Как Антъни Бурдейн, Майкъл Джексън и Тери Пратчет се оказаха мъртви "абонати" на Мъск?

Опитът на Илон Мъск да въведе нов платен ред за верификация в Twitter се сблъска с пореден гаф, след като профилите на известни покойници бяха "закичени" със синя значка.

Известният писател Тери Пратчет, който почина през 2015 г., попадна в групата на хората, които са "се абонирали за Twitter Blue и са потвърдили телефонния си номер".

Дъщеря му Риана изрично заяви, че нито тя, нито Роб Уилкинс, който поддържа профила на Пратчет посмъртно, не са плащали за синята емблема.

"Ако г-н Мъск е фен, мисля, че ще е добре да препрочете книгите", пише тя по адрес на своеволното добавяне на популярни личности в абонаментния списък на Twitter.

В същата ситуация са поставени и близките на известния готвач и ТВ-водещ Антъни Бурдейн, самоубил се през 2018 г. Синята емблема се появи и зад името на баскетболната звезда Кобе Брайънт, големия футболист Пеле, актьора Чадуик Боузман, Краля на поп музиката Майкъл Джексън - всеки от тях вече покойник.

Професорът по журналистика Мохамад Бази нарича "безобразие" факта, че Twitter са сложили верификация и на профила на Джамал Кашоги - саудитския дисидент, който беше убит по особено жесток начин по поръчка на принц Мохамед бин Салман.

Последното съобщение на Кашоги в Twitter e от 2 октомври 2018 г. - деня, в който журналистът беше ликвидиран. Междувременно, през 2022 г. саудитска държавна компания стана вторият най-голям акционер в социалната мрежа при сделката, с която Мъск придоби контрол върху Twitter.

Профилът на Антъни Бурдейн също не е управляван от никого след смъртта му и няма начин да се е абонирал сам за Twitter Blue.

Официалният акаунт на Майкъл Джексън е регистриран в Twitter през юли 2009 г. - т.е. малко след смъртта му, никога не е ползван от самия него приживе.

Досега Илон Мъск не е споменавал нищо за съмнителната практика за добавяне на мъртви "души" към новата си система за верификация, която струва по 8 долара на месец за всички останали.

На своя глава той е върнал сините емблеми на някои от най-големите му противници в платформата - вкл. писателя Стивън Кинг и баскетболиста Леброн Джеймс, които публично заявиха, че няма да плащат за подобни "услуги".

"Синята ми емблема пак се е появила. Нямам нищо общо с това и определено не плащам", пише нобеловият лауреат по икономика проф. Пол Кругман, на което Мъск отговаря иронично със снимка на сърдито плачещо дете.

Стивън Кинг коментира, че би предпочел Мъск да дава за благотворителност в полза на Украйна парите, които плаща за активиране на абонамента му без негово разрешение.

Собственикът на Twitter се намесва и тук, като напомня, че е "дарил" 100 млн. долара през активиранет на Starlink над Украйна - без да споменава, че възнамеряваше да спре ключовата сателитна услуга в Украйна, ако Пентагонът не я плати.

Изненадата на всевъзможни актьори, журналисти или други личности от появата на емблема, за която не са плащали, е съчетана и с размяна на съвети как системата да бъде "излъгана" - например, символът автоматично изчезва, ако акаунтът смени името си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024