Как, къде и до колко часа можем да гласуваме? Всичко за изборите на 27 октомври Снимка: © Булевард България

България избира състава на 51-ото си Народно събрание. Неуспешните преговори за съставяне на правителство след вота през юни 2024 г. доведоха до нови предсрочни избори. Те са седмите от 2021 г. насам.

Изборите ще се проведат на 27 октомври.

В 9353 секции в страната ще се гласува с машина. И на тези избори избирателите ще могат да решат дали да гласуват на машина, или с хартиена бюлетина.

Изборният ден започва в 07:00 ч., а секциите ще затворят в 20:00 ч.. Ако към този час има опашки от хора, гласуването на места може да бъде удължено до 21:00 ч.

"Булевард България" събра на едно място всичко въпроси и отговори, които ще ви помогнат да се ориентирате в деня на вота - как се провеждат изборите, къде можете да гласувате, как се гласува с машина, как се гласува с хартиена бюлетина, как се отбелязват преференции, как се гласува от чужбина, какви са изискванията за вот чрез подвижна урна и още.

Имам ли право да гласувам на изборите?

В изборите право да гласуват имат всички лица с българско гражданство, които са навършили 18 години към изборния ден, не са поставени под запрещение и не изтърпяват присъда за лишаване от свобода. Нужна е валидна лична карта, която се представя на място, или документ от МВР, че е подадено заявление за изваждане на лична карта от съответния избирател.

Къде да гласувам на изборите?

Избирателите могат да направят справка за адреса и мястото на гласуване и номера на избирателната им секция в сайта на ГРАО.

Проверка може да бъде направена и с безплатно обаждане за страната на стационарен или мобилен телефон на номер 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO") в работни дни между 9:00 и 17:30 часа.

Мога ли да гласувам на адрес, различен от този в личната ми карта?

Гласуването се извършва по постоянен адрес - именно този, който е записан в личната карта.

Възможно е гласуване и по настоящ адрес, но за него трябва да имате подадено предварително заявление за вписване в избирателния списък на съответната администрация и това трябва да се е случило до 12 октомври 2024 г.

Има ли изключения?

Изключения от това правило има в няколко случая:

  • за гражданите, на които е издадено удостоверение за гласуване на друго място (по настоящ адрес);
  • лицата, заети в произвеждането на изборите (това са членове на СИК, охраната на съответната секция и лицата, ангажирани с техническата поддръжка на машините за гласуване)
  • избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването, когато гласуват в избрана от тях подходяща секция или в определена за тази цел секция;
  • избирателите, които са постъпили в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, ако в съответното заведение/дом има разкрита избирателна секция;
  • избирателите, които се намират в местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода и за задържане, ако в мястото има разкрита секция и не са осъдени оконателно на затвор.

Аз съм на почивка/в командировка и ще съм в чужбина на 27 октомври - мога ли да гласувам?

Да. Може да гласувате, в която и да е секция в чужбина, като предоставите документ за самоличност. Не е необходимо предварително подадено заявление. Изисква се само да попълните декларация, че няма да гласувате и на друго място, а името ви се дописва ръчно в избирателния списък.

Как да гласувам на изборите, ако съм в чужбина?

Извън страната избирателят удостоверява самоличността си пред секционната избирателна комисия с българска лична карта, паспорт, военна карта (ако е военнослужещ) или моряшки паспорт (ако е член на екипаж на кораб). Не се допуска гласуване с шофьорска книжка.

Избирателни секции извън страната се образуват:

  • където има дипломатическо или консулско представителство на Република България;
  • в местата, в държавите, за които са подадени не по-малко от 40 заявления от избиратели за гласуване в определено място;
  • в местата, в които на произведените в последните 5 години избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели;
  • по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40.

Окончателният списък със секции в чужбина и техните адреси са публикувани в страницата на ЦИК в раздел „Гласуване извън страната“, както и в интернет страниците на дипломатическите представителства на България и на МВнР.

На тези избори извън България ще се гласува в 719 секции, разположени в 57 държави. Най-много ще има в Турция (168), Великобритания (112) и Испания (64).

Аз съм студент: Мога ли да гласувам в населеното място, в което уча, ако то е различно от постоянния ми адрес?

Ученици, студенти и докторанти (в това число и курсанти и дипломанти), които са в редовна форма на обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от постоянния им адрес. За целта те трябва да представят:

  • документ за самоличност;
  • ученическа или студентска книжка, надлежно заверена от учебното заведение за съответната учебна година, или документ (уверение), удостоверяващ редовното обучение, подписан от ръководителя;
  • декларация от ученика, студента или докторанта по образец от изборните книжа, която се предоставя от СИК.

Студентите в първи курс и студентите, продължаващи обучението си в магистърска степен, се легитимират с уверение от съответното учебно заведение, от което да е видно, че са приети като редовни студенти.

Аз съм човек с увреждания. Как мога да гласувам?

Хората с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в избирателната секция според адреса им, могат да направят това чрез подвижна избирателна кутия. Срокът за подаване на заявления за това изтече на 12 октомври.

Ако този срок е изпуснат, избирателите с трайни увреждания могат да гласуват с подвижна избирателна кутияи ако са заявили това 5 дни преди изборната неделя, но под условие - на територията на населеното им място вече да е назначена подвижна секционна избирателна комисия.

Как се гласува с машина?

При гласуването с машина работите с дигитализиран вариант на бюлетината, която се появава на тъчскрийн екран. Преди това член на секционната комисия трябва да ви предостави карта - подобна на дебитна, която се поставя в процеп в долния край на екрана. Картата активира устройството.

