Х. се бори с теглото си от десетилетия. До четиридесет и четири годишнината си е опитала всичко: диети, водене на стриктен дневник за дневния прием на храна, спорт, упражнения... „ Манията за отслабване контролираше живота ми“, казва тя.

„Тренирах обсесивно. Ако забравех да въведа някоя калория в приложението си за проследяване на диетата, ставах посреднощ."

Да изглеждаш добре физически не е просто въпрос на суета, а често и на обществено приемане.

Ф. е фитнес инструктор. Висока е метър и шейсет, тежи около 79 килограма. В един момент забелязва, че губи доверието на клиентите си.

Преди около година отива на преглед при лекар, специализиран в отслабването, и излива целия си стрес.

Човекът в бяла престилка изслушва всичко и накрая предлага популярно лекарство за диабетици, чийто страничен ефект е отслабването.

И Ф. отслабва бързо. В момента лекарствата за диабетици са най-големият хит по света за сваляне на килограми.

Ще чуете за тях в почти всеки фитнес или фризьорски салон, ще ви ги предпише диетолог, за тях се говори в женските форуми, в TikTok има поредица от видео клипове. В крайна сметка ще научите за Ozempic*.

Това е търговското наименование на активното вещество семаглутид, инжекционно лекарство за регулиране на инсулина, разработено от датския фармацевтичен гигант Novo Nordisk за лечение на диабет.

В един момент лекарите, които предписват Ozempic, забелязват, че пациентите им масово губят тегло. Тогава производителят провежда клинични изпитвания върху хора с наднормено тегло и затлъстяване и установява, че употребата на лекарството наистина води до значително отслабване. Наред с ефектите, стимулиращи инсулина, семаглутидът забавя храносмилането, така че приемащите го се чувстват сити за по-дълго време след хранене. От Novo Nordisk бързо се ориентират в ситуацията и от неотдавна предлагат на пазара лечение с по-висока доза семаглутид специално срещу за затлъстяване, само че под името Wegovy. Медикаментът беше одобрен за употреба в ЕС през януари тази година.

Клиничните проучвания показват, че семаглутид намалява енергийния прием, увеличава чувството на ситост, усещането за пълен стомах и намалява чувството на глад, както и честотата и интензитета на непреодолимото желание за хранене. И най-интересното - понижава желанието за храни с високо съдържание на мазнини.

В момента много хора, които не са нито диабетици, нито страдат от затлъстяване, ползват ниски дози от лекарството като бърз и лесен начин за отслабване. Една жена в популярен форум разказва за друга жена, претърпяла „пълна промяна“ за една година. После се появява и втора, която е "неузнаваема" и накрая става ясно, че „Всички са на него!“.

Лесно ще намерите лекари, които ще ви предпишат медикаменти за диабет като средство за отслабване, казва д-р С., която е ендокринолог в голяма столична болница. Най-често обаче за семаглутида става дума по фитнесите или фризьорските салони.

Този тип лекарства са сравнително безопасни, защото не предизвикват хипогликемии (епизоди на ниска кръвна захар) и страничните им ефекти се появяват понякога и не при всеки пациент, обяснява лекарката.

Случаят не е някакво голямо изключение - преди време потребителки във форум бяха открили, че от популярни и евтини капки срещу глаукома растат дълги мигли.

Социалните медии са пълни с открития с основание и без основание.

Използването на Ozempic само за отслабване се нарича „не по предназначение“.

След като лекарството е установено като безопасно от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ и Европейската агенция по лекарствата, лекарите могат технически да го предпишат за всяко състояние, което искат, което не означава, че непременно е добра идея.

Резултатът от манията по Ozempic обаче води до неговия дефицит, като все пак става дума за медикамент за диабетици, които истински имат нужда от него. В момента в сайта Фрамар и Ozempic, и доста по-евтиния Siofor, който от години се появява в България по форумите като средство за отслабване, могат да се купят със запитване и не онлайн, което означава, че ви трябва и рецепта. Лекарственият продукт Rybelsus, използван за лечение на диабет тип 2, също е предлаган като аналогично средство за отслабване. Често потребителите си ги набавят и от Турция, където цените са по-ниски в сравнение с България.

„Не можем и няма да рекламираме, предлагаме или насърчаваме употребата на нашите лекарства не по предназначение“, казва Наталия Саломао, старши директор в Novo Nordisk в САЩ.

