Снимка: © https://twitter.com/kaiwegner

"Мястото на криминалните кланове е във филмите по Netflix. Не по улиците на Берлин" - този надпис с логото на Християндемократическия съюз на Германия е залепен върху вратата на ярко жълто Lamborghini. 

Гледката е невъобразима: луксозният автомобил "виси" от скобите на паяк, който символично конфискува колата от улицата. 

За още по-силен (или буквален) ефект, колата е налепена със стикери, имитиращи дупки от куршуми. Табелата за регистрационния номер гласи "BYE BYE". 

Сцената се развива на една от главните улици в един от проблематичните райони на Берлин - Нойкьолн. 

Всичко това е част от PR-кампанията на ХДС-Берлин - ефектна, но съмнително ефективна демонстрация на сила от страна на дясната партия. 

Местният лидер на ХДС Кай Вегнер, който планира да се кандидатира за кмет на столицата през 2021 г., казва, че властите трябва да покажат нулева толерантност спрямо организираната престъпност. "Клановете играят в същата лига като мафията", казва той, докато позира в компанията на председателя на партийната структура в Нойкьолн Фалко Лике. 

PR-акцията не преминава по план, пише Welt. Малко след началото на демонстацията политиците влизат в спор със собственик на магазин от улицата, който се опитва да приеме нова стока. На мястото, където трябва да се разтовари камионът му, е спрян паякът на ХДС. 

Южният район Нойкьолн има слава на "крепост" за клановата престъпност в града. Близо 20% от жителите му са германски граждани с имигрантски произход, а още 25% идват от чужди страни. Безработицата сред обитателите на Нойкьолн през 2019 г. е двойно по-висока от средната за Германия. Полицията често провежда операции срещу организираната престъпност в квартала. Районът се управлява от кмет на Социалдемократическата партия Мартин Хикел. 

Идеята на ХДС е да покаже, че клановете ще бъдат уязвени най-сериозно, ако незаконно придобитото им имущество бъде конфискувано.

Не е ясно колко е струвало вдигането на облепеното Lamborghini.

Отзивите спрямо кампанията на ХДС обаче не са никак позитивни. Депутатът от "Зелените" Канан Байрам нарече събитието "аматьорски театър" и "смущаваща акция".  

По-неприятна за партийните PR-и се оказа намесата на берлинската полиция. Паякът и Lamborghini-то са спрени от патрул, като се е оказало, че са в нарушение. Акцията не е обявена предварително, а надписът "Bye Bye" няма място върху регистрационния номер на колата. Подобни символи не са разрешени дори за рекламни събития. Според местни журналисти - пътните полицаи са предали случая в прокуратурата за проверка. 

Берлинският сенат, управляван от ляво-зелена коалиция, е приел план за борба с престъпните кланове през ноември 2018 г. Оттогава са конфискувани два имота, придобити с незаконни средства от осъдени лица. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина