Квартал в Анталия стана "Малката Русия": всеки трети чужденец в турския курорт бяга от войната

Коняалти е квартал в Анталия, Южна Турция, чието име буквално значи "заливът под скалите". Той се простира на километри на запад към планините и е известен с различните си видове плажове, включително от пясък и чакъл. Това беше преди, сега Коняалт е преди всичко "Малката Русия"

Да си наемете апартамент там в жилищна кооперация излиза между 1100 и 1900 евро на месец. Местните брокери никога не са работили на подобни цени - наемите са по три и по четири спрямо нивата от преди две години. До неотдавна клиентите са били предимно турски семейства, на които им е тясно в Истанбул и Анкара, или пенсионери от Германия. Сега са руснаци.

През последните две години и половина броят на чужденците, които живеят постоянно в Анталия, се е удвоил до 177 000, като всеки трети от тях идва от Русия. Интересът рязко се вдига след като Русия напада Украйна през февруари. Търсят се наеми, но и имоти за покупка.

В дните след заповедта за мобилизация на Путин през септември порталът за недвижими имоти Emlakjet отбеляза 94% увеличение на посещенията от Русия, разказва турски брокер в репортаж за "Шпигел".

Със своите дълги пясъчни плажове и многоетажни хотели Анталия е популярна дестинация за туристи от Русия и много други страни, включително и България, още преди войната. Сега там се образува една от най-големите общности на руски бежанци.

Много от табелите в града вече са двуезични - на руски и турски. Руска реч се чува навсякъде по улиците, а супермаркетите са започнали да предлагат руски продукти.

За разлика от държавите от ЕС, които затвориха въздушното си пространство за руснаци, Турция не направи това и всеки ден от Москва до Истанбул има по 20 полета.

Анталия

За руснаците в момента е по-лесно да се установят в Турция, отколкото където и да било другаде. Бързо получават разрешение за временно пребиваване за една година, използвате руски разплащателни системи, които са блокирани в други страни. В Анталия има руско училище. Много от новодошли работят от вкъщи, например като IT експерти или графични дизайнери, докато други живеят от спестяванията си.

Интересното е, че доста украинци също са намерили временно нов дом в Анталия, макар и да са по-малко на брой от руснаците.

Онова, което истински взривява нивата на наемите в Анталия обаче са руснаците. Много местни вече не могат да си позволят жилище в центъра на Анталия. И тъй като защитата на наемателите в Турция е сравнително слаба, са принудени да освободят апартаментите си и да се преместят в покрайнините на града или на съвсем друго място.

Недоволството от увеличението на цените на наемите вече е толкова голямо в Анталия, че правителството забрани на чужденци да купуват или наемат апартаменти в няколко части на града.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган играе сложна двойна игра във войната в Украйна още от самото ѝ избухване. От една страна той снабдява Украйна с оръжия, главно дронове, а от друга поддържа близки връзки с руския президент Владимир Путин. Турция не се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия, поради което търговията между двете страни достигна рекордните 50 милиарда долара тази година.

За руснаците в Анталия украинците не са врагове. Войната не е тяхна и единствената им цел е да се махнат колкото се може по-бързо от нея. Не всички живеят добре в Турция, високите цени са предизвикателство и за тях, но в момента "всичко, което не е Русия е добре".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024