В същото време в отчета на компанията за първите шест месеца на корпоративния ѝ сайт има цитат от Ларс Фруергаард Йоргенсен, президент и главен изпълнителен директор, който казва: „Много сме доволни от ръста на продажбите през първата половина на 2022 г. Ръстът се дължи на нарастващото търсене на базирани на GLP-1 лечения за диабет, особено Ozempic. Нашите продукти срещу затлъстяване също допринасят за растежа, тъй като все повече хора, живеещи с излишни килограми, се лекуват и пазарът продължава да се разширява. Представянето през първите шест месеца ни позволи да подобрим перспективите си за цялата година."

За първите 6 месеца Novo Nordisk отчитат 16% ръст в продажбите, но в сегмента на продуктите за диабет и затлъстяване - 45%.

„Семаглутидът няма да навреди на здравето ви. Той просто регулира метаболизма на глюкоза/инсулин, но трябва да можете да понасяте страничните ефекти.“, казва лекар с когото разговаря екипът ни. Става дума за стомашно-чревните проявления - подуване на корема, запек, диария - които придружават приема на тези лекарства, както и метформин (такъв е Siofor) и други, които са перорални форми на инсулинови регулатори. Най-силно обаче е чувството на гадене. То е и причината за силно намалелия апетит.

Ясно е обаче, че много пациенти са решили, че стомашното разстройство и неразположението, което идва с техните седмични инжекции, си заслужава.

"При някои хора това гадене е толкова силно, че ги прави неработоспособни", казва познат фармацевт, който също има клиенти без зелена рецепта за подобен тип лекарства.

Употребата "не по предназначение" не е много евтина . По една инжекция седмично излиза близо 200 лева на месец.

Свалянето на килограми с медикаменти трябва да е последна мярка, казват всички хора с медицинско образование. Мнозина прибягват до достиженията на фармацията без въобще да са опитали да постигнат постоянство в прилагането на здравословна диета и редовен спорт.

Загубата на тегло и поддържането на теглото са свързани и с начина на живот - освен диетата и упражненията, важни са и редовният сън и нивата на стрес.

Да направим някой по-малко физически гладен няма да реши целия проблем, казват експертите. Хората злоупотребяват с лекарства, дори с кокаин за целите на контрола над теглото си. Кокаинът също може да ви "помогне" да свалите няколко килограма, но не и да го поддържате.

Фармацията прави големи неща, но не и магии.

"Всяка пролет в аптеката влизат огромен брой хора и търсят хапче за отслабване", продължава фармацевтът, с когото разговаряме. Наднорменото тегло става все по-голям проблем за населението - и у нас, и по света. Въпрос на време е то да започне да се приема като заболяване и да има клинични пътеки в различните Здравни каси в Европа или в техните аналози.

За по-голямата част от хората диетите са много трудни за правене, а още по-малък процент от тях успяват да спазват строг режим, който продължава над 30 дни. Отделно, при по-силно затлъстелите хора, йо-йо ефектът - положението, в което след отслабване рязко качвате до старите нива, а понякога и повече - е доста често срещан. Има и един момент, при който тялото започва да складира храна, така че дори да намалите вредните неща и да ограничите количествата, това пак може да не доведе до загуба на килограми. Тоест, темата е голяма и има разнообразни аспекти.

И тъй като килограмите натоварват сърцето, ставите и водят до други медицински проблеми, фармацевтичната индустрия през последните години усилено търси начин да повлияе на затлъстяването.

Остава въпросът обаче, че след раздяла с килограмите промяната на старите лоши навици е задължителна и там на помощ може да дойде само волята.


*Този текст не съдържа препоръки за употребата на лекарства или някакъв тип реклама. Ако имате наднормено тегло, преди да предприемете действия, задължително се консултирайте с лекар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете твърди, че такъв проект нямам

18:50 - 21.04.2024
Важно днес

Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София

Изборите в София бяха свикани от Националния съвет на партията

17:45 - 21.04.2024
Важно днес

Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега

Русия твърди, че е завзела село със стратегическо местоположение

16:27 - 21.04.2024
Политика

Независими анализатори? Да, ако медиите плащат за техния труд

Да анализираш по медиите е професия и не може да е безплатна

15:19 - 21.04.2024
Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Живот

Интернет се разочарова, че снимката с брада на Марк Зукърбърг е фалшива

Ретуширан кадър на собственика на Meta стана хит в социалните мрежи

13:35 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024