Докато държавите от Западна Европа отново са принудени да връщат част от ограниченията заради Covid-19, теорията за т.нар. стаден имунитет отново започна да набира сила.

Последните поддръжници на стратегията като начин за връщане към "нормалността" са група от учени, подписали т.нар. "Декларация от Грейт Барингтън". Градчето в щата Масачузетс е известно като ски-курорт, но и като централа на либертарианската неправителствена организация "Американски институт за икономически изследвания", финансирана от Фондацията на братята Кок.

Икономическата група събира трима епидемиолози от Харвард, Оксфорд и Станфорд, които отхвърлят всички досегашни мерки за безопасност в условията на пандемията като "вредни за физическото и психическото здраве" и твърдят, че те ще имат "унищожителни ефекти в краткосрочен и дългосрочен план за общественото здраве", включително "по-високи нива на смъртност през следващите години, като работническата класа и по-младите хора в обществото ще понесат най-тежкото бреме".

Решението според тях не е запазването на ограниченията до откриване на ваксина, а залог върху стадния имунитет.

"Най-щадящият подход, който балансира рисковете и ползите от постигнането на стаден имунитет, е да дадем възможност на хората с минимален риск от смъртен изход да живеят живота си нормално и да изградят имунитет към коронавируса чрез естествено заразяване, като в същото време създадем по-добра защита за хората в най-високата рискова група", се казва в декларацията, подписана от д-р Мартин Кълдорф (професор по медицина в Харвард), д-р Сунетра Гупта (професор от Оксфорския университет по епидемиология), и д-р Джей Батачаря (професор в медицинския факултет на Станфорд).

Идеята за стадния имунитет предполага, че вирусът трябва да се оставен да премине през цялото население от нискорисковите групи, за да се натрупа колективна защита при по-бавна скорост.

Стадният имунитет се смята за адекватна превантивна стратегия, но при ваксинационни програми.

Процентът на населението, което трябва да прекара болестта, за да се задейства стадният имунитет, зависи от нивото на разпространение. За Covid-19 се смята, че поне 70% от хората в една държава трябва да са преминали през "среща" с коронавируса, за да се създаде естествен предпазител.

Причината тази концепция да не се използва почти никъде в развитите икономики е, че разделянето на "рискови" от "нерискови" пациенти е почти невъзможно. Covid-19 може да нанесе сериозни и дълготрайни увреждания на здравето дори при по-млади пациенти. Събирането на роднини от няколко поколения в едно домакинство е често срещана практика в различни страни, в които достъпът до евтини жилища е труден. Примерът с избухването на огнища в големи германски месопреработвателни фабрики показа какво може да се случи, когато здравният контрол е на ниско ниво.

Авторите на декларацията от Грейт Барингтън обаче твърдят, че здравните власти трябва да полагат извънредни усилия само за защитата на "най-уязвимите", посочвайки пенсионираните граждани и обитателите на домове за социални грижи.

Предложението им е старческите домове да наемат служители, които вече са придобили имунитет към Covid-19, и да провеждат чести PCR-тестове на всички останали работещи или посетители в институцията.

Пенсионерите, които живеят в собствени жилища, би трябва да получават доставки на хранителни и други жизненоважни стоки у дома. Когато е възможно, те би трябвало да се срещат със своите близки навън, вместо вътре, казват авторите на текста.

Всички останали "хора, които не са уязвими", би трябвало "незабавно да бъдат оставени да продължат да живеят по нормален начин" и да не спазват други мерки извън елементарните хигиенни правила - миене на ръце, лекуване у дома при евентуално заболяване.

В декларацията от Грейт Барингтън не съществува дефиниция за "уязвим" и "неуязвим" пациент. Не се засяга въпросът за опасността от пренасяне на заразата сред медицинския персонал и проблемите, които това би създало за претоварените здравни системи.

Не се предлага и по-пълен и подробен план за изолирането на възрастното население за период с неизвестна продължителност (до постигането на заветните 70% имунитет). Не се отчита и продължаващата научна неяснота около въздействието на Covid-19 върху човешкия организъм.

Твърди се, че декларацията е подписана от над 6000 медицински изследователи, но както посочва Соня Сода от "Гардиън", в списъка са вкарани и абсолютно фалшиви имена, включително - д-р Харолд Шипман - един от най-известните серийни убийци във Великобритания, отнел живота си през 2004 г.

И още:

Sky News цитират британски учени, които предупреждават, че идеята за "фокусираната защита" и стадния имунитет не е нищо повече от пожелателно мислене.

"Декларацията приоритизира един-единствен аспект от една разумна стратегия - защитата на уязвимите пациенти - и предполага, че можем спокойно да изградим стаден имунитет на останалата част от населението. Това е пожелателно мислене. Не е възможно да идентифицираме всички уязвими лица и не е възможно да ги изолираме напълно. Знаем още, че имунитетът към коронавирусите намалява с течение на времето и че е възможна повторна инфекция - тоест, устойчивата защита на уязвимите пациенти чрез стаден имунитет е много слабо вероятна при липсата на ваксина", казва д-р Рупърт Бийл от института "Франсис Крик".

Ръководителят на английското подразделение на Националната здравна служба на Великобритания сър Саймън Стивънс определя предложенията за изолиране на всички хора над 65 г. по домовете им за "апартейд спрямо възрастните".

Коментарът на "Гардиън" критикува декларацията за това, че не разграничава медицинския авторитет от икономическия интерес на идеолозите й.

"Учените са хора, с всички когнитивни предразсъдъци, недостатъци и лични вражди, които може да произтекат от отношенията им. Затова академичната наука има толкова много институционални контролни механизми като експертните рецензии, с които филтрира всички странични отклонения - контролни механизми, които декларацията от Грейт Барингтън престъпва изцяло", пише в статията.

В нея се напомня, че една от създателките на документа д-р Сунетра Гупта е и автор на математически модел, който през март 2020 г. твърдеше, че половината население на Великобритания вече е прекарало Covid-19. Данните от кръвни изследвания показват, че моделът е грешен, но Гупта не споменава този факт в декларацията си.

Изводът на Соня Сода: "В най-добрия случай тримата автори са политически наивни, но самонадеяни учени без особена представа за реалния живот. Но при всички положения, правят много лоша услуга на науката".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори