Как изглежда влакът на Путин с фитнес зала и салон за красота, който струва 68 млн. евро на руснаците Снимка: © Getty Images//Dossier Center

Нови снимки разкриват как изглежда луксозният брониран влак на руския президент Владимир Путин, който е едно от превозните средства, използвано от държавния глава.

Според ново съвместно разследване на Dossier Center, CNN, Süddeutsche Zeitung и други медии влакът е оборудван с фитнес зала, козметичен салон и дори машини за борба със стареенето. Той струва близо 6,8 млрд. рубли на руските данъкоплатци (или около 68 млн. евро), като само за поддръжката му отиват близо 1,45 млрд. рубли (14 млн. евро).

Медиите позовават информацията си на разузнавателни документи, интервюта с бивши служители и около 25 500 вътрешни документа, принадлежащи на Zircon Service - компанията, която обслужва влака от десетилетия.

На разпространените снимки могат да бъдат видени личен салон за красота, медицински кабинети фитнес зала. Влакът разполага с душ с режим "ароматна пяна" на цена от 4,3 млн. евро, както и с различна медицинска техника, като машини за борба със стареенето, белодробен вентилатор, дефибрилатор и пациентски монитор, предназначен за следене на пулса, температурата и други жизнени показатели.

Влакът има общо 22 вагона, но не всички от тях се използват едновременно, твърди разследването. Осем от тях са технически вагони, в които се намират комуникационни центрове и сателитно оборудване. В останалите вагони са разположени ресторанти, киносалон и трапезария.

Фитнес залата също е оборудвана, като в нея могат да бъдат забелязани преса и гирички с тегло до 8 км.

На фона на продължаващата руска война в Украйна Путин изглежда използва влака все повече. По-рано Dossier Center цитира неназован източник, близък до президентската администрация, според когото от 2021 г. насам руският президент използва все по-често бронирания влак, тъй като той е по-труден за проследяване от самолета му.

През февруари 2023 г. руската медия "Проект" съобщава, че са изградени тайни станции и свързващи линии на места, често посещавани от Путин, включително Ново Огарьово край Москва през 2015 г., Сочи през 2017 г. и Валдай през 2019 г.

Според журналиста Иля Рождественски от Dossier Center причината Путин да използва влака все по-често може да е "психологическа".

"Психологическата причина да използва този влак е, че се страхува. Той се страхува, че може да бъде проследен, че самолетът му може да бъде проследен и евентуално свален", казва журналистът в интервю за CNN.

Путин като Ким Чен Ун - пътува с брониран влак. Осигурен от приятел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023