Как паролата ви може да се окаже за продан в dark web? Снимка: © getty images

Над 11.6 милиарда. Толкова са хакнатите акаунти ор 2005 година насам според данни Privacy Rights Clearnghouse.

Проблемът не е нещо ново, но продължава да бъде все толкова актуален, като последната голяма жертва бе платформата за видео разговори Zoom, която придоби огромна популярност по време на карантината, в която изпадна светът.

Миналия месец повече от половин милион от акаунтите ѝ бяха пробити и докато мнозина са готови да прехвърлят вината върху самата компания, казусът е много по-комплексен и решаването му е до голяма степен и в нашите собствени ръце.

Преди да стигнем до това какво можем да сторим, за да подобрим защитата на своите профили в различни сайтове, нека потърсим отговора на това защо платформи като Zoom подлежат на атаки и каква е ползата за хакерите.

Често целта е продажбата на паролата в едно кътче в Интернет пространството, в което цари беззаконие - браузърът Tor (The Onion Router и всички dark web сайтове, завършващи на .onion). Създадена от американския флот през 2002 година, за да позволи тайна онлайн комуникация, системата предлага пълна анонимност и трудно проследяване, което я прави перфектната зона за нелегални дейности.

Кой обаче би искал да купи паролата ви от Zoom и защо? Профилът ви там едва ли крие нещо особено ценно. Тук се намесва и един навик на потребителите, който прави живота на хакерите значително по-лесен. Направата на десетки акаунти кара много от нас да заложат на една и съща парола в редица случаи. При някои тя е съвпадаща навсякъде.

Следва "стреляне в тъмното" - хакерите закупуват паролата и я изпробват на множество други платформи, включително в сайтове на банки. Ако имат успех и стигнат до друг наш профил, който съдържа финансова или медицинска информация, могат да я продадат на значително по-скъпа цена - по думите на Бину Арора, изпълнителен директор на фирмата за киберсигурност Cyble, понякога правят по хиляда долара от една продажба.

Според изчисления на Microsoft 73% от паролите в онлайн пространството се дупликират. Ако това не бе така, хакерите щяха да са изправени пред безизходица и задачата им да стане далеч по-трудна.

Решението е ясно - използвайте различни на отделните си профили и опасността от пробив ще бъде снижена до минимум. Ако искате да бъдете още по-сигурни в своята безопасност, специалистът по киберсигурност от екипа на бившия президент на САЩ Барак Обама Кирстен Тод предлага вместо прости думи да използваме цели изречения с по поне 15 букви в тях. Удобни за използване са спортните отбори например - "Любимият ми спортен отбор е Ливърпул" вместо просто "Ливърпул".

Съществуват и приложения като 1Password, LastPass и Dashlane, които могат да складират различните ви пароли, за да не е нужно да ги помните до една и да ги нанасяте всеки път, но и при опасността от хакерска атака не е изключена - през 2015 година например LastPass отбеляза пробив в системата си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024