Когато се изобрази бюлетината, разгледайте я, потърсете името и номера на избраната от вас партия или коалиция. Ако не откривате избора си на първа страница, натиснете бутона "Следващ", който ще ви пренасочи към втората страница от бюлетината. Възможно е да изберете и опцията "не подкрепям никого".

Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето с номера на партията, коалицията или "не подкрепям никого" в бюлетината. Номерацията е според жребия, изтеглен от ЦИК. На екрана вашият избор ще е отбелязан с Х и ще е с по-тъмен цвят от останалите.

След това при желание, можете да отбележете и преференция за конкретен кандидат от листата, която вече сте подкрепили. Кандидатите според подредбата им в бюлетината са под номера 101,102, 103 и т.н., изписани в кръгче според броя на имената в листите. Трябва да натиснете кръгчето, в което е изписан номерът на вашия предпочитан кандидат. Отбелязването на преференция не е задължително. Гласуващите в чужбина не могат да избират предпочитан кандидат, а само партия или коалиция.

След като сте готови с отбелязването на вота, натиснете бутона "Преглед" на екрана на машината. Ще се визуализира вашият избор. Ако видите несъотвествие или решите да го промените, можете да натиснете бутона „Промени избора“. Така ще се върнете в началото на първата страница и може да промените вота си. Това можете да направите веднъж.

Ако при прегледа всичко е наред, натиснете бутона "Гласуване", за да дадете своя глас. Изчакайте машината да отпечата разписка, която след това трябва да сгънете и да пуснете в непрозрачната кутия за гласуване.

В края на изборния ден, машинният вот се отчита чрез ръчно преброяване на пуснатите в урната разписки от машината.

Как се гласува с хартиена бюлетина?

При гласуване с хартия ще получите отпечатана бюлетина, на която се поставя печат в обозначеното за това място. Погледнете дали бюлетината е чиста - няма следи от поставяне на знаци или други отличителни белези. След това се отправяте към мястото за гласуване, като имате предвид, че вече по закон ги няма познатите от миналото тъмни стаички. Сега ще има само параван за опазване на тайната на вота.

С химикалка, пишеща задължително в син цвят, отбелязвате със знак "Х" или "V" предпочитаната партия, коалиция или "не подкрепям никого".

Знакът се поставя в рамките на квадратчето с номера на избраната формация или опцията "не подкрепям никого". Със същия знак в дясната част на хартиената бюлетина можете да отбележите преференция за даден кандидат от вече избраната листа. Подредбата на кандидатите и съответният им номер, изписан в кръгче на бюлетината, трябва да са разпечатани и залепени на видно място в секционната избирателна комисия. Знакът се поставя в рамките на кръгчето с избрания номер.

След като направите това, сгънете бюлетината така, че вотът ви да остане скрит, а специалното място за втори печат да остане отгоре. Преди да пуснете бюлетината в урната, вторият печат трябва да бъде поставен от член на СИК и да бъде откъснат хартиеният отрязък от бюлетината, който се пуска в отделна непрозрачна кутия. Ако дори едно от условията не е изпълнено, рискувате вотът ви да бъде обявен за невалиден!

Кои са номерата на партиите и коалиците, регистрирани за участие в изборите?

  • 1. ПП "ДОСТ"
  • 2. ПП "Глас народен"
  • 3. ПП "Социалистическа партия български път"
  • 4. ПП "Величие"
  • 5. ПП "Булгари"
  • 6. КП "Моя страна България"
  • 7. ПП "Има такъв народ"
  • 8. КП "ДПС - Ново начало"
  • 9. ПП "Бригада"
  • 10. ПП "Партия на зелените"
  • 11. ПП "Правото"
  • 12. ПП "Възраждане"
  • 13. КП "Алианс за права и свободи - АПС"
  • 14. ПП "Български национален съюз - Нова демокрация"
  • 15. ПП "Български съюз за директна демокрация"
  • 16. КП "Синя България"
  • 17. ПП "МЕЧ"
  • 18. КП "ГЕРБ - СДС"
  • 19. ПП "Атака"
  • 20. ПП "Народна партия истината и само истината"
  • 21. ПП "Пряка демокрация"
  • 22. КП "Свободни избиратели"
  • 23. ПП "България на труда и разума"
  • 24. ПП "КОЙ"
  • 25. КП "Русофили за България"
  • 26. КП "Продължаваме промяната - Демократична България"
  • 27. ПП "Български възход"
  • 28. КП "БСП - обединена левица"

Кога ще бъдат обявени резултатите от изборите?

Предварителните резултати от екзит пол изследванията на социологическите агенции ще бъдат обявени в края на изборния ден - в 20 ч.

По закон ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на депутатските мандати в Народното събрание за партиите и коалициите не по-късно от 4 дни след изборния ден - до 31 октомври.

Имената на избраните народните представители ще бъдат обявени до 3 ноември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Избори - Новини

Какво става, ако гласувате с "Не подкрепям никого"

"Протестният" вот не влияе на изборния резултат

13:36 - 27.10.2024
Важно днес

Избирателната активност към 11:00 ч. е по-висока от тази през юни. Най-ниска е във Варна - 5,25%

Вижте колко е избирателната активност към 11:00 ч.

11:59 - 27.10.2024
Важно днес

Първи данни за избирателната активност на изборите към 10:00 ч.

Вижте каква е активността тази сутрин

10:17 - 27.10.2024
Важно днес

Варна гласува за депутати и районни кметове. ПП-ДБ и ГЕРБ са на балотаж

Варненци ще гласуват в една секция и за двата вота

09:28 - 27.10.2024
Важно днес

Партиен клуб е подпален в Кубрат

09:04 - 27.10.2024