New York Times призна, че е подвел читателите си заради "Хамас" Снимка: © Getty Images

Авторитетната американска медия New York Times призна, че е подвела читателите си при първоначалното отразяване на взрива в Ивицата Газа от 17 октомври, когато се твърдеше, че при ракетна атака е поразена болница в палестинския град, жертвите са стотици, а управляващата в Газа палестинска групировка "Хамас" приписа деянието на Израел.

Властите в Тел Авив впоследствие отрекоха обвиненията, а изнесени след това сателитни снимки доказаха, че ракетата не е изстреляна от израелска страна, а от позиции на палестинсите сили.

В специална бележка редакторите на медията обясняват как се е стигнало до дезинформацията - в репортажа авторите са се позовали само на изявленията от палестинска страна, но в текста не е изрично уточнено, че информацията не е потвърдена от независим източник.

На 17 октомври New York Times публикува новина за експлозия в болница в град Газа, като се позовава на твърдения на политическото крило на „Хамас“, че израелски въздушен удар е отговорен за стотици убити и ранени. Отразяването включва и голямо заглавие на най-видимата позиция в сайта на “Таймс”.

По- късно Израел отрече и посочи палестинската въоръжена организация "Ислямски джихад" за отговорна за експлозията. Според израелските власти взривът е предизвикан от погрешно насочена ракета. "Ислямски джихад" на свой ред отрече това, припомня „Таймс”.

Представители на няколко държави, сред които и САЩ, заявиха, че техните доказателства сочат, че ракетата е била изстреляна от позиции на палестинските сили в Ивицата Газа.

Въпреки че отбелязват, че израелската армия разследва инцидента, първоначалните публикации на „Таймс“ по темата сочат Израел за виновен за взрива, като се позовават изцяло на представители на палестинските власти.

„Във въпросните статии, които привлякоха огромно внимание и бяха прочетени и споделени в социалните мрежи от хиляди хора, не става ясно, че информацията не е потвърдена от независим източник и на практика отразява твърденията на „Хамас“, отчитат от редакцията на „Таймс“.

От медията признават, че по този начин, читателите са останали с погрешно впечатление за това какво се знае за случая и доколко достоверна е публикуваната информация.

В бележката си редакторите допълват, че изданието е продължило да следи развитието на темата, отразило е размяната на обвинения, новите доказателства по случая и информацията, че броят на загиналите може да е по-малък от първоначално обявения.

В рамките на два часа заглавието и текстът са актуализирани и "вече отразяваха мащаба на експлозията и спора за отговорността", отбелязват от редакцията.

„Като се има предвид чувствителния характер на новините по време на разрастващ се конфликт и големия интерес към тях, редакторите на "Таймс" трябваше да обърнат повече внимание при първоначалното отразяване на инцидента, както и да уточнят по-ясно коя е информация е била проверена и коя – не“, се казва още в бележката на NYT.

Редакцията на “Таймс” се ангажира да вземе необходимите мерки, за да избегнат подобни случаи в бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024