от страна на Бойко Борисов по адрес на Цвета Караянчева, които изтекоха в прословутия запис от лятото на 2020. 

Калин Вельов се опита да заимства личния си опит като музикант, за да обясни отказа на ГЕРБ да позволи предизборните събрания на закрито. Той напомни, че студийните микрофони са обезопасени с черни мрежички, които спират силната въздушна струя при произнасяне на определени звуци - особено в думи, съдържащи буквата "П". 

"Думи, които съдържат "П", и евентуално биха били скандирани на такива срещи - като БСП или ДПС - са опасни за здравето. Тоест много е важно да ограничим и да предпазим хората. Това е чисто технически, разбира се, с чувство за хумор, но е истина", каза Вельов. 

Репликата му успя да разсмее присъстващите в залата, включително Цвета Караянчева, която водеше заседанието. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обаче илюстрира смисъла на поговорката, че който се смее последен, се смее най-добре. 

Той поиска реплика на Вельов, при която зададе следния въпрос: "Абревиатурата "ПКП" влиза ли в тази форма или не влиза?". 

Думите на Карадайъ бяха препратка към цинизмите, които Бойко Борисов беше записан да казва по адрес на председателя на Народното събрание ("Просто Цвета да каже „аз съм проста кърджалийска ***** и не мога да правя разлика между масово изтребление и геноцид. Съобразете се с мойта простотия и така"). Впоследствие Борисов обяви, че изтеклият аудиофайл бил манипулиран, но не се разграничи от съдържанието му.

Председателят на НС междувременно демонстрира лоялност към премиера и обяви, че е говорила с премиера на тази тема, а пред нея той е отрекъл да е изричал подобни думи. 

Напомнянето на скандала от Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента обаче видимо върна неприятни спомени за Караянчева, която сама взе думата: "Г-н Карадайъ... ще се въздържа от коментар. Това беше толкова грозно". 

Предложението на ДПС за предизборната кампания беше мотивирано с това, че щом театрите, кината и ресторантите ще могат да работят, би трябвало мярката да важи и за общинските салони, в които кандидат-депутатите могат да се срещат с избирателите си преди изборите на 4 април. 

Партията разчита силно на събранията в провинцията за стимулиране на активността на своите симпатизанти. 

Мнозинството обаче прие контрааргументите, че контролът по спазването на ограниченията в предизборни срещи ще е невъзможен. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2