Снимка: © getty images

Над 11.6 милиарда. Толкова са хакнатите акаунти ор 2005 година насам според данни Privacy Rights Clearnghouse.

Проблемът не е нещо ново, но продължава да бъде все толкова актуален, като последната голяма жертва бе платформата за видео разговори Zoom, която придоби огромна популярност по време на карантината, в която изпадна светът.  

Миналия месец повече от половин милион от акаунтите ѝ бяха пробити и докато мнозина са готови да прехвърлят вината върху самата компания, казусът е много по-комплексен и решаването му е до голяма степен и в нашите собствени ръце.

Преди да стигнем до това какво можем да сторим, за да подобрим защитата на своите профили в различни сайтове, нека потърсим отговора на това защо платформи като Zoom подлежат на атаки и каква е ползата за хакерите. 

Често целта е продажбата на паролата в едно кътче в Интернет пространството, в което цари беззаконие - браузърът Tor (The Onion Router и всички dark web сайтове, завършващи на .onion). Създадена от американския флот през 2002 година, за да позволи тайна онлайн комуникация, системата предлага пълна анонимност и трудно проследяване, което я прави перфектната зона за нелегални дейности. 

Кой обаче би искал да купи паролата ви от Zoom и защо? Профилът ви там едва ли крие нещо особено ценно. Тук се намесва и един навик на потребителите, който прави живота на хакерите значително по-лесен. Направата на десетки акаунти кара много от нас да заложат на една и съща парола в редица случаи. При някои тя е съвпадаща навсякъде.

Следва "стреляне в тъмното" - хакерите закупуват паролата и я изпробват на множество други платформи, включително в сайтове на банки. Ако имат успех и стигнат до друг наш профил, който съдържа финансова или медицинска информация, могат да я продадат на значително по-скъпа цена - по думите на Бину Арора, изпълнителен директор на фирмата за киберсигурност Cyble, понякога правят по хиляда долара от една продажба. 

Според изчисления на Microsoft 73% от паролите в онлайн пространството се дупликират. Ако това не бе така, хакерите щяха да са изправени пред безизходица и задачата им да стане далеч по-трудна. 

Решението е ясно - използвайте различни на отделните си профили и опасността от пробив ще бъде снижена до минимум. Ако искате да бъдете още по-сигурни в своята безопасност, специалистът по киберсигурност от екипа на бившия президент на САЩ Барак Обама Кирстен Тод предлага вместо прости думи да използваме цели изречения с по поне 15 букви в тях. Удобни за използване са спортните отбори например - "Любимият ми спортен отбор е Ливърпул" вместо просто "Ливърпул". 

Съществуват и приложения като 1Password, LastPass и Dashlane, които могат да складират различните ви пароли, за да не е нужно да ги помните до една и да ги нанасяте всеки път, но и при опасността от хакерска атака не е изключена - през 2015 година например LastPass отбеляза пробив в системата си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата

Съдът е отказал два пъти да спре предварителното изпълнение на заповедта за освобождаване на имота