Как изглежда влакът на Путин с фитнес зала и салон за красота, който струва 68 млн. евро на руснаците Снимка: © Getty Images//Dossier Center

Нови снимки разкриват как изглежда луксозният брониран влак на руския президент Владимир Путин, който е едно от превозните средства, използвано от държавния глава.

Според ново съвместно разследване на Dossier Center, CNN, Süddeutsche Zeitung и други медии влакът е оборудван с фитнес зала, козметичен салон и дори машини за борба със стареенето. Той струва близо 6,8 млрд. рубли на руските данъкоплатци (или около 68 млн. евро), като само за поддръжката му отиват близо 1,45 млрд. рубли (14 млн. евро).

Медиите позовават информацията си на разузнавателни документи, интервюта с бивши служители и около 25 500 вътрешни документа, принадлежащи на Zircon Service - компанията, която обслужва влака от десетилетия.

На разпространените снимки могат да бъдат видени личен салон за красота, медицински кабинети фитнес зала. Влакът разполага с душ с режим "ароматна пяна" на цена от 4,3 млн. евро, както и с различна медицинска техника, като машини за борба със стареенето, белодробен вентилатор, дефибрилатор и пациентски монитор, предназначен за следене на пулса, температурата и други жизнени показатели.

Влакът има общо 22 вагона, но не всички от тях се използват едновременно, твърди разследването. Осем от тях са технически вагони, в които се намират комуникационни центрове и сателитно оборудване. В останалите вагони са разположени ресторанти, киносалон и трапезария.

Фитнес залата също е оборудвана, като в нея могат да бъдат забелязани преса и гирички с тегло до 8 км.

На фона на продължаващата руска война в Украйна Путин изглежда използва влака все повече. По-рано Dossier Center цитира неназован източник, близък до президентската администрация, според когото от 2021 г. насам руският президент използва все по-често бронирания влак, тъй като той е по-труден за проследяване от самолета му.

През февруари 2023 г. руската медия "Проект" съобщава, че са изградени тайни станции и свързващи линии на места, често посещавани от Путин, включително Ново Огарьово край Москва през 2015 г., Сочи през 2017 г. и Валдай през 2019 г.

Според журналиста Иля Рождественски от Dossier Center причината Путин да използва влака все по-често може да е "психологическа".

"Психологическата причина да използва този влак е, че се страхува. Той се страхува, че може да бъде проследен, че самолетът му може да бъде проследен и евентуално свален", казва журналистът в интервю за CNN.

Путин като Ким Чен Ун - пътува с брониран влак. Осигурен от приятел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024