Как (не) се прави политически PR: Да плашиш мафията с жълто Lamborghini Снимка: © https://twitter.com/kaiwegner

"Мястото на криминалните кланове е във филмите по Netflix. Не по улиците на Берлин" - този надпис с логото на Християндемократическия съюз на Германия е залепен върху вратата на ярко жълто Lamborghini.

Гледката е невъобразима: луксозният автомобил "виси" от скобите на паяк, който символично конфискува колата от улицата.

За още по-силен (или буквален) ефект, колата е налепена със стикери, имитиращи дупки от куршуми. Табелата за регистрационния номер гласи "BYE BYE".

Сцената се развива на една от главните улици в един от проблематичните райони на Берлин - Нойкьолн.

Всичко това е част от PR-кампанията на ХДС-Берлин - ефектна, но съмнително ефективна демонстрация на сила от страна на дясната партия.

Местният лидер на ХДС Кай Вегнер, който планира да се кандидатира за кмет на столицата през 2021 г., казва, че властите трябва да покажат нулева толерантност спрямо организираната престъпност. "Клановете играят в същата лига като мафията", казва той, докато позира в компанията на председателя на партийната структура в Нойкьолн Фалко Лике.

PR-акцията не преминава по план, пише Welt. Малко след началото на демонстацията политиците влизат в спор със собственик на магазин от улицата, който се опитва да приеме нова стока. На мястото, където трябва да се разтовари камионът му, е спрян паякът на ХДС.

Южният район Нойкьолн има слава на "крепост" за клановата престъпност в града. Близо 20% от жителите му са германски граждани с имигрантски произход, а още 25% идват от чужди страни. Безработицата сред обитателите на Нойкьолн през 2019 г. е двойно по-висока от средната за Германия. Полицията често провежда операции срещу организираната престъпност в квартала. Районът се управлява от кмет на Социалдемократическата партия Мартин Хикел.

Идеята на ХДС е да покаже, че клановете ще бъдат уязвени най-сериозно, ако незаконно придобитото им имущество бъде конфискувано.

Не е ясно колко е струвало вдигането на облепеното Lamborghini.

Отзивите спрямо кампанията на ХДС обаче не са никак позитивни. Депутатът от "Зелените" Канан Байрам нарече събитието "аматьорски театър" и "смущаваща акция".

По-неприятна за партийните PR-и се оказа намесата на берлинската полиция. Паякът и Lamborghini-то са спрени от патрул, като се е оказало, че са в нарушение. Акцията не е обявена предварително, а надписът "Bye Bye" няма място върху регистрационния номер на колата. Подобни символи не са разрешени дори за рекламни събития. Според местни журналисти - пътните полицаи са предали случая в прокуратурата за проверка.

Берлинският сенат, управляван от ляво-зелена коалиция, е приел план за борба с престъпните кланове през ноември 2018 г. Оттогава са конфискувани два имота, придобити с незаконни средства от осъдени лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024